Cybercriminaliteit | Rapportage Nieuwsuur

Cybercriminaliteit zal de komende 5 jaar alleen maar toenemen volgens het Openbaar Ministerie. De overheid en consumenten zullen maatregels moeten treffen.

De koevoet en de schroevendraaier behoren tot de verleden tijd. In komende jaren zal de cybercriminaliteit fors stijgen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zal over vijf jaar ongeveer 50 procent van alle criminaliteit bestaan uit internet gerelateerde zaken. Dit zei de procureur-generaal Gerrit van der Berg 16 juni jl. in een uitzending van Nieuwsuur. Volgens de topman staan we aan het begin van een nieuw tijdperk.

Cybercriminaliteit

Nieuwsuur komt met een paar mooie praktijkvoorbeelden (zie video: Cybercriminaliteit) waarin steeds meer computers het slachtoffer zijn van deze criminelen. Vroeger moest je een whizzkid zijn om in te breken in computers maar de technieken worden steeds eenvoudiger en zijn makkelijker te krijgen. Vroeger was er vaak 1 op 1 contact nodig om iemand op te lichten. Tegenwoordig kun je duizende huishoudens en bedrijven binnendringen met een druk op de knop en de crimineel zit dan ergens in Rusland.

De opsporing is er ook niet makkelijker op geworden door de versleutelde communicatie. Het OM zal er bij de Tweede kamer op aandringen haast te maken met het goedkeuren van nieuwe wetten tegen computercriminaliteit. Onze privacy komt onder druk te staan wanneer het mogelijk zou worden om zomaar onze computers binnen te dringen.

Zullen we in de toekomst ons niet alleen moeten beschermen tegen deze criminelen maar ook tegen de overheid die nu ook wil binnen dringen in onze computers?

Een begin kan er gemaakt worden door het nemen van een VPN dienst. U bent dan zowel op uw computer als op uw mobiele telefoon beschermd tegen mensen die willen meekijken met wat u aan het doen bent.

Een VPN dienst is zoveel meer dan alleen maar bescherming. Het haalt uw geo-blokkade weg (verandering van huidige IP adres) zodat u kunt inloggen in Netflix USA door gebruik te maken van een Amerikaanse IP adres.

Sommige regeringen blokkeren nieuwssites zoals Facebook, Twitter (Turkije, China, Thailand, Iran …..) en het zal maar gebeuren dat u in zo’n land bent voor zaken of op vakantie. Door een VPN dienst te gebruiken kunt u deze blokkades omzeilen.

De Nieuwsuur uitzending

TOP VPN PROVIDERS

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9
star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl