Gedoogbeleid | Downloaden of streamen film is illegaal

Despite stricter European legislation, there is still a policy of tolerance towards downloading and streaming movies in the Netherlands.
Dutch translation: Ondanks strengere Europese wetgeving, is er nog steeds een gedoogbeleid voor het downloaden en streamen van films in Nederland.

BIJGEWERKT: 7 juli 2024

Het downloaden of streamen van een film is illegaal, je schendt het auteursrecht. Dit werd twee jaar geleden bepaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie.  Gelukkig heeft deze nieuwe wet nog niet tot boetes geleid. Er is echter wel een stap in die richting gezet en hoe men hiermee zal omgaan in de toekomst is nog onduidelijk.

Wij, van debesteVPN.nl, raden u dan ook aan om zelf actie te ondernemen. U kunt beginnen met onzichtbaar en niet traceerbaar te worden op het net. Dit is mogelijk  met behulp van bijvoorbeeld een VPN dienst (Wat is een VPN?).

Het gedoogbeleid:

De afgelopen jaren heeft men wel sites als The Pirate Bay proberen te sluiten maar gelukkig is het nog steeds mogelijk om via torrent sites films te downloaden. Dit betekent dan niet dat het opeens legaal is, er is een soort van gedoogbeleid. Op 10 april 2014 heeft het Europese Hof bepaald dat downloaden uit/van illegale bron niet meer is toegestaan ( zie PERSCOMMUNIQUÉ nr. 58/14).

In de Nederlandse wet werd nog geen verschil gemaakt tussen het kopiëren van content (eigen gebruik) en downloaden en kopiëren vanuit externe bron.

Gedoogbeleid Stichting Brein:

De nieuwe wet heeft voor ons, individuele gebruikers, niet direct gevolgen. De Stichting heeft tot doel het beschermen van alle auteursrechten. Zij hebben hun vizier vooral gericht op de grote jongens in de branche als The Pirate Bay, Usenet en Popcorn Time. Wij zijn als individueel nu nog niet interessant omdat ze nog geen boetes kunnen opleggen.

De werkzaamheden van de Stichting bestaan daarmee voornamelijk uit het treffen van schikkingen met grote partijen die inbreuk maken op het auteursrecht. Ook worden er incidenteel waarschuwingen gestuurd naar personen die men verdenkt van het downloaden van materiaal van een verdachte site.

Wij zijn “nog” beschermd door de wet privacy zodat ze niet direct bij onze Internet Service Provider (ISP) onze namen en adressen kunnen opvragen. Er is nog weinig jurisprudentie op het gebied van illegaal downloaden. Niet zo raar omdat we 100 jaar geleden dit probleem nog niet hadden. Langzaam maar zeker zullen er meer zaken worden behandeld en zal er een duidelijk beeld ontstaan. Het gedoogbeleid zal hierdoor langzaam vervallen.

Europees download verbod:

Er is een Europees downloadverbod welke geldt voor de gehele EU. De juridische inkleding zal echter in elk land anders zijn. In Duitsland is er geen gedoogbeleid en is downloaden en streamen verboden en mocht je gepakt worden zijn er zware boetes, ook voor individuen (zie: . IPS is verplicht, indien gevraagd, gegevens van zijn gebruikers vrij te geven). Mocht u veel reizen en gebruik maken van Wifi in uw hotelkamer dan bent u hier ook niet veilig. Het hotel zal uw gegevens doorgeven en u kunt een boete verwachten.

NETFLIX Nederland

Op safe:

Als u geen risico wilt nemen en toch een filmliefhebber bent zou u een abonnement kunnen afsluiten bij Netflix. Hier bent u al lid voor minder  10 euro per/maand.

Een VPN kan u hierbij ook een super dienst bewijzen zodat u toegang kunt krijgen tot het volledige USA film aanbod van Netflix.

Netflix USA kijken is een fluitje van een cent!!! (zie: Netflix USA kijken)

 

Gedoogbeleid of niet neem een VPN

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9
star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl