Anoniem Browsen anno 2022

Hoe kan je vandaag de dag nu volledig anoniem browsen? Als je namelijk Google, Yahoo of Bing gebruikt wordt je gegarandeerd gevolgd en bestookt met gerichte reclame. Misschien heb je al wel eens gehoord van de zoekmachine DuckDuckGo.

In dit artikel gaan we het hebben over het gebruik van deze zoekmachine en over hoe je anoniem kunt surfen. We zullen vragen beantwoorden als: wat is een browser? En hoe kan ik privé browsen? Want wat is een browser nu eigenlijk en hoe werkt het allemaal exact?

30 dagen gratis NordVPN
NordVPN - Anoniem en Beschermd Surfen!

Je kan NordVPN GRATIS 30 dagen testen en ben je niet tervreden dan krijg je binnen je geld terug.

Bijgewerkt:  14 januari, 2022

Wat is een browser?

Allereerst gaan we de meest simpele vraag beantwoorden, en dat is natuurlijk: wat is een browser? Een browser is simpelweg de software die je gebruikt om toegang te krijgen met het internet vanaf het toestel waar je op zit.

De meest bekende browsers zijn Google Chrome, Safari, Opera en Mozilla Firefox. Onbekende browsers zijn de anoniem surfen browser DuckDuckGo en Tor.

anoniem surfen browser

Ga naar NordVPN
30 dagen volledige VPN

DuckDuckGo – Anoniem Surfen Browser

Anoniem browsen kan je het beste doen door gebruik te maken van DuckDuckGo. Dit is een speciale browser die nooit je ingevulde zoektermen bewaard. Nu denk je misschien maar ik kan toch bijvoorbeeld gewoon incognito browsen via Google Chrome? Welnu, dat kan wel maar dat is nog steeds niet 100% anoniem.

anoniem surfen browser 2

Ga naar NordVPN
30 dagen volledige VPN

Hoe anoniem surfen browser?

Hieronder zullen we je de verschillende sneltoetsen leren voor het open van een privévenster bij verschillende browsers.

  • Voor Google Chrome, Opera en MacOS Safari gebruik je de Control+Shift+N knoppen in windows.
  • Met MacOS gebruik je om voor deze browsers een privevenster te openen Command+Shift+N.
  • Voor Firefox en Edge gebruik je Control+Shift+P in Windows of Command+SHift+P in MacOS.

Zelfs met privé vensters en DuckDuckGO niet volledig anoniem!

Helaas moeten we je wat meedelen. Zelfs met het gebruik van privé vensters en de anonieme browser DuckDuckGo surf je niet 100% anoniem. Dit is zo omdat je IP-adres, locatie en device informatie altijd wordt doorgespeeld en zichtbaar is op de servers van de respectievelijke bedrijven. Gelukkig zijn er wel diverse oplossingen om anoniem surfen mogelijk te maken.

anoniem surfen browser 3

Ga naar NordVPN
30 dagen volledige VPN

VPN

Veruit de beste optie om privé browsen mogelijk te maken, is het gebruiken van een VPN. VPN staat voor Virtual Private Network. Zie ons artikel over wat een VPN is.

Een VPN-verbinding zorgt voor een veilige verbinding tussen jou en internet. Via de VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit camoufleert je IP-adres wanneer je internet gebruikt, waardoor de locatie voor iedereen onzichtbaar is. Een VPN-verbinding is ook beveiligd tegen aanvallen van buitenaf.

Dit is je IP-adres

IP:
Stad:
Land:
ISP:

Hieronder hebben we een ranking gemaakt van de beste VPN’s. Wij hebben al deze VPN-aanbieders uitvoerig zelf getest. Meer informatie over een specifieke VPN-aanbieder kan je vinden op hun website of in onze Anoniem surfen met een VPN.

Proxyserver

Een proxyserver is een machine die internetverkeer tussen netwerken en protocollen vertaald. Het is een soort derde partij server die dus tussen bezoeker en een website in zit.

Als je een proxyserver gebruikt, stroomt het verkeer via de proxyserver op weg naar het adres dat je hebt ingetypt. Het verzoek komt dan terug via dezelfde proxyserver (er zijn uitzonderingen op deze regel), en vervolgens stuurt de proxyserver de gegevens die van de website zijn ontvangen naar jou als bezoeker door.

Hoewel er op het internet een aantal sites en bedrijven te vinden zijn die gratis proxyservers aanbieden, raden wij het gebruik hiervan af. Dit omdat gratis proxyservers vaak toch niet helemaal veilig zijn en sommige juist je proberen te hacken of persoonsgegevens te verkopen.

Daarnaast zijn deze proxyservers vaak niet van hoge kwaliteit, waardoor je internetprovider bijvoorbeeld nog steeds prima kan zien wat je allemaal doet op het internet.

Tor Browser

Anoniem browsen kan ook door gebruik te maken van de Tor browser. Tor staat voor: The Onion Router. Het woord onion zegt het al, een ui, dus er worden veel lagen beveiliging toegepast.

Tor is een non-profit project en dus kan men het gratis gebruiken. Het is opgericht door het Amerikaanse leger om privé browsen mogelijk te maken voor iedereen ter wereld. Het project streeft netneutraliteit toe.

Wat Tor precies doet is eigenlijk heel simpel. Het leidt al je internetverkeer om door andere VPN en Tor-gebruikers, zodat het voor je server of internetaanbieder lijkt als het internetverkeer van verschillende IP-adressen afkomstig is.

Op deze manier wordt het natuurlijk wel heel lastig om voor overheden, andere dienstaanbieders en websites te achterhalen waar het internetverkeer precies vandaan komt.

Nadelen van Tor

Hoewel Tor kan helpen verhullen dat het jouw computer was die een eerste verzoek deed om bijvoorbeeld een of ander vaag internetforum te bezoeken en allerlei dingen te doen, zal het je niets helpen als je een account op die website aanmaakt.

Als dat account ooit in verband wordt gebracht met illegale activiteiten, betalingen en / of echte adressen, maakt het niet echt uit welke browser of anonimiseringstechniek je gebruikt om de site te bezoeken. Je zult tenslotte niet erg verborgen zijn.

anoniem surfen browser 4

Ga naar NordVPN
30 dagen volledige VPN

Dat is niet alles. Veel van de manieren waarop je een normale webbrowser zou gebruiken, kunnen ook je identiteit op Tor verhullen of in ieder geval genoeg broodkruimels achterlaten voor een toegewijde entiteit om gemakkelijker erachter te komen wie je bent.

Een ander nadeel van het gebruiken van anoniem browsen met Tor is dat het je internetverbinding aanzienlijk vertraagt.

Deep Web

Google indexeert slechts een klein deel van het totale internet. Volgens sommige schattingen bevat internet 500 keer zo veel inhoud dan wat Google in zoekresultaten laat zien. De links die Google en andere zoekmachines tonen wanneer je een zoekopdracht typt, staan ​​bekend als het “surface web“, terwijl alle andere, niet-doorzoekbare inhoud wordt aangeduid als het “deep web” of “onzichtbare web“.

Dark Web

Het dark web  is een klein deel van het deep web dat met opzet verborgen wordt gehouden. Voor websites en gegevens op het dark web is doorgaans een speciale tool nodig om toegang te krijgen.

Het type site dat het meest wordt geassocieerd met het dark web zijn markten waar illegale goederen zoals verdovende middelen, vuurwapens en gestolen creditcardnummers worden gekocht en verkocht. De donkerste hoeken van het dark web worden gebruikt om huurmoordenaars in te huren, mensenhandel te plegen en kinderpornografie uit te wisselen.

Maar meer dan dat: het dark web bevat inhoud en gegevens die anoniem toegankelijk zijn. Het kan een blog, forum, chatroom of privégameserver zijn.

Het mooie van het darknet is anonimiteit. Niemand weet wie iemand anders is in de echte wereld, zolang ze de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. De identiteit van gebruikers is beschermd tegen nieuwsgierige overheden, bedrijven en personen.

Tails besturingssysteem

Voor wie echt een stapje verder wilt gaan qua anoniem browsen is er het Tails besturingssysteem. Tails, wat staat voor The Amnesic Incognito Live System is een op beveiliging gerichte Debian Linux-software. Alle inkomende en uitgaande verbinding moeten per se door het Tor Netwerk verlopen en niet anonieme verbinding worden automatisch geblokkeerd.

Anoniem Browsen Conclusie

Nu heb je hopelijk antwoord op de vraag: wat is een browser? En heb je geleerd over de anoniem surfen browsers Tor en DuckDuckGo. Dus wat is nu het beste om te doen? Een anoniem surfen browser gebruiken? Of is een VPN gebruiken misschien toch slimmer?

Wij raden je aan meerdere verschillende privé browsen methoden te combineren. Gebruik bijvoorbeeld een VPN en de anoniem surfen browser Tor in combinatie met Tails om echt 100% te kunnen privé browsen.

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl