Internet provider mag gebruikersdata verkopen 2024

Internet provider mag gebruikersdata verkopen druist in tegen alle normen en waarden waarin we leven, maar het gaat gebeuren sneller dan we denken.

Ga Naar CyberGhost
Voorkom dat jou Internet provider jou data verkoopt met CyberGhost- 3 MAANDEN GRATIS!

Wanneer je CyberGhost gebruikt is dit niet meer mogelijk. Dit komt doordat deze nummer 1 VPN jou data versleuteld. Krijg tot 49% KORTING voor CyberGhost. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug!

Bijgewerkt op: 24 mei 2024

Internet provider mag gebruikersdata verkopen: Kijk uit in de VS

Daar gaat ons recht op privacy. Sinds vorige week heeft de VS senaat voor een wet gestemd om de privacy wet, geïmplementeerd door FCC (Federal Communication Commission), af te schaffen. Dit heeft enorm grote consequenties voor de Amerikaanse internetgebruikers. Dit betekent dat de gebruikersdata o.a. verkocht mag worden aan derden door de ISP (internet Service Provider). Een enorme tegenslag voor elke voorstander van de individuele privacy rechten van de internetgebruiker. Wij zullen ons nu ook in Nederland zorgen moeten gaan maken want welke andere regeringen zullen dit voorbeeld gaan volgen?

Even terug de geschiedenis in: Wat hield deze wet precies in?

In Oktober 2016 werd er een wet aangenomen waarin het internet gebruik werd beschermd. Heel simpel en voor iedereen begrijpbaar. De ISP mocht o.a. de log geschiedenis van de gebruiker niet ongevraagd delen met derden. Dit hield ook in dat de ISP geen persoonlijke informatie mocht verkopen aan adverteerders.

Voor bedrijven als Comcast, Verizon en At&T is het hun natte droom om hun data te kunnen verkopen en om een markt te kunnen realiseren waarin ze persoonlijk gerichte advertenties kunnen sturen en tevens geld te kunnen verdienen aan de data die ze verzameld hebben door de jaren heen.

Internet provider mag gebruikersdata verkopen

In de maanden die volgden voerde de ISP een heftige strijd tegen de nieuwe regelgeving daarin later dat jaar gesteund door de Amerikaanse President Donald Trump. Om de wet van de FCC onklaar te maken zal er toestemming verkregen moeten van de CRA (Congressional Review Act). Deze instantie maakt het mogelijk eerdere gemaakt wetten door federale overheden ongedaan te maken. Dit is de hoogte instantie en wanneer een wet ongedaan is gemaakt zal die niet nog een keer ingediend mogen worden.

Als laatste zal het congres mogen stemmen en alleen de Amerikaanse President Donald Trump zal een veto mogen indienen. Dat Trump zijn veto zal gebruiken is hoogst onwaarschijnlijk.

Privacy vs. Geld verdienen

We zullen de consumenten moeten beschermen tegen te veel bemoeienissen van de overheid.

Senator Jeff Flakes

We moeten de privacy van de consumenten beschermen tegen socialmedia sites en overige websites die aan de haal gaan met hun gegevens.

Senator Richard Blumenthal

Hierboven geven de twee senatoren al hun mening m.b.t. de nieuwe wet. De nieuwe regelgeving is geenszins in het voordeel van de consument en wanneer doorgevoerd, zijn zij ook de grote verliezer in het verhaal. De grote bedrijven komen dan ook als winnaars uit de bus en weer wint het grote geld boven het gezonde verstand. Op langere termijn zal iedereen verliezen, ook de zogenaamde winnaars.

Wanneer de wet zal worden afgeschaft zal de FCC opnieuw nieuwe regels moeten indienen met betrekking tot privacy. De ingediende nieuwe regels zullen lijken op de oude maar mogen niet hetzelfde zijn. Een van de belangrijkste onderdelen zal dan niet meer genoemd mogen worden. Dit is het delen van internet-surf-gedrag en laat nu dit een van de belangrijkste punten zijn.

Dit is zeer slecht nieuws voor de Amerikaanse internetgebruiker en zal misschien grote gevolgen hebben wereldwijd. Welke regeringen zullen volgen weten we niet en wordt straks ook in Nederland ons surfgedrag verkocht aan de hoogste bieder?

Zijn ze blind?

Als makke schapen wordt het Amerikaanse volk naar het slachthuis geleidt. De varkens in het slachthuis in België gaven tenminste nog thuis. De Amerikaanse overheid is de laatste jaren veel in het nieuws geweest omdat zij niets geven om de privacy binnen en buiten Amerika. Ze luisteren alles af en gebruiken daar de laatste technologische middelen voor. Dit alles met toestemming van de Amerikaanse regering, maar het maakt ook eigenlijk niet uit. De regering doet nu ook weer niets om de privacy van de Amerikaanse consumenten te beschermen. Sterker nog ze nemen zelf wetten aan waarbij ze consumenten totaal overlaten aan de grote bedrijven. Waar voorheen regeringen de burger beschermde zijn het nu slaven van het grote geld.

Enkel voorbeelden hoe de ISP al bezig was. Nu dat mogelijk de originele wet ongeldig wordt verklaard kunnen de ISP’s weer doorgaan waarmee ze waren gestopt;

  • Log data verkopen: Je surf geschiedenis wordt verkocht, dit houdt de volgende zaken in nl.: de locatie, NAW+ leeftijd, log geschiedenis.
  • Je “zoek criteria” ondervangen en je leiden naar bedrijven die gelinkt zijn aan de ISP.
  • Gerichte advertenties sturen naar aanleiding van je profiel en surf gedrag.
  • Software installeren om de kunnen kijken welke app je gebruikt en welke websites je bezoekt.
  • Een super cookie plaatsten in al je internetverkeer zodat ze precies kunnen zien wat je precies bezoekt.

Internet provider mag gebruikersdata verkopen

Wees ze een stap voor!

Nu we niet meer kunnen vertrouwen op onze regeringen, zijn er gelukkig ook voor ons consumenten technologieën op de markt om ons juist te beschermen tegen dit soort gevaren van buitenaf. Ik heb het dan niet over privat browsing of incognito modes. Ik heb het over echt anoniem internetten op het web. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is door het aanschaffen van een VPN aanbieder.

Wat is een VPN aanbieder

Een VPN aanbieder of provider maakt anoniem internetten realiteit, dit door de data te versleutelen. Hierdoor zal je IP-adres en locatie worden afgeschermd en is het mogelijk geografische barrières te omzeilen.

Het is nu niet meer mogelijk te achterhalen door de ISP of overheid wat je internet surfgedrag precies is, simpelweg omdat al de data is versleuteld. Het is zelfs voor hackers onmogelijk misbruik te maken van je internet verbinding.

Gratis VPN

Er zijn tal van gratis opties. Deze gratis VPN aanbieders hebben ook niets gemeen met een betaalde versie op de markt. Ze staan zelfs niet in voor veiligheid en privacy. Deze gratis VPN providers hebben een verdienmodel wat erop gebaseerd is uw log gegevens op te slaan en te verkopen. Dit doen ze zonder uw toestemming.

Een betaalde versie kost 3-8 USD. Ik zou een jaarabonnement nemen omdat vele VPN’s een niet-goed-geld-terug-garantie van 3 tot wel 30 dagen hebben, dit laatste  bij ExpressVPN. Je zal dan goedkoper uit zijn dan wanneer je kiest voor een maand of halfjaar abonnement.

Internet provider mag gebruikersdata verkopen

Conclusie

Een VPN staat voor veiligheid en privacy in een wereld waar om ons heen steeds meer macht gaat naar de grote bedrijven die loeren op onze internetdata. Met voorbeelden zoals van Amerika, waar de regering de Amerikaanse consument in de uitverkoop gooit.

Een VPN is een van de oplossingen van het probleem. Je kunt binnen 10 minuten alles hebben geïnstalleerd zoals bij IPvanish. Wees de Nederlands regering voor door een VPN aan te schaffen of protesteer luid en duidelijk en sluit je aan bij organisaties zoals “Bits of Freedom” die onze internet privacy verdedigen.

Beste VPN voor veiligheid en privacy

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9
star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl