Is een VPN legaal in 2024?

Ben je op zoek naar het antwoord op de vraag: is VPN legaal te gebruiken? Dan vind je op deze pagina het antwoord. Ik leg je precies uit wat de issues zijn, in welke landen een VPN gewoon gebruikt kan worden en welke aanbieders je het beste kunt gebruiken.

Probeer het zelf!
Is een VPN legaal? Ja! Deze zeker!

Deze VPN is volledig legaal om te gebruiken en daarbij is het ook nog eens de beste die er op dit moment beschikbaar is. Laat de kans niet lopen! Claim nu een EXCLUSIEVE KORTING van 49%, gedekt door een 30 dagen geld-terug-garantie.

Bijgewerkt op: 12 juli 2024

Waarom zijn er issues rond de vraag: Is VPN legaal te gebruiken?

Als je vraagt: is VPN legaal? Dan zullen veel mensen die vraag met ja beantwoorden. Er is namelijk veel verwarring rondom dit onderwerp.

In Nederland heeft een VPN een beetje een schimmige reputatie, omdat veel mensen denken dat een VPN wordt gebruikt om toegang te krijgen tot illegale content. Terwijl de meeste mensen een VPN legaal gebruiken.

Het is dus belangrijk dat je goed begrijpt dat er een onderscheid is. Met een VPN is het mogelijk om toegang te krijgen tot illegale content, maar daardoor wordt de activiteit niet legaal.

Is een VPN legaal? Ja. Het is volkomen legaal om een VPN te gebruiken voor dingen die legaal zijn. Het is jouw recht om jezelf te beschermen tegen hackers en anderen die jouw gegevens willen gebruiken.

Een VPN gebruiken om bijvoorbeeld films en series te downloaden is niet legaal. Dat komt niet door de VPN, maar door dat wat je er mee doet.

Wil je weten wat een VPN precies is? Kijk dan eens op deze pagina, hier hebben we uitgelegd wat de software inhoudt.

is vpn legaal

Is VPN legaal in Nederland?

Ja. In Nederland is het volkomen legaal om een VPN te installeren en te gebruiken. Sterker nog, het is een verstandige keuze!

Met een VPN zorg je er namelijk altijd voor dat jouw online privacy en veiligheid wordt gewaarborgd en daar is wettelijk gezien niks mis mee. Een VPN legaal gebruiken is toegestaan en wordt zelfs aangeraden.

Grote bedrijven en universiteiten gebruiken een VPN legaal om de online veiligheid en privacy van hun medewerkers en studenten te beveiligen. Dat laat zien dat er helemaal niks illegaal is aan het gebruik van de service.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juli 2024

Een VPN legaal gebruiken

Als je niks doet wat illegaal is, is een VPN legaal. Het downloaden van auteursrechtelijk beschermde torrents is ook met een VPN nog steeds illegaal.

De websites waar je deze content vanaf haalt, worden namelijk geblokkeerd door je internetprovider. Met een VPN legaal gebruiken kun je deze blokkade opheffen en toch toegang krijgen.

Hetzelfde geldt voor het verspreiden van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is. Download en upload dus alleen legale content.

Er zijn ook andere websites die worden geblokkeerd omdat je niet op de juiste locatie bent. Denk daarbij aan streamingdiensten in het buitenland.

Met een VPN legaal gebruiken kun je de geo-blokkades van deze diensten omzeilen en dat is volkomen legaal. Let daarbij wel op dat sommige diensten het gebruik van een VPN detecteren en vervolgens alsnog je toegang blokkeren.

Een goed voorbeeld daarvan is Netflix, waarbij je soms een melding kan krijgen dat een video niet wordt afgespeeld omdat je een VPN gebruikt.

Dat heeft niks te maken met de vraag is een VPN legaal, het is een maatregel die Netflix zelf heeft genomen om de geo-restricties van hun content te waarborgen.

Maak je dus geen zorgen, er staat geen politie aan je deur als je je VPN per ongeluk aan hebt laten staan terwijl je Netflix aan het kijken bent.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juli 2024

Is VPN legaal met illegale activiteiten?

De vraag is een VPN legaal is moeilijk te beantwoorden omdat het echt van de situatie afhangt. Natuurlijk is het ook met een VPN nog steeds niet toegestaan om illegale activiteiten te ondernemen.

is een vpn legaal

Maar, dat betekent niet dat het gebruik van een VPN illegaal is. Een VPN is legaal, maar de activiteiten blijven illegaal.

Vergelijk het met je laptop zelf. Het gebruik ervan is legaal, maar het is nog steeds niet legaal om je laptop te gebruiken voor illegale activiteiten.

Als je dat wel doet, wordt je laptop daar ook niet opeens illegaal van. Houd je dus gewoon aan de regels die ook zonder VPN gelden, zo voorkom je dat je (per ongeluk) iets illegaals zal doen. Een VPN legaal gebruiken is gemakkelijker dan je zou denken.

Kies voor de zekerheid ook voor een VPN met een no-logging policy. Op die manier kun je voorkomen dat er wordt bijgehouden welke websites je bezocht hebt.

Welke VPN kan ik legaal gebruiken?

In principe is een VPN legaal, ongeacht wie de aanbieder is. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er een aantal aanbieders zijn die geblokkeerd worden.

De beveiliging van deze VPNs is niet 100%, waardoor internetproviders en websites kunnen detecteren dat je een VPN gebruikt. Zodra ze dit door hebben, wordt jouw toegang geblokkeerd.

In de onderstaande lijst heb ik een aantal VPNs verzameld waarbij je daar geen last van zult hebben. Sterker nog, dit zijn de beste VPNs die op dit moment beschikbaar zijn. Je kunt een VPN legaal gebruiken als hij in deze lijst staat.

Ik heb ze allemaal uitgebreid getest en met elkaar vergeleken, alles om ervoor te zorgen dat jij een goede ervaring zult hebben.

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

Waar is een VPN niet legaal?

Er zijn op de wereld een aantal landen waar een VPN legaal gebruiken niet mogelijk is. Deze landen hebben uiteenlopende redenen om het gebruik van een VPN wettelijk aan banden te leggen.

  • China: Hier mag je wel een VPN gebruiken, maar niet als het je doel is om de ”Great Firewall’; te omzeilen waardoor westerse websites zoals Facebook, Wikipedia en Youtube niet langer worden geblokkeerd.
  • Rusland: Ook in Rusland wordt er vanuit de overheid veel content geblokkeerd en als je een VPN gebruikt om die blokkade te omzeilen, is dat niet legaal. Je kunt ook alleen gebruik maken van providers die door de overheid zijn goedgekeurd.
  • VAE: In de Verenigde Arabische Emiraten kan je een hoge boete of zelfs een celstraf krijgen als je een VPN gebruikt om geblokkeerde websites te bezoeken. Het gaat hierbij voornamelijk om websites die om religieuze redenen geblokkeerd zijn, zoals datingsites.
  • Noord-Korea: De overheid in Noord-Korea probeert alle invloeden uit het westen zo veel mogelijk buiten te houden en daarom zijn VPNs niet toegestaan.

vpn legaal

Is een VPN legaal voor streaming?

Ja. Je kunt een VPN legaal gebruiken om content te streamen op websites zoals Netflix, Hulu, Amazon Prime en HBO Max.

Het kan wel voorkomen dat de websites zelf het streamen van content blokkeren omdat je een VPN legaal gebruikt, maar dat is dan niet omdat het illegaal is.

Is VPN legaal voor geblokkeerde content?

Alleen in de landen die hier boven genoemd zijn, is het niet legaal om een VPN te gebruiken om toegang te krijgen tot geblokkeerde content. Dit gaat dan vaak om content die door de overheid wordt geblokkeerd.

Vanuit Nederland is VPN legaal om geo-blokkades te omzeilen. Dit wordt namelijk niet door de overheid ingesteld, maar door de websites zelf. Vandaar dat het niet illegaal is.

Dus, is VPN legaal te gebruiken?

In Nederland is een VPN legaal te gebruiken en daarom hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Sterker nog, het is zelfs aan te raden om jouw gegevens en privacy met een VPN te beschermen!

Een VPN legaal gebruiken is ook nog eens erg gemakkelijk, je moet gewoon geen illegale dingen doen zoals auteursrechtelijk beschermde content downloaden of delen.

Gebruik daarvoor altijd onze nummer 1 VPN, ExpressVPN, zodat je zeker weet dat je de beste ervaring zult hebben!

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl