VPN-protocollen | Deel II

VPN-protocollen zijn lastig materie,er zijn er 4.Van licht naar zwaar PTPP,L2TP,OpenVPN en Chameleon. De beveiliging die je kiest is afhankelijk van gebruik

 VPN-protocollen

Een studie opzich zijn de VPN-protocollen om deze op de juiste manier te kunnen gebruiken dien je een zeker kennis van zaken te hebben. Elke gebruikers situatie vereist weer een ander instelling. Een protocol zoals L2TP VPN is minder veilig dan OpenVPN, maar in sommige situaties heeft het L2TP VPN protocol misschien toch de voorkeur.

Een eenvoudige vraag is : Wat nu het beste VPN-protocol is? Helaas, is het antwoord complexer dan de vraag .

In mijn eerste artikel over VPN-protocollen ben ik misschien niet echt diep in gegaan op de materie. Dit realiseer ik mij echter, misschien kan ik  er iets meer over vertellen/schrijven. Ik zal proberen het begrip “Protocollen” van de andere kant te belichten. En uitleggen in welke situatie we de verschillende vpn-protocol gebruiken.

 

De drie belangrijkste VPN-protocollen zijn: L2TP, PPTP en OpenVPN. Ik zal er nog een aan deze lijst toevoegen, dit is het Chameleon protocol. Dit protocol is gemaakt door VyprVPN, een van de VPN aanbieders die we ook bespreken op debesteVPN.nl.

Chameleon protocol

Chameleon versleutelt de metagegevens voor OpenVPN-pakketten om ervoor te zorgen dat de data niet herkenbaar is met als voordeel dat het snel en een lichtgewicht blijft. De Chameleon technologie gebruikt het ongewijzigde OpenVPN 256-bit protocol voor de onderliggende gegevensversleuteling.

Soms geldt elke seconde en kan een beetje vertraging zeer irritant zijn.

Welke van de VPN-protocollen wordt het?

Het PPTP vpn-protocol

Wanneer je in dagelijkse werkzaamheden nauwelijks bescherming nodig hebt maar je wilt wel gewoon onzichtbaar zijn voor je IPS (Internet Service Provider). Heb je voldoende aan een instellen van standaard PPTP. Deze instelling is het minst veiligste VPN-protocol van de vier. De gegevens worden versleuteld in 128 bits. Het is tevens wel de snelste, tot vier keer sneller dan een OpenVPN verbinding.

De PPTP vpn-protocol is ook interessant wanneer je online games speelt, in FPS (First Person Shooter ) game “Call of Duty” is snelheid belangrijp en vertraging kan dodelijk zijn. Je bent veilig genoeg achter een NAT-firewall of een ander IP-adres.

Het is ook het beste protocol om streaming films of live video te bekijken. Wanneer gebruik wilt maken met Netflix of Nederlandse TV kijken in het buitenland is dit de meest voor de hand liggende keuze (voor P2P of Torrent) .

Het PPTP protocol is vrijwel altijd geïnstalleerd op mobiele telefoons of computers. Deze instelling is niet altijd veilig. De communicatie is makkelijk te decoderen door internet boefjes

In landen met censuur is het VPN PPTP protocol niet aan te bevelen. Het werkt gewoon niet of kan zoals ik hier boven al vertelde onderschept worden of vertraagd. Landen zoals China, Rusland, Iran, Kora, Thailand zijn hier voorbeelden van.

 

Bescherm je mobile telefoon met L2TP

Het L2TP protocol is ook zo'n protocol wat je vaak/altijd op mobile telefoons aantreft (computer ook). Het verschilt echter aanzienlijk met PPTP. De L2TP is een zwaardere encryptie. Het is een goede standaard keuze voor de telefoon aangezien PP2P kwetsbaar is en de mobile telefoon een van de favoriete objecten is voor hackers.

Ook dit protocol kan echter onderschept worden of vertraagd of geblokt. In landen van censuur. Echter het niveau van encryptie 256 bits is het zeer lastig te decoderen. Dit zou technisch gezien alleen maar kunnen met kwaadaardige software meestal geïnstalleerd in het internetcafé.

 

Open VPN

Dit VPN-protocol is het nieuwste protocol op de markt en tot nu toe niet geïnstalleerd op alle mobiele telefoons, de encryptie bereikt een nieuw niveau. Het is bijna onmogelijk om de gegevens te decoderen, zeker niet met de software in de handen van de gewone stervelingen.

Het beveiligingsniveau is veel hoger dan de vorige twee besproken VPN-protocollen. De veiligheid is vergelijkbaar met L2TP protocol, echter niet zo snel als een PPTP protocol. OpenVPN  kan geconfigureerd worden op elke poort UDP of TCP .

Je omzeilt gewoon de firewall, OpenVPN  kan gconfigureren worden op TCP-poort 443, deze is niet te onderscheiden van een normale HTTP-verzoeken via SSL, waardoor het bijna onmogelijk wordt om je te blokkeren.

VPN-protocollen

Bij de hoogst haalbare bescherming is streaming video niet aan te raden met deze instelling

-Maakt je eigen persoonlijke VPN, zelf locatie kiezen waar te verbinden

-Voorgekauwde protocool, als Chameleon VyprVPN, of het versleutelen van gegevens als extreme geleden, IVPN met zijn 256-bit AES + 4096-bit RSA

-Gebruik maken van een gratis Wi-Fi en een VPN-verbindingen en hop naar verschillende servers, via een VPN cascade. Het is niet zo lastig en uitvoerbaar ook voor niet nerds, lees het artikel op de VPN-multi-hop.

Haperingen in een Free-WiFi verbindingen zijn er nu een maal. Echter je kan je wel bescherming tegen de seconde dat je apparaat weer contact maakt met het internet en je gedurende deze korte periode onbeschermd bent. De zogenaamde “KillSwitch” zorgt dat je apparaat weer een open verbinding kan maken wanneer de VPN 100% online is.

-Gebruik VPN firewall met NAT  (IPvanish , VyprVPN pro-versie of premium add on, PureVPN , ExpressVPN, etc) Of gebruik een geïntegreerde maar lokale Nat Firewall bijvoorbeeld op de router.

Conclusie VPN-protocollen 

Het hangt af van wat je wilt doen en hoe beschermd je uiteindelijk wilt zijn. Bekijk of jouw acties haalbaar zijn op OpenVPN en indien mogelijk gebruik TCP op de niet-standaard poorten. Je kan vanuit hier altijd “downgraden” naar L2TP protocol en uiteindelijk het PPTP protocol .

Ondervind je nog steeds problemen, zelfs met het PPTP protocol, dan is het zeer waarschijnlijk een lokaal probleem. Misschien heb je de firewall  verkeerd configureert, internet traag, router problemen, niet alle routers en modems zijn hetzelfde, veel hebben problemen met VPN.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben horen wij het graag

Laat een bericht achter