Snelste VPN service met elkaar vergeleken

Natuurlijk is VPN snelheid essentieel als je regelmatig torrents wilt downloaden of (live)streams wilt bekijken. Hier heb je gewoon een snelle VPN verbinding voor nodig. Anders wordt er steeds gebufferd. Daar wordt niemand vrolijk van. In dit artikel leg ik uit hoe ik de snelheid van de providers heb gemeten. En ik geef je mijn ranglijst van de snelste VPN-services.

Bijgewerkt: 9 juli, 2024

Bezoek nu
Probeer ExpressVPN met rappe verbindingssnelheid - 49% KORTING

Ga dan voor ExpressVPN, de beste VPN op de markt. Met zijn snelle servers is dit echt een super goede VPN. Zelfs met een gratis proef periode 30 dagan. Speciale actie: 12 maanden + 3 maanden GRATIS

Het belang van VPN speed

Voordat ik het over de VPN verbinding snelheid testresultaten heb wil ik een ding duidelijk maken.

Een VPN verbinding is vrijwel altijd langzamer dan een niet versleutelde verbinding. Dit is een concessie die gedaan moet worden als je veilig en anoniem wilt surfen en geo-restricties wilt omzeilen.

Maar als je gebruik maakt van een high speed VPN provider zal de vertraging in de verbinding minder merkbaar zijn. En je moet gewoon normaal kunnen surfen. De verbinding zal niet zo traag zijn dat dit gehinderd wordt.

De snelste VPN-providers van 2024

Zoek je de snelste VPN aanbieder? Of gewoon een gevestigde naam met acceptabele snelheden en aardige service? Het is verstandig om je erin te verdiepen voordat je een keuze maakt.

Er is een groot aantal VPN aanbieders te vinden. Velen claimen dat ze snel zijn en wereldwijd servers hebben.

Er zijn ongetwijfeld top aanbieders te vinden in deze dichtbevolkte branche die doen wat ze beloven. Maar er zitten ook veel teleurstellende VPN aanbieders tussen.

Dan kom je er al snel achter dat een stabiele VPN aanbieder niet makkelijk te vinden is. Veel VPN diensten beginnen enthousiast, maar kunnen de ontwikkelingen niet bijbenen. Veel ‘gratis’ VPN aanbieders horen ook bij de achterblijvers.

Dit zijn de snelste VPN-providers die ik heb getest:

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

Hoe ik VPN-snelheidstests heb uitgevoerd

Op de debesteVPN.nl doen wij dus geen VPN speed test waarin we de VPN providers vergelijken. We vinden dit een beetje onzin, omdat er zoveel factoren meespelen.

Voor deze proef test ik mijn huidige VPN provider op mijn vaste verbinding thuis en op de mobile telefoon. Je zou ervan uit kunnen gaan dat mijn verbinding thuis altijd hetzelfde is, dus stabiel.

De verbinding die ik thuis gebruik is 15K (locatie NL) om de snelheid te testen heb speedtest.net gebruikt.

Hieronder laat ik in enkele voorbeelden zien hoe de VPN speed is op mijn locatie is.

VPN speed test op de PC

Hieronder zie je de resultaten van de PC speedtest:

VPN Snelheid

Ik heb er voor mijn gevoel nooit echt hinder van wanneer ik een van de VPN’s op de achtergrond heb draaien op mijn PC (op vaste verbinding thuis). De verbinding wordt wel iets langzamer maar niet ten koste van gebruiksplezier.

VPN speed test op de Mobiele telefoon

De VPN speed is lastiger te testen voor de mobiele telefoon. Dit komt omdat je eigenlijk altijd op een andere locatie inlogt op het internet. Sommige zijn snel en andere traag en dit heeft natuurlijk invloed hebben op je mobiele VPN verbinding. Ik gebruik voor deze test gewoon de 3G verbinding van mijn mobiele telefoon provider.

Zoals je ziet bij de test op ons mobiele netwerk (KPN) is er een groot verschil met de PC, dat is ook niet raar omdat het twee verschillende netwerken zijn.  Ik wilde juist laten zien wat het verschil is wanneer de VPN aanstaat of op non actief. Zoals je ziet gaat dit niet echt ten koste gaat van de snelheid. De verbinding is in ons voorbeeld wel veel trager dan de vaste netwerk verbinding.

VPN Snelheid

VPN is actief

Niet ieder netwerk is stabiel en snel. Met je mobiel zal je soms problemen hebben met het inloggen op zo’n netwerk met je VPN.

Vergelijk VPN verbinding snelheid meetgegevens

Bij het testen van VPN verbinding snelheid zijn er 3 belangrijke criteria te benoemen. Dit zijn downloadsnelheid, upload snelheid en ping reactietijd.

Een korte omschrijving van deze criteria:

Downloadsnelheid

Zoals de naam al zegt gaat dit om de snelheid waarmee data van de server naar jouw apparaat wordt gezonden. Wanneer je online bent, ben je vrijwel constant data aan het downloaden. Denk hierbij aan het laden van websites en het bekijken van videos. De meeste verbindingen zijn beter ingericht op het downloaden van data dan het uploaden ervan. Download snelheden worden uitgedrukt in Mbps (Megabits per seconde). Hoe hoger de Mbps, hoe sneller de verbinding.

Upload snelheid

Dit betreft de snelheid waarmee je data naar anderen verstuurd. Grote e-mail bijlagen bijvoorbeeld. Of videobellen via Skype of Facetime. Vooral dat laatste is zwaar voor je upload snelheid, want je stuurt in principe videobeelden via de VPN aanbieder door. Upload snelheid wordt ook in Mbps uitgedrukt.

Ping reactietijd

Nee, dit gaat niet over de snelheid waarmee je kunt tafeltennissen. Het gaat om de snelheid waarmee jouw apparaat en de VPN server op elkaar reageren. Vooral voor gamers is het belangrijk dat de ping reactietijd goed is. De snelheid wordt gemeten in ms (milliseconden).

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juli 2024

Factoren die de VPN verbinding snelheid beïnvloeden

Als je op zoek bent naar de snelste VPN server is het belangrijk te weten welke factoren de snelheid beïnvloeden. Zoals deze 3:

Locatie van de VPN server

Deze factor is van groot belang voor de VPN verbinding snelheid. De meeste VPN aanbieders geven ‘aanbevolen’ server locaties weer. Deze aanbeveling wordt gebaseerd op:

  • Vanaf welke locatie je wilt verbinden, oftewel jouw huidige locatie
  • Ratio van succesvolle verbindingen
  • Huidige belasting van de server
  • Snelheid

De VPN dienst beveelt server locaties aan die voor optimale VPN verbinding snelheid kunnen zorgen. Maar je bent natuurlijk niet verplicht een van deze servers te kiezen voor je verbinding. Je kunt gewoon een andere server uit de lijst kiezen als je dat wilt.

Als je bijvoorbeeld geo-restricties wilt omzeilen kan het zijn dat jij een andere server wilt gebruiken dan de dienst voor jou selecteert. Omdat content uit een bepaald land wilt kijken.

Als je toegang wilt hebben tot de Amerikaanse Netflix kun je gewoon een Amerikaanse server kiezen. Ook als de VPN software aangeeft dat een andere server optimaal is qua snelheid.

Snelheid van je internetprovider (ISP)

Jouw ISP en de snelheid de ze leveren kan de VPN verbinding snelheid beïnvloeden. Je kunt ook niet verwachten dat je via een VPN verbinding sneller internet hebt als zonder de VPN.

De meeste high speed VPN providers zijn redelijk breed, van 10Mbps tot 1 Gbps (Gigabits per seconde). Als je via je ISP dergelijke snelheden haalt zal een high speed VPN verbinding geen probleem zijn.

Als je bijvoorbeeld 3G gebruikt is er wel een mogelijkheid dat je problemen ondervindt met VPN snelheden.

De snelheid van de verbinding tussen je ISP en high speed VPN provider

Deze heb ik tot het laatst bewaard. Want het klinkt misschien een beetje raar.

Hoe sneller je reguliere internetverbinding, des te groter is het percentage snelheidsverlies.

Een 50Mbps internetverbinding die geen goede verbinding met de VPN heeft kan ervoor zorgen dat je geen optimale VPN ervaring beleeft. Als je bijvoorbeeld een 5Mbps internetverbinding hebt, zal je een snelheidsverlies van 10-20% hebben via een VPN. Als je een 100Mbps verbinding hebt, kun je tot 50% snelheidsverlies verwachten.

Ben je er nog? Je kunt hier maar beter niet al te lang bij stil staan. Kies gewoon een van de snelste VPN server uit dit artikel. Maak gebruik van de gratis proefperiode en kijk hoe tevreden je bent met de resultaten. Veel van deze VPN aanbieders doen ook niet moeilijk en geven een niet-goed-geld-terug garantie. Op die manier kun je de dienst zelfs nog wat langer uitproberen. Zo kun je kijken of je op de lange termijn ook tevreden bent.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juli 2024

Vergelijk VPN verbinding snelheid test resultaten

Om het eerlijk te houden heb ik steeds getest met dezelfde ISP en computer. Ik heb steeds een VPN server gekozen die in de buurt was. Bij elke test heb ik ook drie verschillende snelheidstest-websites gebruikt.

Het is ook interessant te vermelden dat de resultaten uit de verschillende test tools steeds behoorlijk verschilden. Voor de zuiverheid heb ik steeds de gemiddelde snelheid van de verschillende websites gepakt. Op die manier heb ik de volgorde van snelste VPN provider bepaald.

Gemiddelde snelheid ExpressVPN CyberGhost Private Internet Access
Download (Mbps) 11.88 6.98 3.4
Upload (Mbps) 9.56 4.49 3.42
Ping reactie (ms) 248.50 320.00 492.5

Zoals je ziet steekt ExpressVPN met kop en schouders boven de andere drie op alle belangrijke punten van het vergelijk VPN verbinding snelheid. Ze mogen zich met recht de snelste VPN service noemen uit deze vergelijk VPN snelheid test.

Nog een paar puntjes:

  • Ik doe deze test regelmatig. In de meest recente test staat CyberGhost. Bij eerdere tests was dit juist andersom.
  • Het Private Internet Access abonnement had de traagste download- en upload snelheid.

Conclusie

De snelheid is afhankelijk van een aantal factoren en het is moeilijk hier een duidelijk beeld te geven per VPN provider. Mijn locatie is jouw locatie niet en vergelijken zou niet eerlijk zijn.

Toch ligt de VPN speed aan de kwaliteit van de infrastructuur van het netwerk van de VPN provider. Dit gaat doorgaans samen met de prijs van de VPN, de kwaliteit van de verbinding en welke hardware de VPN provider gebruikt. Dit alles heeft invloed op de snelheid van de verbinding.

Log je in op een server dicht bij huis dan zal dit een andere snelheid geven dan wanneer je inlogt in een server in de Verenigde Staten of ergens anders in de wereld.

Een ding is wel zeker: voor een stabiele verbinding zonder gezeur, ben je het beste af bij een betaalde VPN provider.

Bij ExpressVPN krijg je precies wat ze beweren. Zoals te zien is in onze resultaten zijn ze twee keer zo snel als de andere geteste aanbieders. Vergeleken met andere VPN diensten zijn ze vaak zelfs drie keer zo snel. Ze hebben een simpele interface en je kunt kiezen uit honderden servers.

Lees ook gerust mijn andere artikelen. Ik schrijf ook constant nieuwe en probeer te zorgen dat jij een betere online ervaring hebt.

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl