Opera Browser, review 2024

Opera VPN Browser met VPN is een leuke optie wanneer je op een eenvoudige manier geografische blokkades of censuur wilt ontwijken.

Opera Browser voor- en nadelen


VOORDEEL:

  • 100% gratis
  • Geen data limiet
  • Redelijk snel

NADEEL:

  • Geen info over geheimschrift of protocollen
  • Geen P2P en torrent
  • Gebruik van google analytics, er wordt dus toch iets opgeslagen
  • Bij drukte zal men de snelheid beïnvloeden
  • Ad-blocker, laat wel betaalde Opera advertenties door

Opera met VPN

Opera Browser met VPN De Opera browser is een van de top 5 populaire browsers wereldwijd. Deze populariteit komt o.a. door speciale eigenschappen die Opera zijn gebruikers aanbiedt zoals Opera Turbo, een gecomprimeerde tool zodat het browsen sneller gaat en een ingebouwde ad-blocker (reclame blokker).

Het feit dat Opera vorig jaar Surfeasy heeft overgenomen duidde al een beetje op de volgende stap, namelijk het integreren van deze VPN-technologie in hun browser om de privacy en beveiliging van de gebruikers te vergroten.

Iedereen heeft het recht op privacy wanneer ze gebruikmaken van het internet. Helaas wordt het tegenwoordig steeds lastiger. Velen onder ons ervaren de obstakels die ons worden opgelegd zoals het niet kunnen openen van websites. Nu dat wij als een van de toonaangevende browsers een geïnterrogeerde VPN aanbieden vergroten wij het gebruikers plezier zonder dat de privacy van onze gebruikers in het geding komt

Steve Kelly, Vice President of Marketing at Opera

Opera Browser met VPN

Het is weer een fantastische “feature” van Opera inspelend op de vraag van de markt naar meer veiligheid en privacy tijdens het internet gebruik. Wanneer we deze nieuwe eigenschap onder de loep nemen komen we tot de conclusie dat we hier beter kunnen spreken over een  proxy service dan een echte VPN. De verbinding wordt wel degelijk versleuteld vanuit de Opera Browser met VPN. Je moet wel oppassen, omdat deze functie je niet beschermt wanneer je je bezig houdt met BitTorrents of andere activiteiten die buiten de browser plaatsvinden.

Na de lancering van Opera Browser met VPN voor de desktop zijn enkele maanden later de Opera Free VPN apps voor de Android en iOS op de markt gebracht. Dit zijn wel volwaardige VPN apps die de volledige internet connectie versleutelen. Deze stap is niet zo verwonderlijk omdat Opera geen groot deel van de mobiele markt in handen heeft.

Opera Browser instellen: De desktop-versie

Het is “gratis” wat natuurlijk als muziek in de oren klinkt, zie artikel “Gratis is niet verstandig”. Er is geen data limiet. Het is een cadeautje dus geniet er maar even van. Het is afwachten hoe lang dit nog op deze manier wordt aangeboden.

Er zijn natuurlijk wel nog wel enkele beperkingen wanneer we kijken uit hoeveel server locaties we kunnen kiezen. Dit zijn er tot op heden vijf: Nederland, Duitsland, Verenigde Staten, Canada en Singapore. Prima locaties, een locatie die we missen is de UK. We mogen niet klagen want het is gratis, toch?

Er kleven natuurlijk wel wat nadelen aan een gratis aanbieder. Wanneer het druk is zal Opera de snelheid beïnvloeden en ook al pretenderen ze een ad-blocker functionaliteit te hebben laat deze toch wel een aantal advertenties door. Je kunt op je vingers natellen dat deze hiervoor natuurlijk Opera hebben betaald.

Opera Browser met VPN: De mobiele telefoon versie

Wanneer we kijken naar de functionaliteit van Opera VPN voor iOS en Android zien we dat de eigenschappen niet veel afwijken van de concurrentie d.w.z. veilig browsen, van IP-adres veranderen, keuze van server locaties, ad-blocker, een netwerkanalyse tool om je te waarschuwen wanneer je gebruik maakt van een onveilig netwerk en natuurlijk de versleutelde verbinding.

Het grote verschil met de desktop versie is dat met de Opera VPN voor iOS en Android al je internet activiteiten beschermd zijn en met de desktop moesten je activiteiten binnen de browser van Opera blijven. Een voorbeeld is een torrrent downloaden, dit gebeurt buiten de browser en je bent onbeschermd.

Net als met de desktop versie kleven er natuurlijk wel wat nadelen aan een gratis aanbieder. Beide hebben de zelfde technologie want wanneer het druk is zal Opera de snelheid beïnvloeden en ze hebben een ad-blocker functie die alleen maar adverteerders doorlaat die Opera hebben betaald. Op zich wel logisch omdat er toch wel geld moet binnen komen.

Opera Browser met VPN

Beveiliging en privacy

De enige informatie die ik heb kunnen achterhalen is dat er AES-256 encryptie wordt gebruikt. Een van de beste scripts, maar het zegt verder niet zoveel. Waarschijnlijk gebruiken ze ook OpenVPN, maar dit is nergens te vinden.

Samenvatting

Eigenschap Elementen
Zero-logs?
Werkt met torrents?
Netflix
Multi-login
Aantal landen
Supported OS
Geld terug garantie n/a
Protocols
Data verkeer Onbeperkt
Encryptie Sterk: Military AES 256 bits
IP Adressen Onbekend
Servers Onbekend

VPN Opera instellen onze conclusie

Respect voor de “Opera Browser met VPN”: het is een mooie prestatie om zo’n applicatie gratis te kunnen aanbieden aan de gebruikers van de pc en mobiele apparaten.

Er kleven natuurlijk wel wat nadelen aan het gebruik van een gratis applicatie omdat nergens echt duidelijk wordt wat hun log beleid is. Bij Opera hebben ze duidelijk gekozen voor de streaming markt en focussen ze op dit moment meer op de mobiele markt. De Opera VPN is niet geschikt voor torrent en P2P gebruikers. Wanneer je gebruik zou willen maken van Netflix USA zal dit niet kunnen. Het aantal server landen en locaties is aan de zeer magere kant. Er mist ook een toch wel belangrijke server locatie namelijk UK. Het is wel lastig om Opera hierop te veroordelen, omdat het een gratis product is.

Ondanks dat Opera een mooi product op de markt heeft gebracht, wanneer je kiest voor 100% privacy en bescherming op het internet, dan is Opera VPN niet de keuze voor jou. Het zal dan verstandiger zijn een volwaardiger VPN-aanbieder te kiezen waar je 100% van op aan kan. Een VPN aanbieder waar er geen verschil is in gebruik voor de pc of het mobiele apparaat. Ik vind het persoonlijk een beetje verwarrend bij Opera, omdat beide VPN (pc en mobiel) een net iets andere gebruiksaanwijzing hebben. Dit soort verwarring moet je gewoon vermijden.

Hierbij mijn advies wanneer het gaat om een goede VPN keuze:

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9
7 TOTALE SCORE
Mijn ervaringen met Opera

Hieronder vind u de 6 criteria waarop wij deze VPN hebben gewaardeerd.

KWALITEIT
9.2
PRIJS
9.2
GEBRUIKERSGEMAK
9.6
STABILITEIT NETWERK
9.7
AANTAL BESCHIKBARE LANDEN
9.4
RANDAPPARATUUR
9.8
star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

2 Opmerkingen
  1. Ik word eruit gegooid door FB. Ingelogd vanuit Oekraïne ???

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl