VPN Snelheid | Speedtest

De VPN speed gaat niet ten koste van je huidige internet snelheid zodat je weinig tot geen verandering waar zal nemen. Streamen van films en downloaden van content zal niet ten kosten gaan van de snelheid,bij gebruik van een snelle VPN verbinding.

16 januari, 2022

Veel mensen zijn bang dat wanneer een VPN op de achtergrond actief is, dit ten koste zal gaan van hun snelheid. De snelheid is belangrijk voor het streamen van films, gamen of downloaden. Er worden wel tests gedaan, maar deze VPN snelheidstests zijn afhankelijke van een aantal factoren. Een belangrijke factor is de verbinding met je ISP (Internet Service Provider), de infrastructuur van de VPN Provider en waar je bent op dat moment.

Op de debesteVPN.nl doen wij dus geen VPN speed test waarin we de VPN providers vergelijken. We vinden dit een beetje onzin, omdat er zoveel factoren meespelen. Hieronder laat ik in enkele voorbeelden zien hoe de VPN speed is op mijn locatie is.

Snelle VPNs

VPN speed

Voor  debesteVPN.nl heb ik veel VPN providers mogen testen. Voor deze proef test ik mijn huidige VPN provider op mijn vaste verbinding thuis en op de mobile telefoon. Je zou ervan uit kunnen gaan dat mijn verbinding thuis altijd hetzelfde is, dus stabiel. Ik heb er voor mijn gevoel nooit echt hinder van wanneer ik een van de VPN’s op de achtergrond heb draaien op mijn PC (op vaste verbinding thuis). De verbinding wordt wel iets langzamer maar niet ten koste van gebruiksplezier.

De verbinding die ik thuis gebruik is 15K (locatie NL) om de snelheid te testen heb speedtest.net gebruikt.

VPN speed test op de PC

Hieronder zie je de resultaten van de PC speedtest. Belangrijk voor een snelle verbinden is de PING is de PING (20 en 25) lager dan 70 dan zit je nog goed.

VPN Snelheid

VPN speed test op de Mobiele telefoon

De VPN speed is lastiger te testen voor de mobiele telefoon. Dit komt omdat je eigenlijk altijd op een andere locatie inlogt op het internet. Sommige zijn snel en andere traag en dit heeft natuurlijk invloed hebben op je mobiele VPN verbinding. Ik gebruik voor deze test gewoon de 3G verbinding van mijn mobiele telefoon provider.

Het is juist heel belangrijk dat je, wanneer je gebruik maakt van een Free WiFi netwerk, beschermd bent met een VPN die je oa beschermd tegen hackers die je mobiele telefoon kunnen binnen dringen.

Niet ieder netwerk is stabiel en snel. Met je mobiel zal je soms problemen hebben met het inloggen op zo’n netwerk met je VPN.  Zoals je ziet bij de test op ons mobiele netwerk (KPN) is er een groot verschil met de PC, dat is ook niet raar omdat het twee verschillende netwerken zijn.  Ik wilde juist laten zien wat het verschil is wanneer de VPN aanstaat of op non actief. Zoals je ziet gaat dit niet echt ten koste gaat van de snelheid. De verbinding is in ons voorbeeld wel veel trager dan de vaste netwerk verbinding.

VPN Snelheid

VPN is actief

Hieronder zie je de resultaten van de mobile VPN speed test. Belangrijk voor een snelle verbinden is de PING is de PING (44 en 59) lager dan 70 dan zit je nog goed.

Algemene conclusie

De snelheid is afhankelijk van een aantal factoren en het is moeilijk hier een duidelijk beeld te geven per VPN provider. Mijn locatie is jouw locatie niet en vergelijken zou niet eerlijk zijn.

Toch ligt de VPN speed aan de kwaliteit van de infrastructuur van het netwerk van de VPN provider. Dit gaat doorgaans samen met de prijs van de VPN, de kwaliteit van de verbinding en welke hardware de VPN provider gebruikt. Dit alles heeft invloed op de snelheid van de verbinding.

Log je in op een server dicht bij huis dan zal dit een andere snelheid geven dan wanneer je inlogt in een server in de Verenigde Staten of ergens anders in de wereld. Waar ben je op dit moment?  Ergens in een hotel in Afrika of in de trein tussen A’dam en Utrecht?

Een ding is wel zeker: voor een stabiele verbinding zonder gezeur, ben je het beste af bij een betaalde VPN provider. Reken maar uit: bij wat je uiteindelijk kwijt zal zijn per jaar is dat best te doen, toch?

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

5 Opmerkingen
 1. Ja hier 8MB.s download uploadsnelheid vrijwel gelijk… dus mijn vraag wat is de maximale snelheid van een VPN verbinding eigenlijk?

  • Hi,

   Lastige vraag dan zou ik ze allemaal moeten gaan testen op snelheid en dat heb ik nog niet gedaan. Sommige VPN zijn wel sneller omdat ze bijvoorbeeld Netflix USA supporten.

   Groeten,
   Mike

 2. Ik heb zo’n 400 mbit verbinding. Sinds 3 dagen Cactus vpn die mij 150 mbit downloadsnelheid geeft. Gisteren ook via hun Softether client geinstalleerd op Windows pc, waardoor ik nu 375 mbit downloadsnelheid heb (ping=11, upload=38). Torrents haal ik sneller binnen dan zonder VPN omdat ik niet meer hoef te encrypten. Je kunt Softether ook via VPN gate gratis regelen via VPN Gate, maar die is gevestigd in Japan en dus cooperative met 14 eyes landen. Beter dus via betaalde vpn met betere privacy.

 3. Misschien een idee snelheid nog eens te testen met bv een 400mbit verbinding
  Het wel meevallen van snelheidsverlies gaat dan beduidend anders zijn (b)lijkt me…

  Zoals in van 50MB/s naar 1MB/s downloads…

 4. Anonieme gebruiker
  Geplaatst door Gast | Maandag, 16:43
  een VPN is (soms) noodzakelijk als je op een open wifi verbinding gaat.
  Vooral als je bv bij een terras wat gaat drinken of eten kan het zijn dat je “gratis” internet krijgt maar die is zo open dat een hacker met kwade bedoelingen je laptop, tablet of je telefoon kan hacken en voor je het weet is je bankrekening leeg.
  Wie controleert nou niet even na het shoppen of zijn of haar bankrekening wel klopt, of gaat even op facebook of whatsapp ?

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl