Een aantal protocollen onder de loep

Wat is een VPN protocol zijn er in verschillende varianten. Ze zorgen ervoor dat computers en servers met elkaar kunnen communiceren. De protocollen kan je vaak vinden in de setup van je VPN provider, maar ook in bij instelling van je computer. Wat zijn VPN protocollen precies zijn en hoe je ze zo optimaal kan gebruiken zal ik proberen in dit artikel.

Er veel typen VPN protocollen op de markt. Er zijn ook enkele gepatenteerde VPN protocollen te vinden zoals van de ontwikkelaar VyprVPN met protocool Chameleon. Ik zal de volgende vier VPN protocollen gaan bespreken. Elk protocol heeft zijn eigen sterkte. De volgorde is als volgt van licht naar zwaar PTPP, L2TP, OpenVPN en Chameleon. Op basis van de toepassing kies je een van de protocollen.

Probeer nu
Probeer de beste VPN voor beginners: ExpressVPN - tot 49% KORTING

Uit de resultaten van de testen bleek dat ExpressVPN de beste is. Ze zijn daarnaast ook nog eens betrouwbaar. Krijg 12 maanden + 3 maanden GRATIS met ExpressVPN. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie!

Bijgewerkt op: 19 april 2024

Wat is een protocol?

Wat is een protocol. Het woord protocol komt uit het Grieks. Het betekent papieren bladzijde vastgelijmd aan een manuscript formule welke de inhoud beschrijft.

In de IT-wereld:

Een protocol is een gedragsovereenkomst, meestal in de vorm van een aantal uit te voeren stappen. Er bestaan verschillende typen protocollen, zoals communicatie protocollen of computer protocollen.

En nu gewoon in “Jip en Janneke” taal. Computers hebben om te communiceren met elkaar een aantal vaste regels nodig. We zouden kunnen zeggen eenzelfde taal anders zouden ze niet kunnen communiceren met elkaar.

Zo zijn er veel verschillende protocollen in omloop, omdat er duizenden computers en servers zijn. In dit artikel ga ik het hebben over VPN protocollen.  Ik ga niet uitleggen hoe je protocollen zou kunnen gebruiken bij het “veilig” instellen van je computer verbinding (zonder VPN). Dit is een heel ander artikel waar in ik dit dan zou afraden, omdat dit nog steeds geen 100% beveiliging van je privacy zal garanderen. De basis van de protocollen blijven echter hetzelfde, dus misschien heb je er alsnog iets aan.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van april 2024

VPN protocollen

Er zijn vier VPN protocollen en elk protocol heeft zijn eigen sterkte. De volgorde van licht naar zwaar PTPP, L2TP, OpenVPN en Chameleon. De zwaarte van beveiliging die je kiest is afhankelijk van de toepassing.

Het is de kunst om de protocollen op de juiste manier te gebruiken. Hiervoor dient er een bepaalde basis kennis aanwezig te zijn. Elke toepassing situatie vereist weer een ander instelling. Een protocol zoals L2TP  is minder veilig dan OpenVPN, maar in sommige situaties heeft het L2TP protocol misschien toch de voorkeur.

Ik zal in dit artikel duidelijk naar voren te brengen wat een protocol precies doet en uitleggen in welke situatie we de verschillende vpn protocollen  kunnen gebruiken.

Dit zijn drie belangrijkste VPN-protocollen: PPTP, L2TP en OpenVPN. In deze lijst van protocollen mag het Chameleon protocol zeker niet ontbreken. Het Chameleon VPN protocol is gemaakt door de VPN provider VyprVPN, een van de VPN aanbieders die we ook bespreken op debesteVPN.nl.

De beste geteste VPN

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

Wat is een VPN verbinding

Een versleutelde verbinding is een gecodeerde verbinding van Y naar Z. Deze verbinding wordt VPN genoemd, deze afkorting komt van het engelse woord Virtual Privat Network. Het is bijna niet mogelijk deze verbinding te kraken, tenzij je beschikt over zeer zware computers. De meeste VPN applicaties is de veiligheidsnorm handmatig in te stellen. In standaard situaties wordt meestal het OpenVPN protocol gebruikt.

VPN PROTOCOLLEN

Welke van de VPN protocollen wordt het?

1. Het PPTP protocol vpn 

Wanneer je in dagelijkse werkzaamheden nauwelijks bescherming nodig hebt maar je wilt wel gewoon onzichtbaar zijn voor je IPS (Internet Service Provider). Heb je voldoende aan een instellen van standaard PPTP. Deze instelling is het minst veiligste VPN-protocol van de vier. De gegevens worden versleuteld in 128 bits. Het is tevens wel de snelste, tot vier keer sneller dan een OpenVPN verbinding.

De PPTP protocol vpn is ook interessant wanneer je online games speelt, in FPS (First Person Shooter) game “Call of Duty” is snelheid belangrijk en vertraging kan dodelijk zijn. Je bent veilig genoeg achter een NAT-firewall of een ander IP-adres.

Uitstekende VPN keuze

Het is ook het beste protocol om streaming films of live video te bekijken. Wanneer gebruik wilt maken met Netflix of Nederlandse TV kijken in het buitenland is dit de meest voor de hand liggende keuze (voor P2P of Torrent) .

Het PPTP protocol is vrijwel altijd geïnstalleerd op mobiele telefoons of computers. Deze instelling is niet altijd veilig. De communicatie is makkelijk te decoderen door internet boefjes

In landen met censuur is het VPN PPTP protocol niet aan te bevelen. Het werkt gewoon niet of kan zoals ik hier boven al vertelde onderschept worden of vertraagd. Landen zoals China, Rusland, Iran, Korea, Thailand zijn hier voorbeelden van.

2. Bescherm je mobile telefoon met L2TP

Het L2TP protocol is ook zo’n protocol wat je vaak/altijd op mobile telefoons aantreft (computer ook). Het verschilt echter aanzienlijk met PPTP. De L2TP is een zwaardere encryptie. Het is een goede standaard keuze voor de telefoon aangezien PP2P kwetsbaar is en de mobile telefoon een van de favoriete objecten is voor hackers.

Ook dit protocol kan echter onderschept worden of vertraagd of geblokt. In landen van censuur. Echter het niveau van encryptie 256 bits is het zeer lastig te decoderen. Dit zou technisch gezien alleen maar kunnen met kwaadaardige software meestal geïnstalleerd in het internetcafé.

3. Open VPN

Dit VPN-protocol is het nieuwste protocol op de markt en tot nu toe niet geïnstalleerd op alle mobiele telefoons, de encryptie bereikt een nieuw niveau. Het is bijna onmogelijk om de gegevens te decoderen, zeker niet met de software in de handen van de gewone stervelingen.

Het beveiligingsniveau is veel hoger dan de vorige twee besproken VPN-protocollen. De veiligheid is vergelijkbaar met L2TP protocol, echter niet zo snel als een PPTP protocol. OpenVPN  kan geconfigureerd worden op elke poort UDP of TCP .

Je omzeilt gewoon de firewall, OpenVPN  kan gconfigureren worden op TCP-poort 443, deze is niet te onderscheiden van een normale HTTP-verzoeken via SSL, waardoor het bijna onmogelijk wordt om je te blokkeren.

4. Chameleon protocol

Chameleon versleutelt de metagegevens voor OpenVPN-pakketten om ervoor te zorgen dat de data niet herkenbaar is met als voordeel dat het snel en een lichtgewicht blijft. De Chameleon technologie gebruikt het ongewijzigde OpenVPN 256-bit protocol voor de onderliggende gegevensversleuteling.

Soms geldt elke seconde en kan een beetje vertraging zeer irritant zijn.

De verschillen tussen de diverse VPN protocollen (PPTP, L2TP, OpenVPN) naast elkaar gezet.

Lijst PPTP L2TP OPENVPN
Algemene informatie Een VPN protocol op basis van PPP basis. L2TP is de beste keuze wanneer u wilt een veilige versleuteling van gegevens. L2TP is zijn opvolger van PPTP. OpenVPN is een geavanceerde oplossing en Open Source. OpenVPN is nu de meest gebruikte standaard in VPN. De VPN maakt gebruik van SSL / TLS. De meest veilige VPN-protocollen
Setup Bijna alle bestaande apparaten is compatibel met PPTP.Per devies dient alleen gebruikersnaam, wachtwoord en adres van de server te worden ingevuld. Alle versies van Windows 2000 / XP en Mac OSX 10.3+ std. ondersteuning voor L2TP. Ook bijna alle mobiele platformen iOS en Android hebben een vooraf geïnstalleerde client voor L2TP. OpenVPN moet apart worden geïnstalleerd op elk besturingssysteem. De OpenVPN software worden geïnstalleerd in 5 minuten en zijn allemaal gebruiksvriendelijk.
Snelheid Encryptie van 128-bit data en 256-bit verbinding is aanzienlijk sneller, maar minder veilig en gemakkelijker te hacken. Een van de snelste onder de verschillende VPN protocollen. L2TP versleuteld de gegevens tweemaal, waardoor de beveiligde verbinding veel langzamer is dan de andere protocollen. Van de ultieme UDP-modus, langzamer modus TCP (maar veiliger)
Poorten PPTP gebruikt TCP-poort 1723 en GRE (protocol 47). PPTP kan eenvoudig worden geblokkeerd als je het GRE protocol uitschakelt. L2TP gebruikt UDP 500 voor de eerste sleutel uitwisseling, protocol 50 voor de versleuteling van gegevens L2TP (ESP), UDP 1701 voor de initiële configuratie van L2TP en UDP 4500 voor NAT. L2TP makkelijker te blokkeren dan OpenVPN, omdat de poorten altijd dezelfde zijn.data OpenVPN kan geconfigureerd worden om elke poort UDP of TCP. OpenVPN omzeilt gewoon de firewall, OpenVPN kan ‘configureren TCP-poort 443, dit is niet te onderscheiden van een normale HTTP-verzoeken via SSL, waardoor het bijna onmogelijk om je te blokkeren.
Compatibility PPTP zijn onbetrouwbare verbindingen. Soms niet compatibel met het GRE protocol en sommige routers. L2TP is complexer en moeilijker handmatig configureren dan OpenVPN op NAT-router. Tenzij de server en de client NAT compatibel zijn. Stabiel, eenvoudig te configureren en snel onder de WI-FI, mobiele andere instabiele verbinding. OpenVPN heeft een modus voor TCP-verbindingen onveilig, het werkt heel goed, maar vertraagd de verbinding snelheid.
Veiligheid De ontwikkeling van Microsoft PPTP heeft ernstige veiligheidsproblemen. Microsoft raadt u aan L2TP. L2TP heeft geen significante kwetsbaarheden en is zeer veilig wanneer versleuteld met een cijfer, zoals AES. OpenVPN heeft kan kwetsbaar zijn, echter is zeer veilig wanneer versleuteld met een cijfer, zoals AES.
Compatibele apparaten
 • Windows
 • Mac OSX
 • Linux
 • Apple iOS
 • Android
 • DD-WRT
 • Windows
 • Mac OSX
 • Linux
 • iOS
 • Android
 • Windows
 • Mac OSX
 • Linux
 • Android (via 3rd party app)
Extra software nodig Nee Nee Ja
Conclusies PPTP VPN protocol is de meest gebruikte, zelfs in de DD-WRT routers. Het kan de snelste protocol zijn, er dit gaat ten koste van de veiligheid. L2TP is een goede keuze, maar is minder stabiel en efficiënt dan OpenVPN. Maak je gebruik van iOS (iPhone) of Android is dit mogelijk de beste keuze omdat OpenVPN deze nog niet 100% ondersteunen . Het is de meest compatibele VPN-protocollen. OpenVPN is de beste keuze voor alle gebruikers op Windows, Mac OSX en Linux desktops. Het is snel, veilig en stabiel, het nadeel is dat het nog niet al onze mobile apparaten ondersteund

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van april 2024

Wat is het beste VPN-protocol?

Nu we u verteld hebben wat een VPN precies is en wat protocollen zijn zou u op basis van deze info een VPN-protocol  kunnen uitkiezen welke het beste bij u past. Het is geen probleem om verschillende protocollen te gebruiken op verschillende apparaten. OpenVPN is het beste protocol voor uw vaste computer, maar wij adviseren L2TP voor uw iPhone omdat OpenVPN nog niet beschikbaar is voor dit platform.

Wanneer u snelheid belangrijker vindt dan beveiliging is een optie PPTP. Het is eenvoudig te installeren, L2PT/IPsec hebben dezelfde voordelen, maar hebben een hogere graad van beveiliging.

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl