<link rel="stylesheet" href="//fonts.googleapis.com/css?family=Roboto%3A400%2C700">Veilig internet op het draadloos netwerk | debestevpn.nl

De gevaren van openbaar netwerk, pas dus op voor de Wifi hotspot

Veilig internet begint een steeds belangrijker aspect te worden omdat we in ons dagelijkse leven steeds meer omringd worden door zogenaamde “slimme apparaten”. Dit artikel zal dan ook gaan over de makkelijkste manieren om je te beschermen. Ik zal extra aandacht geven aan de VPN-service die een heel belangrijk onderdeel uit maakt binnen mijn eigen leven en een onderdeel is van de bescherming checklist.

Veiligheid internet

In onze dagelijkse activiteiten worden we steeds afhankelijker van zogenaamde slimme apparaten. We communiceren met vrienden en familie via WhatsApp en Skypedragen horloges die ons vertellen hoe het met onze fitheid is gesteld, keukenapparaten bedienen we met onze smart telefoons. Al deze apparaten staan constant in contact met het internet en worden vaak onvoldoende of helemaal niet ge-update.

Onze huishoudelijke apparaten

Er bestaan virussen voor al onze huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met internet. Het vervelende is dat de leveranciers na de verkoop van het apparaat bijna niet meer komen met een update. Dit kost ze gewoon te veel geld en tot op heden worden ze er ook niet toe gedwongen. Hierdoor worden ze dus het meest kwetsbaar en in het ergste geval kunnen ze onklaar worden gemaakt.

Heden ten dage zijn we ons onvoldoende bewust van de gevaren. We moet realiseren dat we niet meer wegkomen met een antivirus op onze pc, wanneer we al onze activiteiten willen beschermen om ons echt veilig te kunnen gaan voelen.

De bescherming checklist

Er kunnen veel eenvoudige maatregelen genomen worden om je te beschermen: zie de onderstaande checklist.

De checklist
Bewaar je gegevens altijd op een externe harde schijf die niet verbonden is met je computer om o.a. ransomware te voorkomen.
Maak gebruik van wachtwoord managers
Update altijd je apps en programma’s op je smartphone en tablets
Installeer nooit Android apps die worden aangeboden buiten Google Play
Indien beschikbaar maak dan altijd gebruik van een twee factorauthenticatie
Installeer een antivirus op je pc
Update Windows en iOS wanneer er updates worden aangeboden
Update alles wat je kunt updaten, van router tot horloges
Zorg voor een gasten netwerk op je router
Installeer een VPN-service voor veilig internet

De beste VPN service voor veiligheid internet

WiFi hotspot locaties zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. We maken elke dag wel contact met een draadloos netwerk en gaan we als een “bij” van bloem naar bloem.

Ons gedrag is echter super onveilig en is vergelijkbaar met sex hebben zonder condoom. Wanneer we veilig het net op zullen gaan is de “condoom” voor ons de “versleutelde verbinding“.  We geven we ons bewust of onbewust dagelijks bloot aan de gevaren van onbeschermd het net op gaan. Hoe dit precies gaat en hoe een versleutelde verbinding nu precies werkt. Ga ik uitleggen in dit onderstaande artikel.

Het onderzoek van Symantec en CBS

Uit een  Symantec onderzoek komt6 naar voren dat drie op vijf mensen gelooft dat een publiekelijk Wifi netwerk betrouwbaar is.  Het gaat zelfs verder dat 76% van de 15000 geënquêteerde geen VPN gebruikt makende van een wifi netwerk. Deze publiekelijk Wifi punten zijn tegenwoordig alom te vinden. In de afbeeldingen die we gebruiken kan je zien dat we het hebben over WiFi hotspot op de volgde mogelijk locaties : winkel centra, vliegvelden, restaurants, NS-station, treinen en overige instellingen en bedrijven.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat maar 35% van de ondervraagden geen idee heeft  wat een versleutelde verbinding is. Wij hopen met dit artikel mensen te waarschuwen voor de gevaren van onbeschermd het internet op gaan.

Bron: nu.nl en Symantec

WiFi hotspot en de gevaren

Gebruikmakende van de studie “Smartphone en WiFi hotspot” heb ik het volgde artikel geschreven. Het zal allemaal nog duidelijker worden met de plaatjes die hieronder zijn weergeven. Bij elke afbeelding zal ik een korte samenvatting geven.

veilig internet

 

Onze openbare Wifi netwerk

Zoals is het plaatje als staat weergeven is de kans dat we met cyber crime te maken krijgen zeer groot. Dit komt met name omdat we ons veel meer bezighouden met online activiteiten. De hardware die we daarvoor gebruiken is zeer geavanceerd, zodat we op allerlei mogelijk locaties gebruik kunnen maken met openbare Wifi hotspots.

Hierbij vergeten het belangrijkste aspect namelijk privacy en bescherming. We laten we als het ware de deur wijdt openstaan voor iedereen die maar misbruik wil maken van onze datastromen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben zoals bank- en identiteitsfraude.

Meest voorkomende WiFi hotspot bedreigingen

Wanneer je gebruik maakt van onveilig openbaar netwerk zal je onbewust in contact komen met de volgde gevaren. In de afbeelding hieronder zijn de top 5 gevaren te zien.

Top 5 WiFi hotspot bedreigingen:

 • Spam
 • Hackers
 • Malware
 • Phishing
 • Data Leakage

Onbewust van het gevaar

De 76% van de internet gebruikers surft het internet zonder enige protectie. Verder hebben 3 van de 5 geen flauw idee van de gevaren waaraan ze blootstaan. Dit zijn zeker geen rooskleurige cijfers.

Het lijkt erop dat we vergeten zijn dat een smartphone en tablets net computer zijn. Het zijn kleine geavanceerde mini computers vol met  persoonlijke informatie, emails, contacten, persoonlijke kiekjes. Wanneer onze deze zogenaamde mini computer dus gehackt wordt jan het heel vervelend worden en uiteindelijk resulteren in veel schade waar jij voor opdraait.

Interessante data voor derde:

 • Bank informatie
 • Email adressen
 • Naam, IP-adres en locatie
 • Je identiteit

De beveiligingssoftware voor veilig internetten

De beveiligingssoftware voor de pc vierde hoogtijden eind jaren ‘90 met antivirusprogramma’s voor het Windows besturingssysteem. Het systeem kende veel problemen en was zeer virus gevoelig. Een mooie bijeenkomst was dat bijna de hele wereld het systeem gebruikte, een oneindige grote afzetmarkt. Het falen van Microsoft op dit gebied was koren op de molen van de antivirusbedrijven zoals Avast, Avira, Symantec ect., want deze brachten goede ondersteunende software op de markt om de pc te beschermen.

Maar tijden veranderen en Microsoft heeft van zijn fouten geleerd wat niet wil zeggen dat ze nu 100% waterdicht zijn maar er zijn duidelijk stappen in de goede richting gemaakt m.b.t. de  pc beschermen tegen virussen. De gevestigde antivirus bedrijven zijn nu op een punt gekomen dat, wanneer ze succesvol willen blijven, ze zullen moet innoveren.

Een nieuwe markt zou al onze huishoudelijke apparaten kunnen zijn. Hier hebben we echter het probleem dat sommige apparaten niet geüpdatet kunnen worden. Een aantal antivirusbedrijven bieden nu ook, naast hun originele product, een VPN-service aan of zijn bezig met de ontwikkeling van een speciale router. De router en de VPN-service zijn geen onlogische keuzes omdat deze beide een centraal punt uitmaken binnen ons huishouden.

Dit zijn allemaal slimme combinaties omdat vele consumenten reeds bekend zijn met de antivirusproducten.

Veilig en beveiligd internet

Wat is VPN

Dit is een van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste jaren. De VPN-service is ontstaan vanuit de behoefte in het bedrijfsleven. Het werd mogelijk om op afstand veilig te communiceren met het moederbedrijf. Alle berichten werden vanaf nu versleuteld verzonden waardoor de kans op bedrijfsspionage op dit front geminimaliseerd werd.

Het bleek dat niet alleen het bedrijfsleven baat had bij een VPN-service maar ook wij als consumenten vonden het een goed idee (Digitale veiligheid) ons veilig te kunnen bewegen op het internet zonder pottenkijkers. Het is een feit dat net als jij, ik ook niets te verbergen heb op het internet. Hier gaat het echter niet om, het gaat namelijk om onze vrijheid. Heden ten dage zijn er genoeg partijen die zeer geïnteresseerd zijn in jouw data zoals spionagediensten van de overheid, hackers en ISP (Internet Service Provider). We kunnen deze partijen eenvoudig buiten de deur houden wanneer we gebruik maken van een VPN-service.

Veiligheid internetOverige VPN functies

Een VPN-service beschermt niet alleen je dataverkeer d.m.v. versleuteling, maar het wordt nu ook mogelijk geografische barrières te ontwijken. De VPN-service verbergt je IP-adres en je locatie. Er zijn dan vervolgens meerdere locaties beschikbaar die je kunt kiezen via de VPN service. Wanneer de VPN aanstaat zal de website die je bezoekt ervan uitgaan dat dit de originele locatie (de voor geprepareerde VPN-server) is en zal je toegang verschaffen tot de inhoud van de site.

Een goed voorbeeld is Netflix, de film streaming gigant. Wanneer je gebruik maakt van de Nederlandse Netflix zal er een beperkte film en documentaire catalogus zijn. Dit heeft te maken met de rechten van uitzending. Je zal begrijpen dat de Amerikaanse Netflix catalogus veel uitgebreider is. Om in te loggen in deze Amerikaanse server gebruik je de VPN-service en het zal dus net lijken alsof je je in Amerika bevindt. Maar ben je toevallig buiten Nederland dan kan je de VPN ook gebruiken om Nederlandse tv te streamen. Ziggo Go is bijvoorbeeld zo’n provider die zijn diensten afschermt in het buitenland. Maar er zijn natuurlijk ook andere providers zoals de NPO, RTLxl of SKY GO die je weren wanneer je van buiten de regio probeert in te loggen.

iOS apparaten voor veiligheid internet

Niet alleen is de VPN-service te installeren op je pc maar ook diverse randapparatuur kan gebruik maken van deze dienst, zodat je vanaf nu niet alleen veilig bent binnenshuis maar ook wanneer je op pad bent en gebruik gaat maken van gratis Wifi-netwerken.

Wat kost een VPN-service?

Het is geen gratis dienst. VPN-bedrijven zijn serieuze onderneming die hun infrastructuur zo hebben ingericht dat ze hun klanten zo goed mogelijk kunnen beschermen. Je kunt je een beetje laten leiden door de prijs van een VPN service want een goede aanbieder zal iets duurder zijn dan een goedkope. Dit zal je merken aan de service en het aantal beschikbare servers op een locatie. Een VPN service zal dan ook 3-8 USD per maand kosten. Op dit moment heeft NordVPN een zeer goede aanbieding, maar ook ExpressVPN, een van de beste op de markt, komt met een unieke aanbieding. Je zal dan wel een abonnement voor een langere periode dienen af te sluiten, maar de gemiddelde prijs is zeer goed.

Enkele tips

KORTING
Nu geeft NordVPN een zeer interessante korting

Nu bij afsluiting van een abonnement van 2 jaar super korting van maar liefs 72%. Probeer deze VPN zonder risico omdat er een geld terug garantie is.

KORTING 35% + 3 maanden gratis
ExpressVPN korting voor de bezoekers van deze website

Wij kunnen je nu een tijdelijk super korting aanbieden. Sluit je een jaarabonnement af en je krijgt 3 maanden extra. Dit komt neerkomt op 35% korting

De meeste VPN’s bieden ook een soort test periode aan die meestal loopt van 3 tot 30 dagen, met de zogenaamde “niet goed geld terug garantie” loop je eigenlijk geen risico.

Een andere tip is dat de meeste VPN-services meerdere multi-login aanbieden. Deel deze met vrienden en familie en het zal zeker schelen in de kosten. Het zal je dan niet veel meer gaan kosten dan een biertje per maand en dat kan iedereen.

 

 

Het bovenstaande plaatje laat zien dat wanneer je geen VPN aanbieder gebruikt je surf gedrag zichtbaar is. De ISP kan kan deze info weer doorspelen aan derde en eventueel ook worden opgevraagd door de overheid.

Bescherm je wachtwoorden

Een VPN aanbieder is een begin maar nog niet voldoende, het is ook belangrijk je wachtwoorden te beschermen, lees daarom het volgende artikel Het veilig beheren van je wachtwoorden Hierin geef ik aan hoe je op een juiste manier met je wachtwoordbeheer omgaat

De kosten van een VPN aanbieder

Een  VPN provider is niet gratis. De bedrijven achter de VPN zijn grote solide bedrijven die jouw veiligheid en bescherming hoog in hun handel hebben staan. Dit is in tegenstelling tot de gratis VPN aanbieders. Hun businessmodel is juist gebruik te maken van de log gegevens en deze door verkopen aan derde. Vaak werken deze gratis VPN aanbieders ook slecht of helemaal niet. Er zijn wel wat grotere bedrijven zoals Tunnelbear , Hide.me, CyberGhost die een uitgekleed versie aanbieden. Het is veiliger dit soort VPN bedrijven te gebruiken wanneer je gratis van een VPN gebruik zou willen maken.

De gemiddelde kosten van een VPN provider lopen van 3 euro tot 8,50 euro. We hebben het hier dan over een jaar abonnement. Bij de meeste VPN is er een proefperiode van 3 tot 30 dagen. Er is dus voldoende tijd om de VPN te testen om te kijken of hij aansluit bij jouw specifieke behoefte. Let wel even op wat deze proefperiode is !!

Meer VPN gerelateerde artikelen

Wil je iets meer weten over privacy and veiligheid op het internet:
Mike

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

Wij zullen graag je mening horen

   Stel een vraag

   Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

   DeBesteVPN.nl