ProtonVPN, review 2024

ProtronVPN

Ben je op zoek naar een VPN en wil je graag meer weten over de VPN die door Proton wordt aangeboden? In deze review vind je alles over het bedrijf zelf, de functies, ProtonVPN ervaringen en vergelijkingen met andere VPN-aanbieders.

Download nu
Proton VPN voor Windows, MacOS, iOS en Android

Ben jij enthousiast over Proton VPN? Gebruik dan deze VPN en geniet van de beste acties! Nu met 33% korting op een 2-jarig abonnement.

Bijgewerkt: 21 juni, 2024

Wat is Proton VPN?

In 2014 is het bedrijf Proton Technologies opgericht door een groep wetenschappers, ingenieurs en ontwikkelaars. Ze hebben eerst ProtonMail, een versleutelde e-maildienst, opgericht. Toen ze merkten dat de gebruikers ook buitenom hun e-mail behoefte hadden aan online veiligheid en privacy, hebben ze ook ProtonVPN opgezet.

ProtonVPN ervaringen

Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland, een land dat bekend staat om zijn strenge privacywetgeving. Proton heeft als missie om een nieuwe vorm van internet te creëeren, waarbij iedereen op een veilige en anonieme manier toegang krijgt.

De belangrijkste kenmerken van ProtonVPN zijn:

 • Geen limieten voor snelheid en gegevens
 • Geen advertenties
 • Je online activiteiten worden niet bijgehouden

ProtonVPN kosten en abonnementen

Als je een abonnement bij Proton VPN wil afsluiten heb je de keuze uit ‘Free‘, ‘Basic‘, ‘Plus’ of ‘Visionary‘. Het gratis aboonement is opvallend goed en heeft een onbeperkt gebruik. Je wordt alleen beperkt door het aantal servers en je kan maar één apparaat tegelijk verbinden.

ProtonVPN kosten en abonnementen

Aan de drie andere opties zitten wel kosten verbonden en hoe meer je betaalt, hoe meer functies je krijgt. Het aantal servers kan oplopen tot meer dan 54 landen. Per abonnement krijg je ook andere functies, waaronder P2P/Bittorrent ondersteuning, Adblocker (Netshield), streaming service ondersteuning, Secure Core VPN en Tor via VPN. Hier onder vind je een overzicht van deze functies en hun mogelijkheden.

Bij ieder abonnement geeft Proton VPN je de optie om per maand of per jaar te betalen. Wanneer je voor de laatste optie kiest, krijg je een korting op het totaalbedrag. Je kan voor je abonnement betalen met creditcard, PayPal, Bitcoin en contant.

Als je nog niet zeker weet of een betaalde versie van Proton VPN iets voor jou is, kan je altijd gebruikmaken van de 30 dagen geld-terug-garantie. Je betaalt dan wel meteen voor je abonnement, maar als je binnen laat weten dat je toch niet tevreden bent, krijg je het volledige bedrag terug.

Probeer Proton VPN nu!

Samenvatting

Eigenschap Elementen
Zero-logs? Ja, uw data is veilig
Werkt met torrents? JA, streamen is veilig en anoniem
Netflix US, UK, FR, AU, CA, DE
Multi-login 10 gelijktijdige connecties
Aantal landen 54+
Supported OS Windows, macOS, Android, iOS, Linux, Router
Geld terug garantie 30 dagen
Protocols IKEv2/IPSec and OpenVPN
Data verkeer Onbeperkt
Encryptie Sterk: Military AES 256 bits
IP Adressen Onbekend
Servers 1.065+

Proton VPN gebruiken

Het is natuurlijk altijd goed om je activiteit op het internet af te schermen en te beveiligen, maar er kunnen ook meer specifieke redenen zijn waarom jij interesse hebt in Proton VPN.  Om te kijken of de VPN geschikt is voor jouw behoeftes kan je ProtonVPN ervaringen of ProtonVPN reviews op internet opzoeken. Om het voor jou wat gemakkelijker te maken heb ik hier alvast de vier meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet.

Netflix en andere streamingdiensten

Alle content op Netflix is gebonden aan bepaalde geo-restricties, wat betekent dat je tot sommige films en series geen toegang hebt als je in een bepaald gebied bent. Met een ProtonVPN kan je deze geo-blokkades gemakkelijk omzeilen en altijd en overal toegang krijgen tot verschillende Netflix content.

Protonvpn koppel

P2P torrents delen

Wanneer je een P2P-platform wil gebruiken, moet je dat altijd in combinatie met een VPN doen. Zo weet je namelijk zeker dat je locatie niet te herleiden is. Bij ProtonVPN ervaringen heb je met het ‘Basic’, ‘Plus’ en ‘Visionary’-abonnement toegang speciale servers waar een icoon met twee pijltjes naast staat. Dit icoon geeft aan dat deze server is geoptimaliseerd voor het delen van bestanden.

China

Sinds 18 september 2019 heeft de Chinese overheid de toegang tot ProtonVPN geblokkeerd. Veel buitenlanders die naar China gaan gebruiken een VPN om daar toch nog toegang te krijgen tot hun sociale media en andere websites die door de Chinese overheid ontoegankelijk worden gemaakt. Je VPN Proton kan hier op dit moment helaas niet bij helpen.

Videogames

Met Proton VPN kan je een beveiligd netwerk maken, waarmee je vervolgens je gameconsole kan verbinden. Daarnaast is ook de snelheid voldoende. Dit hebben we niet alleen zelf voor je getest, maar ook iedere proton vpn review die we hierover hebben gelezen is razend enthousiast.

Probeer Proton VPN nu!

Functies van de VPN van Proton

Iedere VPN-aanbieder probeert zichzelf te onderscheiden van de concurrentie en dat uit zich in de verschillende functies die worden aangeboden. Hieronder vind je een overzicht van de ProtonVPN ervaringen.

Secure Core

Met Secure Core wordt jouw internetverkeer langs verschillende servers geleid. Daardoor is het bijna onmogelijk om jouw internetverkeer tot jouw locatie te herleiden. Deze zogenaamde Secure Core servers staan in landen met extra strenge privacywetgeving, zoals IJsland, Zweden en Zwitserland zelf. De locaties van deze servers worden ook extra fysiek beveiligd. Let op dat deze mogelijkheid alleen beschikbaar is voor het ‘Plus’ en ‘Visionary’-abonnement.

Adblocker (NetShield)

Met deze functie worden advertenties, trackers en malware geblokkeerd. Deze functie is beschikbaar voor alle betaalde abonnementen die Proton aanbiedt en je gebruikt hem om je apparaat schoon en je snelheid optimaal te houden. Je kan ervoor kiezen om de optie uit te zetten, alleen malware te laten blokkeren of zowel malware, advertenties en trackers te blokkeren.

VPN Accelerator

Deze functie staat standaard voor iedere gebruiker aan en hij zorgt ervoor dat je snelheid zo optimaal mogelijk is. Daarnaast zorgt deze functie er ook voor dat je verbinding met de VPN zeer stabiel is. Het grote voordeel van deze functie is dat hij op al je apparaten werkt, waardoor je bijvoorbeeld ook met je telefoon een snelle verbinding hebt.

DNS Leak Prevention

Wanneer je een website wil bezoeken, stuurt je browser een DNS-verzoek uit om de gewenste pagina te vinden. In dit verzoek zitten een aantal gegevens verborgen die bijvoorbeeld jouw internetprovider kan gebruiken om je internetactiviteiten te volgen. Met de DNS Leak Prevention functie wordt dit verzoek altijd versleuteld, waardoor alle informatie verborgen blijft. Deze functie staat altijd voor iedereen aan en als je wil kijken of hij ook echt werkt, kan je dit testen op een DNS Leak test-website.

ProtronVPN landenlijst

Kill Switch en Always-on VPN

Bij het gebruik van een VPN kan het wel eens voorkomen dat je je verbinding met de server verliest. In dat geval ben je dus niet beschermd. Wanneer je de Kill Switch optie aanzet, word je meteen offline gehaald als je verbinding wegvalt, waardoor je geen risico loopt. Het tegenovergestelde is de Always-on, functie, waarbij je altijd online blijft.

Tor over VPN

Met deze functie kan je je internetverkeer binnen een paar klikken door het Tor-netwerk leiden. Er zijn servers in bepaalde landen die deze mogelijkheid bieden, deze kan je herkennen aan het ui-icoon dat ernaast staat.  Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat alleen PCP-verkeer wordt ondersteund. Deze functie is alleen beschikbaar voor alle gebruikers met een betaald abonnement.

Proton VPN voor Windows

Het team van Proton stelt dat je een VPN alleen veilig en effectief kan gebruiken als het makkelijk is en daarom hebben ze de interface heel simpel gehouden. De VPN is daardoor heel gebruiksvriendelijk, ook als je geen verstand hebt van technologie.

Je kan als gebruiker gemakkelijk vinden welke server het minst belast en daardoor ook het snelst is. In de ProtonVPN ervaringen wordt ook vermeld dat het prettig is dat er per server wordt aangegeven waar deze het beste voor kan worden gebruikt. Speciale Tor-servers worden aangegeven met een icoon van een ui en P2P-servers zijn te herkennen aan het icoon met twee pijltjes.

Probeer Proton VPN nu!

Proton VPN voor andere besturingssystemen

Wanneer je de VPN op je Mac wil gebruiken, moet je deze direct van de website van Proton downloaden. Er is namelijk geen app voor Proton in de App Store beschikbaar. De software die je krijgt aangeboden werkt precies hetzelfde als bij Windows.

Voor je iOS of Android-toestel kan je wel gewoon een app downloaden via de eigen store. Let er daarbij wel op dat je een betaald abonnement nodig hebt, waarbij je de VPN op meerdere apparaten kan gebruiken.

De apps voor Android en iOS zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden, maar een kenner zal zien dat de iOS-versie wat kleurrijker is. Daar staat dan wel tegenover dat je bij iOS geen gebruik kan maken van de Kill Switch-functie en bij Android wel.

Daarbij zijn veel ProtonVPN ervaringen positief over het feit dat allebei de apps volledig in het Nederlands worden aangeboden. Af en toe krijg je zelfs een pop-up met een tip om het meeste uit de VPN te halen.

Er wordt verwacht dat er de komende jaren wel veel functies in de app bij zullen komen. Allebei de apps zijn namelijk amper vier jaar oud en nog niet volledig ontwikkeld.

Testresultaten

Snelheid

Wanneer je de ProtonVPN ervaringen leest, zal je er al snel achter komen dat de snelheid van de verschillende servers nogal wat te wensen overlaat. Het streamen van Netflix is bijvoorbeeld pas echt snel genoeg wanneer je een ‘Plus’-abonnement hebt. De servers van het ‘Free’ en ‘Basic’-abonnement zijn namelijk vaak te druk.

Daarbij neemt de snelheid ook aanzienlijk af wanneer je verbindt met een server die ver weg is. Dat kan vervelend zijn wanneer je vanuit Nederland verbinding wil maken met een server buiten Europa. Wanneer je gebruik wil maken van de Secure Core functie zal je verbinding ook langzamer worden.

DSN leaks en torrents

De ProtonVPN ervaringen laten zien dat er speciale servers zijn voor P2P en torrents. Er staat een icoontje met twee pijltjes achter. Helaas geven veel gebruikers ook aan dat de downloadsnelheid van de torrents aanzienlijk langzamer is bij het gebruik van de VPN.

Gelukkig laten de ProtonVPN ook zien dat je locatie wel altijd verborgen blijft. De VPN doorstaat allerlei soorten DNS-leak tests, waardoor jij zeker weet dat websites, overheden, bedrijven en hackers je informatie niet kunnen achterhalen.

Probeer Proton VPN nu!

De klantenservice

Wanneer je vervelende ProtonVPN ervaringen hebt en contact wil opnemen met de klantenservice, moet je er rekening mee houden dat je niet meteen antwoord zal krijgen. Je hebt namelijk alleen de opties om de veelgestelde vragen te lezen of om een contactformulier in te vullen.

Daarbij moet je de volgende informatie invullen:

 • Het besturingssysteem dat je gebruikt
 • Welke versie van Proton VPN je hebt
 • Je gebruikersnaam
 • Je e-mailadres
 • Het probleem

ProtronVPN klantenservice

Vervolgens kan het 1-2 werkdagen duren voordat je per mail antwoord op je vraag krijgt. Dit is erg onhandig als je een probleem hebt waardoor je je VPN niet kan gebruiken. Ook als je probleem niet meteen opgelost wordt, is het vervelend dat je heen en weer moet mailen met de klantenservice.

De VPN van Proton in vergelijking met andere aanbieders

Voordat je overgaat tot de aanschaf van deze VPN, wil je natuurlijk wel weten wat de ProtonVPN ervaringen van andere gebruikers zijn. In deze sectie hebben wij de VPN daarom vergeleken met andere aanbieders.

Proton VPN vs ExpressVPN

Het grootste verschil tussen deze twee aanbieders is dat ExpressVPN aanzienlijk sneller is. Het is natuurlijk niet voor niks onze nummer 1 VPN. De meeste ProtonVPN ervaringen merken ook op dat ExpressVPN wel een live chat heeft die 24/7 bereikbaar is en dat er nog meer verschillende servers beschikbaar zijn.

Proton VPN vs NordVPN

Ook wanneer je ProtonVPN ervaringen vergelijkt met die van NordVPN, zal je erachter komen dat NordVPN net iets sneller is. Daarnaast stellen veel gebruikers het op prijs dat NordVPN een dubbele audit heeft om te bevestigen dat ze je gegevens niet bijhouden. De meeste Proton laten ook zien dat de prijzen van NordVPN relatief veel lager liggen, terwijl NordVPN meer verschillende functies aanbiedt.

Proton VPN vs Surfshark

De ProtonVPN ervaringen laten vooral zien dat gebruikers het waarderen dat je bij Proton wel een optie hebt op kosteloos gebruik te maken van hun diensten. Daarnaast melden veel ProtonVPN  ook dat je bij de betaalde abonnenementen goedkoper uit bent bij Surfshark. De laatste doet er dan wel wat langer over om te verbinden met de servers.

Conclusie

Al met al is Proton een goede optie voor een VPN, maar als je de Proton VPN ervaringen erop naleest, zal je er al snel achter komen dat andere aanbieders meer gewaardeerd worden. Deze zijn bijvoorbeeld sneller, goedkoper of hebben een klantenservice die beter bereikbaar is. Kijk vooral eens naar ExpressVPN, wat onze nummer 1 VPN is.

8.7 TOTALE SCORE
ProtonVPN Ervaringen

Privacy en veiligheid
9
Functies
8
Ondersteuning
8
Prijs
9
Gebruiksgemak
8
Pluspunten
 • Er is een gratis versie
 • Korting wanneer je een jaarabonnement afsluit
 • Veel positieve ProtonVPN ervaringen
 • Bescherming door Zwitserse privacywetten
 • Logs worden niet bijgehouden
 • Beschikbaar voor Windows, MacOS, iOS, Android en Linux
Minpunten
 • Het kan tot twee dagen duren voordat je antwoord krijgt van de klantenservice
 • Niet alle servers zijn even snel
 • Een deel van de website heeft geen informatie in het Nederlands
 • Er zijn veel functies, wat voor beginners onoverzichtelijk kan zijn
 • Het abonnement met alle functies is redelijk prijzig
star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl