VPN en Tor | Tor netwerk combineren met een VPN?

VPN en Tor zijn twee methodes om u zo veilig mogelijk en anoniem te laten surfen op het internet. Kunnen we VPN en Tor ook samen gebruiken? Hierin zal ik dieper ingaan in dit artikel over Tor VPN en het Thor VPN netwerk.

Ik zal u eerst uitleggen wat Tor precies inhoud en de nadelen van de Tor browser. Vervolgens zal er een uitleg volgen over de versleutelde verbinding. Tot slot over de combinatie Tor over VPN en andersom maar met een Tor VPN. Met een Tor VPN bedoelen wij een geschikte en veilige provider om Tor te gebruiken.

Probeer nu
Downloaden van torrents met ExpressVPN - 49% KORTING?

Dit kan ExpressVPN jou bieden. Deze VPN heeft de beste verbindingssnelheden en geeft jou je online privacy terug. Krijg 12 + 3 MAANDEN GRATIS voor ExpressVPN. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug!

Artikel bijgewerkt: 23 juni 2024

VPN en Tor

Er is voortdurend verwarring over VPN en Tor met betrekking tot privacy en anonimiteit. Er zijn tal van adviezen te vinden op het internet, ook of het combineren van de twee zinvol is, VPN Tor Wij zullen proberen o.a. vragen te beantwoorden of Tor VPN überhaupt samenwerken en voor welke gevaren ze u daadwerkelijk beschermen.

Het wordt tijd om nu voor altijd een einde te maken aan deze discussie en u uit te leggen hoe u deze twee krachtige internet methodes het beste kunt gebruiken om u 100% privacy en anonimiteit te garanderen.VPN en Tor

Internet anonimiteit in Tor

Zonder twijfel is Tor de sterkere op het gebied van anonimiteit. De afkorting van Tor is “The Onion Router”. Wanneer u zich op dit netwerk bevindt surft u in totale anonimiteit, kunt u geblokkeerde websites bezoeken en via het eigen netwerk van Tor naar websites die eindigen op .onion surfen. Het is onmogelijk om deze via een normale browser te openen. U zult toegang krijgen tot dit netwerk wanneer u gebruik zal maken van een speciale browser, de zgn.Tor Browser.

Tor wordt gebruikt door mensen die bezorgd zijn over privacy en door dissidenten in landen als China, Turkije, Rusland of Syrië en overige dictaturen in de wereld waar veel sites geblokkeerd zijn. Het Tor gebruik neemt steeds meer toe omdat “wij” ons realiseren dat onbeschermd het internet op gaan vele gevaren met zich mee kan brengen. Niet alleen liggen hackers op de loer maar ook onze eigen overheid wil dolgraag weten wat we uitspoken. Edward Snowden is hier een goed voorbeeld van en heeft velen de ogen doen openen.

tor vpn

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juni 2024

Tor netwerk

Van oorsprong is de technologie ontwikkeld door de Amerikaanse marine (2002). Het was de bedoeling om gebruikersdata te beschermen tegen de grote bedrijven. Anno 2024 wordt het Tor-netwerk onderhouden door de non-profit organisatie “Tor Project”. Er zijn enkele vaste medewerkers en tal van vrijwilligers die helpen bij het verder ontwikkeling van de Tor-software.

Wat is mogelijk met Tor?

De belangrijkste eigenschap van Tor is anoniem surfen. Er zijn echter nog een aantal ander eigenschappen.

Eigenschappen Tor:

 • IP-adres verbergen
  • Cookies hebben geen vat meer op uw surfgedrag zodat bedrijven geen profiel meer van u kunnen samenstellen
  • Uw IP-adres kan niet meer worden opgeslagen, zodat u niet meer te traceren bent (inloggen bijvoorbeeld bij twitter)
 • Eigen netwerk met webadressen eindigend op “.onion”. Deze zijn onvindbaar via de normale browsers.

Dit alles maakt het anonieme netwerk interessant voor alles wat niet mag worden aangeboden via het reguliere netwerk (nep passport, wapens, drugs, hack-diensten, kinderporno). Hierdoor wordt het ook wel het “deepweb” genoemd.

Hoe werkt Tor?

Normaal gesproken gaat uw data gewoon van A naar B.  Met de Tor-software wordt uw data aangepaste en versleuteld. Dit datapakket wordt dan verstuurd naar verschillende Tor-servers. Deze Tor-servers pakken laag voor laag uit en sturen het uiteindelijk weer door naar het eindadres. Hierdoor blijft uw data anoniem. U kunt het vergelijken met een ui die langzaam gepeld wordt. In het logo en de webadressen(.onion) van Tor komt de ui dan ook weer terug.

U kunt begrijpen dat deze hele procedure tijd kost en dat is ook een van de nadelen van het gebruik van het Tor-netwerk.

Hoe veilig is Tor?

Tor is niet 100% waterdicht maar om u enigszins gerust te stellen is dat geen enkele applicatie die anoniem surfen op het internet promoot. Het is echter wel veiliger dan helemaal geen protectie te hebben en onbeschermd het internet op gaan.

Wat moet u weten over Tor-netwerk?

 • Niet alleen inlichtingendiensten zijn druk bezig met het proberen te kraken van de Tor-software. Er zit ook een fout in de Tor-browser waardoor het mogelijk is gebruikers van Tor te volgen.
 • Tussen de honderden Tor-servers zitten ook servers van inlichtingendiensten deze hebben als doel uw bericht te onderscheppen. Er zijn veel Tor-servers waardoor het bijna onmogelijk is uw datapakket te onderscheppen. Maar u bent gewaarschuwd.
 • Wees voorzichtig met het downloaden van software via de Tor-browser. Het is bekend dat malafide .pdf en .doc-bestanden het IP-adres en andere informatie over “u”,de gebruiker, naar kwaadwillenden kunnen sturen, waardoor uw anonimiteit in het geding komt.

De voor- en nadelen van Tor gebruiken

Voordelen

 • Aangezien het netwerk gerund door vrijwilligers, is het zeer moeilijk voor een regering of organisatie dit aan te pakken en af te sluiten.
 • De routeopties onthullen niet uw IP-adres aan de websites die u bezoekt.
 • Het is gratis te gebruiken
 • U kunt geografische blokkades ontwijken en alle websites openen

Nadelen

 • Tor is erg traag in vergelijking met een versleutelde verbinding. Aangezien uw gegevens wordt gerouteerd via meerdere Relais, elk met variërende bandbreedte, u bent overgeleverd aan de genade van de langzaamste doorgeef luik op uw route. Tor is niet een goede keuze voor het bekijken van streaming video’s dit heeft te maken met de hoogte van de kwaliteit van de content.
 • Iedereen kan een exit-node opzetten om te spioneren op de gebruikers. Aangezien het verkeer ongecodeerd is op de exit-node kunnen partijen (regering, hacker, enz.) uw internetverkeer zien wanneer u geen gebruik maakt van HTTPS-verbinding.
 • U kunt alleen toegang tot het Tor-netwerk met behulp van hun browser of van browsers die beschikken over Tor in gebouwd applicatie. Wilt u een andere browser gebruikt vanwege de unieke mogelijkheden van die browser, zal u niet worden beschermd door Tor.
 • Tor is gratis te gebruiken en wordt gerund door vrijwilligers, dus er is geen verantwoording of rechtstreekse financiering om ontwikkeling te stimuleren.
 • Aangezien Tor wordt gebruikt door mensen die willen gevoelige informatie willen verbergen, kunt u bij frequent gebruik mogelijk opvallen.
 • Zelfs degenen die niet kosten wat kost hun gevoelige informatie willen verbergen kunnen risico lopen. Bijvoorbeeld, bij torrenting over Tor peers is het mogelijk hun echte IP adres te zien.
 • Het openen van documenten die zijn gedownload via Tor terwijl uw online bent is ook een risico. U loopt hierbij het gevaar uw IP-adres te onthullen.
 • Je kunt een heleboel problemen krijgen wanneer u op DarkWeb (.onion sites), actief bent omdat deze alleen maar met het Thor netwerk kan.

Het is daarom ook om deze reden waar wij de combinatie van Tor VPN adviseren.

De versleutelde verbinding

Deze verbinding wordt, ook wel “end 2 end” protectie genoemd, geeft u als gebruiker veilige en anonieme toegang tot een netwerk en maakt het internetten op gratis Wifi netwerken veiliger. De versleutelde verbinding beschermt u online net zoals een firewall die uw gegevens op uw computer beschermt.

Om u een gebruikersvriendelijke service en snelle verbinding te kunnen aanbieden zal de provider u doorgaans een bedrag van 3-8 USD per maand rekenen. Er zijn ook gratis aanbieders op de markt. U weet echter niet wat ze met uw log gegevens doen, want gratis is nooit gratis.

Net als met het Tor-netwerk is het onmogelijk te zien wat er precies gebeurt met uw data. We zullen de aanbieder op hun woord moeten geloven dat onze logs niet opgeslagen worden en zeker niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Er zal een non-log beleid moeten zijn. Een versleutelde verbindings aanbieder kan hierdoor veel meer schade aanrichten dan een Tor-server omdat zij uw logs “misschien” opslaan.

De providers die wij hebben getest op debesteVPN.nl zijn betrouwbare bedrijven. Hun primaire taak is u, als consument, te beschermen.

tor netwerk

De voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Een VPN is over het algemeen sneller dan Tor. Aangezien je rechtstreeks naar een VPN-server gaat, vervolgens is naar uw gewenste bestemming (website, online dienst, enz.), sneller dan via verschillende Tor knooppunten, voordat u naar uw eindbestemming wordt geloodst.
 • Betalende klanten zorgen voor onderhoud van het netwerk en zorgt voor de hoogst mogelijke beschikbaarheid.
 • Een VPN beschermt alle internet-verbindingen op uw computer, niet alleen degenen die zijn opgezet om te werken met Tor.
 • Met behulp van een VPN incl. een Kill Switch beschermt u tegen per ongeluk gegevens lekken, zodat uw IP-adres zichtbaar wordt.
 • Het ontwijken van censuur

Nadelen:

 • Neem altijd een aanbieder die geen log opslaat
 • Een VPN is niet gratis, maar voor extra veiligheid adviseren wij wel een Tor VPN.

Eerst Tor over VPN of andersom?

Een algemene gedachte is dat hoe meer servers er in het spel zijn hoe moeilijker het zal zijn de data te kraken of te zien waar het vandaan zou komen. Dit is niet helemaal waar. In sommige gevallen kan een VPN zelf het hele model van het Tor-netwerk ontkrachten. Het is dus oppassen!

Dan is er de vraag waar je het eerste in zou moeten loggen. Eerst in Tor en dan de VPN of net andersom?

U -> VPN -> Tor (VPN Tor)

Deze variant Tor VPN is makkelijk qua uitvoering/opzet. Maak gewoon contact met uw VPN provider op uw computer en ga vervolgens naar de Tor Browser. Vervolgens kunt u gewoon aan de slag gaan. Uw dataverkeer zal door de VPN tunnel worden geleid en dan naar het Tor-netwerk.

Uw Tor VPN provider zal uw data niet kunnen zien en hierdoor misschien kunnen achterhalen dat u Tor gebruikt. Een voordeel is ook dat u Tor gebruikt verbergt voor uw ISP (Internet Service Provider) en wellicht uw lokale overheid (wanneer u in het buitenland woont).

U -> Tor -> VPN (Tor VPN)

VPN Tor is een stuk technischer qua opzet. De setup VPN Tor wordt doorgaans niet ondersteund door de VPN providers.

U zal eerst in moeten loggen via het Tor-netwerk en dan de VPN en pas dan zal er contact gemaakt worden met de websites.

“The Tor project” adviseert tegen deze setup, omdat op deze manier de VPN provider in de loop van de tijd uw gedrag precies kan vastleggen. We gaan er even vanuit dat u niet gewoon met uw creditkaart (bitcoin) hebt betaald en ook via de Tor browser uw aankoop hebt gedaan zodat uw locatie niet te achterhalen is.

 vpn tor

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van juni 2024

Wilt u verbergen wie u bent, of waar u bent dit kan met Tor VPN

Uw locatie of identiteit verbergen? Dit is een van de belangrijkste vragen die u moet beantwoorden wanneer u “U -> VPN -> Tor of “U -> Tor -> VPN” zal gaan gebruiken. Bij gebruik van een VPN zal Tor uw identiteit bewaken. Wanneer u eerst Tor zal gebruiken en daarna VPN zal uw locatie worden beschermd. Dit lijkt een klein verschil maar kan een groot verschil betekenen wanneer u zich bijvoorbeeld verbergt in een land waar een dictatuur heerst. Uw locatie verbergen is dan van levensbelang. Bent u een soort “klokkenluider”, dan is uw locatie en uw identiteit belangrijk.

De beste oplossing voor u zal afhangen van uw situatie. Tor is het beste voor mensen die zijn het doorgeven van ultra gevoelige informatie, die letterlijk kan leiden tot levensbedreigende situaties, zoals hierboven beschreven. Deze groep is juist bereid om hun snelheid op te offeren voor beveiliging.

Voor al de overige partijen is een versleutelde verbinding de beste oplossing, omdat het een goede balans tussen het surfen snelheid, gebruiksgemak, en privacy biedt. Het zal ook beschermen alle online verbindingen op uw computer en waarbij geen extra installatie nodig is.

Providers geschikt voor VPN en TOR

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

Hierboven staan de VPN en Tor. Ik wens je veel plezier bij het veilig surfen. Mocht je vragen hebben hoor ik het graag.

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl