Onveilig Wifi in NS treinen 2022

Je hebt beveiliging Wifi nodig wanneer gebruik gaat maken van een openbaar wifi netwerk ook in NS treinen. De VPN provider beschermd je op alle openbare wifi netwerken en je kan het ook thuis gebruiken op de computer of tablet.

Bijgewerkt: 16 januari 2022

30 dagen gratis ExpressVPN
ExpressVPN - Anoniem en Beschermd Surfen!

Je kan ExpressVPN GRATIS 30 dagen testen en ben je niet tervreden dan krijg je binnen je geld terug.

Pas op voor openbare wifi netwerken

We proberen telkens iedereen te waarschuwen van het gebruik van Wifi in openbare ruimtes. Echter telkens leest je weer artikelen als deze gepubliceerd in de De Correspondent over onveilige draadloos netwerk beveiligen.

Beveiliging Wifi met een VPN

Draadloos netwerk beveiligen is heel eenvoudig met een VPN aanbieder. Ik heb er meerdere getest en hieronder vind je de beste.

Beveiliging Wifi in de trein

Uit onderzoek (van Hannes Mühleisen) is gebleken dat wanneer je gebruik maakt van Wifi in de trein (een openbaar netwerk) een niet beveiligd netwerk. Dit komt omdat de informatie niet versleuteld. De informatie zweeft eigenlijk gewoon door de lucht en kan door iedereen zomaar onderschept worden om zo te worden uitgelezen.

Hannes Mühleisen (eigenaar van een Amsterdamse woonboot) de drijvende reporter  van “De Correspondent” heeft gedurende vijf maanden lang langs het spoor via twee simpele data antennes privacygevoelige informatie van tienduizenden treinreizigers weten te verzamelen.

Nu denk je misschien waarom zou iemand geïnteresseerd zijn in mijn informatie. Echter Mühleisen kon onder meer de sites en apps zien die reizigers bezochten of gebruikten maar ook de merken van hun smartphones, tablets en laptops en de unieke nummers daarvan.

Wat gebeurt er?

Met deze info kan je een duidelijk profiel maken van de gebruiker. Je kan dit profiel kopiëren en je voordoen als deze persoon, identiteit fraude. Wachtwoorden en mogelijk betaling gegevens kunnen worden bemachtigd. Mails kunnen worden gelezen. Misschien ben je getrouwd wat doe je dan op een datingsite?

Hij waarschuwde meermalen de NS over beveiliging Wifi in NS treinen, maar NS heeft tot dusver niets aan het probleem gedaan. Sterker nog de officiële  reactie is :

Onze NS stelt dat het al eerder heeft laten weten dat het netwerk niet beveiligd is. “Het is prima om naar Telegraaf of Nu.nl te surfen voor het laatste nieuws, maar je moet je bankzaken er niet op doen”, aldus een woordvoerder tegenover Nu.nl. “Ons wifi-netwerk is wat dat betreft niet anders dan andere gratis openbare wifi netwerken bij koffiegelegenheden.” Volgens de NS wordt het wifi-netwerk bewust open gelaten. “Je zou er ook een beveiligd netwerk van kunnen maken, maar dan moeten mensen zich eerst registreren. Heel veel mensen willen dat niet en dat begrijpen we ook.”

Dit is gewoon een bedrijf wat niet zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Mensen registreren zich toch wel omdat ze het internet op willen. Het is daarom een reactie die totaal nergens opslaat!!!! De NS moet gewoon zijn klanten beschermen niet alleen op het spoor maar ook wanneer wij gebruikmaken van de middelen die zij aanbieden. De NS Wis een grote organisatie en niet het cafe op de hoek!!!!

Neem dus je eigen verantwoordelijkheid!!

Wachten op de NS heeft geen zin. Er staan mensen aan het hoofd die corrupt zijn en oneerlijk. Zelfs iemand ontslaan kunnen ze niet. Beveiliging Wifi in NS treinen daar heb ik schijt aan. Mijn stoere praat kan ik onderbouwen hoor!!!

Met mijn VPN ben ik gewoon veilig voor het mannetje met zijn antennes  op zijn woonbootje 🙂 Niets geen data uitlezen van deze jongen!! Meer informatie kan je vinden op : Wat is een VPN

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

2 Opmerkingen
 1. “Ons wifi-netwerk is wat dat betreft niet anders dan andere gratis wifi-netwerken bij koffiegelegenheden.” Volgens de NS wordt het wifi-netwerk bewust open gelaten. “Je zou er ook een beveiligd netwerk van kunnen maken, maar dan moeten mensen zich eerst registreren. Heel veel mensen willen dat niet en dat begrijpen we ook.”

  Ik zie juist steeds vaker dat gratis netwerken toch met WPA2 beveiligd worden. Kwam ik het een aantal jaar geleden in een enkel hotel tegen. Vorig jaar vond ik het in een aantal hotels en bars. Dit jaar moet ik nog gaan kijken, maar ik verwacht weer meer plaatsen waar men ook voor gratis wifi gewoon een code moet invoeren.

  Dat men zich moet registreren, is onzin. Ja, in veel andere landen moet dat (Duitsland, Zwitserland), maar dat is vanwege wettelijke eisen. In Nederland is dat niet verplicht. Voor de NS is het zelfs heel eenvoudig te realiseren.

  Ieder treinstel heeft een AP. Ieder treinstel heeft een uniek nummer. Geef de AP’s een shared key afgeleid van het nummer van het treinstel. Zelfs dat is niet eens nodig. Gebruik voor ieder AP dezelfde key en hang het op, zet het op schermen, zet het in de krant. Dat maakt allemaal niet uit.

  Als nu iedereen het netwerk kan en mag gebruiken, kan en mag die dat straks ook. Maar dan wel veiliger.

  Biedt desnoods een onbeveiligd netwerk ernaast aan waarbij alle queries uitkomen op een pagina die uitlegt hoe je de beveiligde variant moet gebruiken. Lukt het de reiziger dan nog niet, dan kun je alsnog overwegen om hem, net als nu, onbeveiligd toegang te bieden.

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl