<link rel="stylesheet" href="//fonts.googleapis.com/css?family=Roboto%3A400%2C700">Een VPN provider voor iedereen zou het motto van de VN moeten zijn

Een VPN provider voor iedereen | Waarom is een VPN provider zo belangrijk voor de samenleving?

Een VPN provider voor iedereen. Dit zou een belangrijke stap zijn op het gebied van onze echte internetvrijheid, zelfs in onze democratie zijn we niet vrij.

Een VPN provider voor iedereen

In 2011 verklaarde de Verenigende Naties dat toegang tot het internet een van onze mensenrechten is. Dit was een belangrijke stap vooruit voor onze internetvrijheid, maar slechts een kleine vooruitgang. Vanuit allerlei hoeken wordt er met onze privacy gespeeld door niet de minste partijen. Daarom zijn wij ook groot voorstander van versleutelde datastromen en naar onze mening behoort deze techniek ook te worden opgenomen als een van onze rechten.

In onze huidige moderne Nederlandse samenleving is de internet dichtheid 95%, maar deze vrijheid betekent niets wanneer we geen privacy hebben. We kunnen deze vrijheid alleen maar krijgen wanneer we gebruik maken van een versleutelde verbinding. Dit betekent dat we een VPN provider dienen aan te schaffen.

Deze logica zal niet voor iedereen duidelijk zijn. We zullen in het onderstaande artikel zo duidelijk mogelijk uitleggen waarom een VPN van cruciaal belang is voor uw huidige huishouding.

De meeste gebruiksvriendelijke aanbieders


Waarom een versleutelde verbinding van belang is voor uw veiligheid

Zonder enige technische achtergrond zijn de meesten van u genoodzaakt een versleutelde verbinding voor te stellen als een cijfer slot. Wanneer u data stuurt via een beveiligde verbinding is de inhoud van deze data alleen maar code “12%$*556%$#”. Deze code is niet te ontcijferen alleen maar door de ontvanger die de zogenaamde sleutel heeft.

Hoe zit het dan Een VPN provider voor iedereenwanneer iemand een brander, kniptang, zaag of dynamiet gebruikt om het cijferslot met bruut geweld te openen. Hier stopt ons voorbeeld dan ook met het cijferslot. Een fysiek slot is namelijk altijd te openen.

Versleuteling kan daarom ook niet worden vergeleken met fysieke sloten. Eenmaal, wanneer de beveiliging software is geschreven, is de verspreiding en onderhoud nihil. Dit is belangrijk omdat het nu makkelijk te verspreiden is en hoe meer we versleutelen hoe hoger ons beveiliging niveau is. In een ideale wereld zouden we altijd onze VPN provider aan moeten laten staan. Wanneer we het alleen maar zouden gebruiken bij het versturen van gevoelige informatie zou u juist slapende honden wakker kunnen maken.

Nog een belangrijk verschil met een fysiek slot is dat versleuteling wiskundige formules zijn welke niet te breken zijn.

Een voorbeeld van versleuteling

Voor een standaard versleuteling kunnen we het algoritme RSA gebruiken. RSA is gebaseerd op factoring, d.w.z. het oplossen van een omgekeerd vermenigvuldigings probleem (nu al lastig). U kunt twee priemgetallen vermenigvuldigen. Het zal resulteren in een reeks van honderden cijfers. U zal een super computer nodig hebben en twee levens om uit te vinden met welke twee cijfers het allemaal is begonnen.

Dit maakt dat een versleuteling het enige praktische middel is om onze data veilig te beschermen, zelfs wanneer het door derden onderschept wordt.

 Edward Snowden: Versleuteling werkt. Door het gebruik van de juiste crypto systemen kunnen we ons optimaal beschermen.

Waarom is privacy nodig voor vrijheid?

Velen van ons denken “ik heb toch niets te verbergen” en het zijn juist de criminelen die hun zaakjes in de schaduw van het internet willen doen en anoniem willen blijven. De overheid en de geheime diensten zijn toch niet geïnteresseerd in mijn “vakantie foto’s”. Misschien niet. We zijn van mening dat niemand het recht heeft zomaar in uw data rond te neuzen, ook al heeft u niets te verbergen.

Een VPN provider voor iedereenNaast de data die zonder uw toestemming wordt vergaard gaat het er ook om wat het met ons doet wanneer we realiseren dat alles wat we op het internet doen wordt verzameld. Het is een bewezen feit dat wanneer we ons dit 100% beseffen, we ons anders zullen gaan gedragen.

We weten uit onderzoek dat wanneer mensen weten dat ze bespied worden dit een negatief resultaat zal hebben op hun prestatie, het schadelijk zal zijn voor het vertrouwen en individualisme ontmoedigd. Allemaal zaken die zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een samenleving. Internet privacy mag daarom ook niet onderschat worden.

Het wordt een lastig verhaal wanneer overheden (NL) steeds meer in de rol van “Big Brother is watching you” kruipen. Vaak onder het mom van het lokaliseren van terrorisme en opsporen van kinderpornonetwerken. Dit met als resultaat dat onze privacy in geding komt. We hebben het dan nog niet eens over dictaturen!!

Neil Richards, Professor recht aan de Washington Universiteit zegt er het volgde over met betrekking tot onze vrijheid:

Wanneer we onder het vergrootglas liggen gedragen we ons anders. We zullen ons gedrag aanpassen en controversiële onderwerpen mijden. Een vrije samenleving hoeft niet bang te zijn voor gevaarlijk ideeën. De huidige manieren van surveillance en beleidsvoering zijn voldoende.

Een stap in de juiste richting

Het is daarom geen verrassing dat de steeds groter wordende vraag naar data versleuteling in een democratie ook de Verenigde Naties heeft doen laten beseffen dat dit onderwerp wel degelijk van belang is.

Het rapport uit 2015 van de “Office of the High Commissioner for Human Rights”, van David Kaye gaat over het volgende:

De versleuteling van data is ontstaan vanuit de maatschappij met de vraag naar beveiliging en anonimiteit. Deze twee factoren zijn van belang voor een digitale samenleving in een land waar we het recht hebben op vrijheid van mening. Hierdoor is versleuteling van essentieel belang zodat we zonder druk van buitenaf onze andere rechten kunnen beschermen.

Wat is een VPN provider

Een VPN provider verzorgt een versleutelde verbinding van A naar B, dit wordt ook wel “end 2 end” verbinding genoemd. Deze verbinding is niet te kraken en garandeert u de mogelijkheid om anoniem te surfen. Uw IP-adres zal worden veranderd en uw locatie afgeschermd.

Een VPN is niet alleen maar te installeren op uw vaste computer maar ook op uw mobiele randapparatuur. Hierdoor kunt u voortaan niet alleen maar veilig surfen in uw huiselijk omgeving, maar u surft ook veilig op openbare netwerken.

Een VPN provider voor iedereen

De prijs van een VPN provider

De prijs van een VPN provider zal variëren van ongeveer 2,5 tot 8 USD per maand. Het zal afhankelijk zijn van de uitgebreidheid van de VPN. Er bestaan ook gratis VPN providers. Deze raden wij ten zeerste af om dat deze niet uw vrijheid en privacy kunnen garanderen omdat u niet weet wat ze met uw log doen. Tevens zijn het niet de snelste verbinding en hierom ook een slecht voorbeeld voor een VPN.

We raden u een jaar abonnement aan omdat u dan gemiddeld goedkoper zal uit zijn in vergelijk met een maand of half jaar abonnement. Vele van de VPN providers bieden u een “niet goed geld terug garantie”. De beste geteste VPN provider, ExpressVPN geeft u zelf 30 dg.

Interessante VPN aanbieders getest voor Nederland

Mike

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

Wij zullen graag je mening horen

      Stel een vraag

      Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

      DeBesteVPN.nl