DNS optimaal gebruiken 2024

Een DNS server (Domain Name System) kan vergeleken worden met een is telefoonboek van het internet. Mensen hebben online toegang tot informatie via domeinnamen, zoals debestevpn.nl.  Web Browsers communiceren via Internet Protocol (IP adressen). DNS vertaalt domeinnamen naar IP-adressen zodat browsers internetbronnen kunnen laden.

Test ExpressVPN nu!
Voorkom dat je gevolgd wordt door DNS met ExpressVPN - 3 MAANDEN GRATIS!

Gebruik dan ExpressVPN, de meest betrouwbare VPN op de markt. Zo kan je jou IP adres verbergen zodat je anoniem online bent. Krijg tot 49% KORTING. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug!

Bijgewerkt op: 19 april 2024

Wat is een DNS server

Wat is dns server zal ik proberen uit te leggen. Elk apparaat dat op het internet is aangesloten heeft een uniek IP adres dat andere machines gebruiken om het apparaat te vinden. DNS server eliminiert de noodzaak  om IP adressen zoals 192.168.1.1 (in IPv4) te onthouden, of complexere nieuwere alfanumerieke IP-adressen zoals 2400:cb00:2048:1::c629:d7a2 (in IPv6).

Wat is dns server en hoe werkt het

Het proces van DNS houdt in dat een hostnaam (zoals www.debestevpn.nl) wordt omgezet in een computer-vriendelijk IP-adres (zoals 192.222.1.1). Aan elk apparaat op het internet wordt een IP-adres gegeven en dat adres is nodig om het juiste internetapparaat te vinden – zoals een straat adres wordt gebruikt om een bepaald huis te vinden. Wanneer een gebruiker een webpagina wil laden, moet er een vertaling plaatsvinden tussen wat een gebruiker typt in zijn webbrowser (voorbeeld.nl) en het machine vriendelijke adres dat nodig is om de webpagina voorbeeld.nl te vinden.

Verhoog je veiligheid met een VPN 2024

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

DNS systeem en IP adres

We zullen u uitleggen wat DNS systeem (Domain Name System) precies is en hoe u deze kunt veranderen; waarom juist niet de DNS gebruiken van uw provider en wat de gevaren zijn van DNS leaks.

DNS server is een wereldwijde database van domeinnamen die hiërarchisch zijn opgebouwd. Uw domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Elke computer die is aangesloten op het internet of netwerk heeft een nummer (IP-adres) waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Men kan dit vergelijken met een telefoonnummer. Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren, hebben deze  ieder hun eigen nummer. Deze nummers zijn de IP-adressen.

Wat is een dns server

Het DNS systeem regelt de vertaalslag tussen het IP-adres en de domeinnaam. Een IP-adres bestaat uit 4 cijfercombinaties, die worden gescheiden door punten, bijvoorbeeld: 637.777.11.2. Een IP-adres wordt gekoppeld aan een domeinnaam. Wat is een dns server? Zoals ik boven al beschreef is dit een soort telefoonboek.

Vaak is het het geval dat er verschillende websites worden gehost op een server ( 1 IP-adres verschillende domeinnamen). Bij het invoeren van een domeinnaam zal er een verzoek gestuurd worden naar de DNS systeem (server). Deze zal dan de gezochte website openen. Zo’n verzoek gaat dus altijd via een DNS systeem (server).

Het is verstandig om externe DNS systeem (server) te gebruiken, zodat niet alles onder een dak valt.

DNS lekken (leaks): wat betekent het?

Onder bepaalde omstandigheden, zelfs wanneer verbonden met een versleuteld netwerk , blijft het besturingssysteem de standaard DNS systeem (server) gebruiken in plaats van de anonieme DNS servers toegewezen aan uw computer.

DNS-lekken zijn een grote privacy bedreiging, aangezien dit uw anonimiteit in gevaar brengt. Zo denkt u veilig te kunnen werken en dan ligt toch alles op straat.

Waarom DNS veranderen?

Wanneer u de standaard-instelling laat zoals die is, kan uw ISP (Internet Service Provider) over uw schouder meekijken.

Zelfs wanneer u niets te verbergen hebt kan uw IPS uw surfgedrag jaren lang, zonder dat u het weet, bewaren en mochten zij dan mogelijk gehackt worden dan komen uw gegevens nog steeds in verkeerde handen.

Het gebeurt steeds vaker dat providers de opdracht krijgen van foute regeringen om bepaalde informatie te blokkeren (Thailand, China, Turkije, Syrië, Noord-Korea, Rusland). Ook kunt u denken dat u bent ingelogd, maar dan is het een kopie van het origineel en zo kunnen ze u volgen.

Welke DNS moet ik gebruiken?

Sommige VPN diensten hebben “privat DNS” welke u dan handmatig moet instellen andere sturen u deze informatie wanneer u eenmaal in het systeem zit.

Wij raden u aan de DNS servers alsnog te gaan gebruiken, ook al gebruik je geen VPN dienst. U kunt bijv. OpenDNS gaan gebruiken net zoals ik.

Public DNS

NS1:8.8.8.8

NS2:8.8.4.4

OpenDNS public DNS

NS1: 208.67.222.222

NS2: 208.67.220.220

DNSAdvantage public DNS

NS1: 156.154.70.1

NS2: 156.154.71.1

DNS server instellen

Afhankelijk van uw systeem zijn er verschillende manieren om uw DNS te veranderen

Verander de DNS op uw Window systeem

 • Klik op het icoon van de “netwerkconnectie” op de Windows balk waar zich de klok bevindt.

DNS systeem

 • Selecteer “Open Network” en “Sharing Center”
 • Klik dan om door te gaan

DNS systeem

 • Klik op “properties”
 • Er zal een lijst verschijnen. Selecteer “Internet Protocol Versie 4” (IPV4 TCP)
 • Kies niet voor de “default” toegewezen DNS servers maar kies er een uit de lijst.
 • Bewaar/opslaan en u bent klaar

Verander de DNS op uw MAC

 • System preferences
 • Network
 • Klik op Advanced
 • Klik op DNS tap

DNS systeem

 • Vul de DNS server die u nodig heeft.

 

IPV6 adressen

Tegenwoordig maken bijna alle websites gebruik van IPV4 adressen. Deze  adressen raken langzaam op en hiervoor zijn IPV6 adressen gecreëerd.

Het probleem met deze nieuwe IPV6 adressen is dat onder bepaalde omstandigheden ze niet helmaal waterdicht zijn en te achterhalen zijn ook al gebruikt u een VPN dienst (Wat is een VPN dienst).

U kan IPV6 adressen het beste uitzetten!!

IPV6 adressen uitzetten

Bij windows kan u dit je dit voor elkaar met de volgende Microsoft tool.

DNS systeem

U kan het uitzetten door het “vinkje” weg te halen.

IPV6 adressen uitzetten op uw MAC (OS EL Capitan)

Sommige VPN diensten ondersteunen geen IPV6 adressen, om de VPN dienst wel goed te laten werken zullen we onze IPV6 adressen moeten uitschakelen. Wanneer u OS versie 10.11.5 heeft is het iets lastiger.

Wanneer u een lagere versie heeft dan OS versie 10.11.5

 • Klik op het Apple logo links boven op uw scherm. Ga naar System Preferences

DNS

 • Op System Preferences moet op het logo Netwerk klikken

DNS netwerk systeem

 • U blijft op Wifi. De vergrendeling zal u wel moeten weghalen( klik op het slotje). Klik hierop en vul om computerwachtwoord in. Hierna kun u op advanced “Stap 3” klikken.
systeem DNS VPN

Vergrendeling verwijderen

 • Advanced zie u het volgden scherm

DNS systeem

 

Wanneer u een hogere versie heeft dan OS versie 10.11.5

U zal uw “Terminal” moeten openen. Hoe moet dat? U gaat naar het vergrootglas rechts in de hoek.

DNS systeem

 • In de zoek functie dient u “Terminal” in te vullen
  DNS netwerk systeem

 

 

 

 

 

 

 

 

 •  Hier vult u de volgden tekst:
  networksetup -setv6off "Ethernet (en1)"

  Deze opdracht wordt direct uitgevoerd. U word als gebruiker om uw wachtwoord beheerder gevraagd, de instelling verandert onmiddellijk gelijk in. De optie “Off” wordt nu beschikbaar.

 

DNS op de VPN

 

Het uitschakelen van TEREDO

MICROSOFT gebruikt het volgende protocol “Teredo” dit om van IPV4 naar IPV6. Bij sommige torrent clientes bent u echter zichtbaar ook al gebruikt u een VPN dienst.

U gaat naar “DOS Commands”

 • Vul het volgende in:

netsh interface Teredo set state disabled

 • Weer terug gaan

netsh interface set Teredo been type= default

 

WebRTC lekken zijn het meeste gevreesd op Windows

Wanneer u Windows gebruikt is er nog een ander probleem intern probleem bij de browser.

WebRTC (Web Real-Time Communication) is een open source protocol. Dit protocol stelt softwareontwikkelaars in staat om web applicaties voor spraak- en videogesprekken en p2p-bestandsuitwisseling te bouwen zonder noodzaak voor extra plug-ins of software van derden.

 • Explorer heeft het probleem niet.
 • Chrome zal je een extra plug moeten installeren, maar je kan het niet meer uitzetten. Er bestaat ook Google dns server, er zijn ook nog andere zogn. free dns server.
 • Firefox ( raden wij aan te gebruiken), zal u de setting dienen te veranderen. Ga naar de balk waar u normaal de domeinnaam invult en type: about config, dan in de search media.peerconnection.enabled en verander de setting in false.

DNS systeem

DNS systeem op de browser

 

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl