Internetten op vakantie 2022

Internet op vakantie is een basis behoefte geworden. Dat wil zeggen, de wifiverbinding. We willen ook op vakantie van alle gemakken voorzien zijn, zoals we ook thuis gewend zijn. In een recent onderzoek blijkt dat wifi een zeer belangrijk aspect is bij het boeken van de vakantie. Dit blijkt uit een door Linksys uitgevoerde enquête onder 8000 consumenten in Europa.

Wanneer we vrij zijn hebben we juist meer tijd om te surfen, online shoppen, Instagrammen en Facebooken. We willen waar we ook zijn onze vakantiefoto’s uploaden om te delen met vrienden en familie. Ook willen we gewoon Nederlandse televisie en onze series op Netflix kunnen volgen, ook wanneer we op vakantie zijn in Bali (10 reden waarom Bali zo leuk is)

Het geeft ons het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de gevaren die tegenwoordig bij gratis wifi overal is te vinden. Wat is nu de methode om zo veilig mogelijk internet op vakantie te gebruiken? Het antwoord is simpel: de versleutelde verbinding, de zogenaamde VPN connectie.

Updated: 5 januari 2022

30 dagen gratis ExpressVPN
ExpressVPN - Anoniem en Beschermd Surfen!

Je kan ExpressVPN GRATIS 30 dagen testen en ben je niet tervreden dan krijg je binnen je geld terug.

Linksys onderzoek internet op vakantie

De resultaten uit het onderzoek tonen aan dat 76,6% van de Nederlanders veel waarde hecht aan wifi-verbinding op vakantie. Het blijkt dat we niets willen missen tijdens onze vakantie. 

Het is sinds 2017 veel makkelijker geworden om altijd een connectie te hebben. De roamingkosten binnen Europa zijn immers afgeschaft. De goedkoopste manier blijft echter natuurlijk altijd een lokaal wifinetwerk. En er is tegenwoordig gratis wifi overal. Maar inloggen op het draadloze internet is niet zonder gevaar.

De beste VPN voor het wifi netwerk

Ik heb al een paar keer het woord VPN genoemd. Maar wat is VPN nu eigenlijk? VPN staat voor Virtual Private Network. Het zorgt voor een versleutelde verbinding van A naar B. Hierdoor is het voor derden bijna onmogelijk deze verbinding te hacken. Zo kun je veilig en anoniem gebruik maken van het draadloze internet netwerk.

Onderzoek van Symantec en CBS

Uit onderzoek van veiligheid- en beschermingsgigant Symantec blijkt dat van de 15.000 ondervraagden (waarvan 1000 uit Nederland) 60 procent zich veilig voelt wanneer ze een openbare wifi netwerk gebruiken. 53 procent weet niet wat het verschil tussen veilig en onveilig internet is. 75 procent van de ondervraagden gebruikt geen VPN, 35 procent weet niet wat een VPN is.

Deze gegevens komen overeen met het onderzoek van het CBS, waaruit blijkt dat de Nederlandse internetgebruikers natuurlijk wel eens gebruik maken van openbare netwerken. En natuurlijk onbeveiligd het wifi netwerk opgaan om voorzien te worden van draadloze internet.

Internet op vakantie

Internetten op vakantie is dan ook heel belangrijk geworden. We kunnen deze mogelijkheid niet meer weg denken uit ons reizende bestaan, wat zouden we moeten zonder deze gratis internet connectie. Wanneer we op pad zijn willen we toch nog even onze bankzaken checken, even Facebooken om vrienden te laten weten waar we zitten of de overige administratieve zaken te regelen wanneer we “en route” zijn.

De Wifi betekenis

Wat betekent Wifi? Officieel schrijven we Wifi zo, Wi-Fi. Wi-Fi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen door middel van de radio frequency (RF) technology. Deze korte afstand is ideaal voor gebruik thuis of op kantoor. Internetkabels zijn niet meer nodig voor een connectie tussen de computer en de router. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met een laptop, tablet of smartphone in de tuin internetten.

Internet op vakantie

De Wi-Fi Alliance is een organisatie die het Wi-Fi merk beheert. De definitie is:

Wireless local area network products that are based on the Institute of Electrical and Electronics Engineers’ (IEEE) 802.11 standards.

Willen we Wifi, draadloze internet?

Ja natuurlijk!!! Zo kunnen we heel eenvoudig een openbaar wifi-netwerk vinden en gebruiken. Gewoon je Wi-Fi aanzetten. Dit alles zonder enige kabels zomaar het internet op met onze computers, smart telefoon, game consoles, smart TV’s, printers, tablets, camera’s, speakers ect. Deze connectiemogelijkheid is natuurlijk superhandig en is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Nu Gratis Wifi overal te vinden is kunnen we waar we ook zijn een connectie maken met het openbaar Gratis Wifi overal en ons ding doen.

 

Internet op vakantie

 

Wie houdt nu niet van deze technologische vooruitgang? Vaak maken we verbinding zonder er ook maar over na te denken. We doen dan al onze dagelijkse zaken van de bank tot social media via een WiFi netwerk. Ook Wifi op vakantie is de normaalste zaak van de wereld geworden. We realiseren ons niet goed genoeg wat de gevaren hiervan zijn. Want die zijn er wel degelijk wanneer we contact maken met een onbekend gratis internet netwerk. Toch is de verleiding groot om toch verbinding te maken met zo’n wifi netwerk.

Wifi op vakantie

Voor internet op vakantie is een connectie een noodzaak. Gelukkig er is overal gratis wifi, waar je ook bent van de camping tot in het hotel of wegrestaurant. Dan is het toch wel heel verleidelijk om in te loggen, zeker in het buitenland. Het zijn juist deze, vaak gratis aangeboden, WiFi netwerken in het buitenland waar de gevaren liggen. De woorden ‘openbaar netwerk’ zeggen het al, iedereen kan erop komen. Maar de aanbieder van deze gratis internet netwerken is onbekend.

Pas op voor internet op vakantie! Openbare Wifi is super gevaarlijk

Voor internet op vakantie hebben we het vaak over netwerken waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Het lijkt dan veilig maar als jij makkelijk aan het wachtwoord kunt komen, kunnen derden dit ook. Vaak hebben we het hier over locaties als restaurants, campings, hotels ect.

Een makkelijk en veilige oplossing zou zijn om je vaste verbinding (normale vaste abonnement) te gebruiken voor belangrijke dingen, zoals bankzaken. Je zal dan met je smart telefoon een directe verbinding tot stand kunnen laten komen (tussen jouw mobiele telefoon en de desbetreffende zendmast). In het buitenland is dit vaak iets lastiger i.v.m. roaming kosten. Sinds 15 juni 2017 is het binnen de EU niet meer toegestaan dat providers hier hogere kosten voor rekenen.

Is het gebruik van je normale mobile telefoonabonnement geen optie? Dan raad ik je aan een VPN-provider aan te schaffen. Deze zal je verbinding versleutelen. Lees hier verderop in het artikel meer over.

Overige aanbevelingen m.b.t. veilig internetten op vakantie

 • Vermijd de openbare pc. De locaties waar je ze kunt vinden zijn altijd zeer populair, zeker in het buitenland. Ga geen gevoelige informatie openen op deze locaties, omdat je simpelweg niet weet wat voor programma’s er zijn geïnstalleerd. Zoals bijvoorbeeld software om je surfgedrag op te slaan met o.a. de bankgegevens of creditkaart info. Gebruik deze locaties enkel voor het lezen van de krant of andere niet gevoelige informatie. Het kan gebeuren dat je genoodzaakt bent gebruik te maken van dit soort locaties. Gebruik dan een usb-stick met een voorgeprogrammeerde browser. Meer info op portableapps.com
 • Wanneer je de keuze hebt tussen de app of een website, kies dan altijd voor de app want deze is veiliger.

Welke risico’s loop je bij gebruik van de WiFi Hotspot’s

Op het thuis netwerk is doorgaans de router zo ingesteld dat geen vreemden zomaar bij je op de router kunnen komen of makkelijk kunnen inbreken op de verbinding. Het gevaar zit er dus in wanneer je gebruik maakt van internet op vakantie.Dit zijn vaak onbekende netwerken.

Dit zijn enkele risico’s. Ik heb niet alle mogelijke bedreigingen vertaald naar het Nederlands omdat het Engels soms duidelijker weergeeft waar we mee te maken hebben.

1. Man-in-the-middle attacks

Internet op vakantie alleen veilig met een versleutelde verbinding

De vertaling is “de man in het midden” de Engelse afkorting is MITM. Dit is een van de meest voorkomende “hacks”. Jij denkt dat je verbonden bent met het internet maar al je data wordt onderschept door een derde op de verbinding. Je hebt het pas door als het al te laat is.

 

2. Sniffing (of snooping/eavesdropping)

Internet op vakantie snijding over wifi

Ook van deze aanval zul je niets merken. In dit geval heeft de kwaadwillende speciale software of hardware, waarmee hij kan inbreken op de verbinding en de data kan uitlezen. Deze manier is dan ook heel effectief voor het stelen van gevoelige informatie.

3. Rogue hotspots (of evil twin/honeypot) oftewel de NEP Wi-Fi hotspot

Internet op vakantie pas op voor rouge router

Deze manier van het verzamelen van surfgegevens is ook heel effectief. Het enige wat de hacker hoeft te doen is een NEP Wi-Fi hotspot op te zetten. De naam zal vaak overeenkomsten hebben met iets wat in de buurt is, of de naam wijkt een beetje af (StarBucks wordt StarBuck). Dit alles om het betrouwbaar te laten lijken.

 

4. Malware installatie

Malware is een verzamelnaam voor schadelijke en ongewenste software. Deze software heeft als doel: je privacy schenden, schade aan je computer aanbrengen of de normale werking van je computer verstoren. Onder malware kan je heel wat classificeren: virussen, wormen, trojans, spyware ect. De malware kan via een onbeschermd netwerk op de computer worden geïnstalleerd.

 

Internet op vakantieEnkele tips

DO’S

 • Let op met welk netwerk je contact probeert te maken
 • Browse alleen HTTPS websites
 • Vergeet niet uit te loggen
 • Zorg ervoor dat de software op je apparaten up-to-date is
 • Gebruik een VPN

DON’TS

 • Vermijd verbinding met een onbeschermd netwerk
 • Laat je Wi-Fi instellingen niet automatisch verbinden
 • Gebruik je Wi-Fi en Bluetooth alleen wanneer nodig, dit zal ook schelen in het batterij gebruik
 • Gebruik voor gevoelige zaken apps en vermijd websites met gevoelige persoonlijke info

 

Wat is VPN

Internet op vakantie

 

Wanneer je een VPN gebruikt kun je anoniem internetten en wordt tevens je locatie en IP-adres verborgen. Bij het inloggen in de VPN provider zal deze voor een nieuw IP-adres zorgen, omdat je inlogt op een van de aangeboden servers.

De VPN provider is een “wondermiddel”: vanaf nu zal je beschermd zijn tegen alle mogelijke aanvallen van buitenaf en het is nu mogelijk geografische blokkades te ontwijken. Ideaal voor veilig internet op vakantie. Het maakt niet uit of we het hebben over een wifi netwerk binnen de EU of buiten de EU. Het draadloze internet op gaan met een versleutelde verbinding is vanaf nu veilig.

VPN Kosten

Internet op vakantie

Een VPN provider is niet gratis. En we moeten ook niet proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten wanneer het gaat om onze eigen veiligheid. Er zijn vele gratis VPN aanbieders te vinden. Hun businessmodel is niet de bescherming van de klanten, maar juist het tegenovergestelde. Namelijk het surfgedrag van gebruikers verkopen aan de hoogste bieder. Vermijd deze gratis aanbieders dus.

Een VPN-aansluiting zal ongeveer 3-8 USD per maand kosten. Er worden doorgaans verschillende abonnementen aangeboden van 1 dag, een maand, halfjaar en een jaar. Ik raad je aan een jaarabonnement af te sluiten. Je krijgt dan volledige toegang tot de software en vele VPN-providers hebben een soort van “proefperiode” van 3 tot 30 dagen, afhankelijk van de aanbieder. Ben je uiteindelijk niet tevreden over het product dan is er de niet-goed-geld-terug-garantie!!!

Er zijn wel een paar uitzonderingen m.b.t. de gratis VPN-aanbieders. Er zijn namelijk ook grote VPN-aanbieders die een uitgeklede VPN aanbieden. Het is dan een soort van proef, in de hoop dat je uiteindelijk zal overgaan tot het afsluiten van een abonnement.

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl