Cybercriminaliteit zal de komende 5 jaar alleen maar toenemen volgens het Openbaar Ministerie. De overheid en consumenten zullen maatregels moeten treffen.
De koevoet en de schroevendraaier behoren tot de verleden tijd. In komende jaren zal de cybercriminaliteit fors stijgen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zal over vijf jaar ongeveer 50 procent van alle criminaliteit bestaan uit internet gerelateerde zaken. Dit zei de procureur-generaal Gerrit van der Berg 16 juni jl. in een uitzending van Nieuwsuur. Volgens de topman staan we aan het begin van een nieuw tijdperk.
Cybercriminaliteit
Nieuwsuur komt met een paar mooie praktijkvoorbeelden (zie video: Cybercriminaliteit) waarin steeds meer computers het slachtoffer zijn van deze criminelen. Vroeger moest je een whizzkid zijn om in te breken in computers maar de technieken worden steeds eenvoudiger en zijn makkelijker te krijgen. Vroeger was er vaak 1 op 1 contact nodig om iemand op te lichten. Tegenwoordig kun je duizende huishoudens en bedrijven binnendringen met een druk op de knop en de crimineel zit dan ergens in Rusland.
De opsporing is er ook niet makkelijker op geworden door de versleutelde communicatie. Het OM zal er bij de Tweede kamer op aandringen haast te maken met het goedkeuren van nieuwe wetten tegen computercriminaliteit. Onze privacy komt onder druk te staan wanneer het mogelijk zou worden om zomaar onze computers binnen te dringen.
Zullen we in de toekomst ons niet alleen moeten beschermen tegen deze criminelen maar ook tegen de overheid die nu ook wil binnen dringen in onze computers?
Een begin kan er gemaakt worden door het nemen van een VPN dienst. U bent dan zowel op uw computer als op uw mobiele telefoon beschermd tegen mensen die willen meekijken met wat u aan het doen bent.
Een VPN dienst is zoveel meer dan alleen maar bescherming. Het haalt uw geo-blokkade weg (verandering van huidige IP adres) zodat u kunt inloggen in Netflix USA door gebruik te maken van een Amerikaanse IP adres.
Sommige regeringen blokkeren nieuwssites zoals Facebook, Twitter (Turkije, China, Thailand, Iran …..) en het zal maar gebeuren dat u in zo’n land bent voor zaken of op vakantie. Door een VPN dienst te gebruiken kunt u deze blokkades omzeilen.