VPN PROTOCOLLEN | Een aantal protocollen onder de loep

Er zijn verschillende VPN protocollen. Een aantal protocollen zijn onder de loep genomen en deze standaard versleutelingen wordt uitgelegd.

VPN-protocollen

Er zijn verschillende VPN-protocollen. De VPN’s die we testen op debeste VPN.nl zijn allemaal compatibel met de standaard OpenVPN. Deze staandaard norm heeft te maken de versleuteling (snelheid en mate beveiliging) van de informatie van A naar B.

Soms willen we kunnen spelen met deze waarde omdat onze behoefte net iets anders is misschien willen we minder veiligheid, maar meer snelheid of zoeken we een grotere compatibiliteit met ons apparaat (pc , telefoon etc). We kunnen dit VPN-protocollen instellingen te gaan spelen.

Elke handeling die we doen, terwijl we zijn aangesloten op het internet is zichtbaar, onze ISP (Internet Service Provider) weet alles over ons, aan wie we e-mails versturen, de sites die we bezoeken, de bandbreedte die we gebruiken.

 

Een VPN verbergt deze informatie door het versleuteling van de data door middel van encryptie en deze regels worden protocol genoemd, ofwel VPN protocollen.

 

VPN PROTOCOLLEN

De verschillen tussen de diverse VPN protocollen (PPTP, L2TP, OpenVPN) naast elkaar gezet.

 

PPTP L2TP OPENVPN
Algemene informatie Een VPN protocol op basis van PPP basis. L2TP is de beste keuze wanneer u wilt een veilige versleuteling van gegevens. L2TP is zijn opvolger van PPTP. OpenVPN is een geavanceerde oplossing en Open Source. OpenVPN is nu de meest gebruikte standaard in VPN. De VPN maakt gebruik van SSL / TLS. De meest veilige VPN-protocollen
Setup Bijna alle bestaande apparaten is compatibel met PPTP.Per devies dient alleen gebruikersnaam, wachtwoord en adres van de server te worden ingevuld. Alle versies van Windows 2000 / XP en Mac OSX 10.3+ std. ondersteuning voor L2TP. Ook bijna alle mobiele platformen iOS en Android hebben een vooraf geïnstalleerde client voor L2TP. OpenVPN moet apart worden geïnstalleerd op elk besturingssysteem. De OpenVPN software worden geïnstalleerd in 5 minuten en zijn allemaal gebruiksvriendelijk.
Snelheid Encryptie van 128-bit data en 256-bit verbinding is aanzienlijk sneller, maar minder veilig en gemakkelijker te hacken. Een van de snelste onder de verschillende VPN protocollen. L2TP versleuteld de gegevens tweemaal, waardoor de beveiligde verbinding veel langzamer is dan de andere protocollen. Van de ultieme UDP-modus, langzamer modus TCP (maar veiliger)
Poorten PPTP gebruikt TCP-poort 1723 en GRE (protocol 47). PPTP kan eenvoudig worden geblokkeerd als je het GRE protocol uitschakelt. L2TP gebruikt UDP 500 voor de eerste sleutel uitwisseling, protocol 50 voor de versleuteling van gegevens L2TP (ESP), UDP 1701 voor de initiële configuratie van L2TP en UDP 4500 voor NAT. L2TP makkelijker te blokkeren dan OpenVPN, omdat de poorten altijd dezelfde zijn. OpenVPN kan geconfigureerd worden om elke poort UDP of TCP. OpenVPN omzeilt gewoon de firewall, OpenVPN kan 'configureren TCP-poort 443, dit is niet te onderscheiden van een normale HTTP-verzoeken via SSL, waardoor het bijna onmogelijk om je te blokkeren.
Compatibility PPTP zijn onbetrouwbare verbindingen. Soms niet compatibel met het GRE protocol en sommige routers. L2TP is complexer en moeilijker handmatig configureren dan OpenVPN op NAT-router. Tenzij de server en de client NAT compatibel zijn. Stabiel, eenvoudig te configureren en snel onder de WI-FI, mobiele andere instabiele verbinding. OpenVPN heeft een modus voor TCP-verbindingen onveilig, het werkt heel goed, maar vertraagd de verbinding snelheid.
Veiligheid De ontwikkeling van Microsoft PPTP heeft ernstige veiligheidsproblemen. Microsoft raadt u aan L2TP. L2TP heeft geen significante kwetsbaarheden en is zeer veilig wanneer versleuteld met een cijfer, zoals AES. OpenVPN heeft kan kwetsbaar zijn, echter is zeer veilig wanneer versleuteld met een cijfer, zoals AES.
Compatibele apparaten Windows Mac OSX Linux Apple iOS Android DD-WRT Windows Mac OSX Linux iOS Android Windows Mac OSX Linux Android (via 3rd party app)
Extra software nodig
Conclusies PPTP VPN protocol is de meest gebruikte, zelfs in de DD-WRT routers. Het kan de snelste protocol zijn, er dit gaat ten koste van de veiligheid. L2TP is een goede keuze, maar is minder stabiel en efficiënt dan OpenVPN. Maak je gebruik van iOS (iPhone) of Android is dit mogelijk de beste keuze omdat OpenVPN deze nog niet 100% ondersteunen . Het is de meest compatibele VPN-protocollen. OpenVPN is de beste keuze voor alle gebruikers op Windows, Mac OSX en Linux desktops. Het is snel, veilig en stabiel, het nadeel is dat het nog niet al onze mobile apparaten ondersteund

 Lees artikel: Protocollen deel 2

de beste VPN van Nederland

Mocht je vragen of opmerkingen hebben horen wij het graag

Laat een bericht achter