VPN vs. Tor

Zowel VPN en Tor zijn methoden die je kan gebruiken om volledig anoniem te browsen. In dit artikel gaan we de verschillen bespreken en kijken of nu VPN of Tor een betere optie is.

Misschien is een combinatie van zowel VPN en tor wel nog beter? Anyway, laten we maar beginnen met dit VPN vs Tor artikel.

Bezoek nu
De beste VPN voor Tor browsers: ExpressVPN - 49% KORTING

Het wordt aangeraden om daarnaast ook nog ExpressVPN te gebruiken. DIt is de beste VPN die beschikbaar is op de markt. Krijg 12 + 3 MAANDEN GRATIS voor ExpressVPN. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug!

Bijgewerkt:  19 april, 2024

VPN vs Tor – Wat is Tor Browser?

Allereerst zullen we bespreken wat nu de Tor browser is. De Tor browser is een gratis open-source project waarmee je volledig anoniem kan surfen op het web. Door sommigen wordt het ook wel de ”Onion Router” genoemd.

Deze naam is, ontleent aan het feit dat het Tor netwerk bestaat uit honderden lagen beveiliging. Dit komt doordat iedere Tor gebruiker als het ware een ”node” is en een extra beveiligingslaag. Denk dus aan de lagen van een ui.

VPN vs Tor – Wat doet Tor precies?

Tor is dus een gratis software die je identiteit versleuteld en je dataverkeer omleidt via bepaalde servers. Dit zijn de nodes waar ik het eerder over had. De laatste node, onion layer ook wel de exit node genoemd, ontsleutelt je data. Als laatste wordt je request doorverzonden naar de website die je wilt bezoeken of aan het bezoeken bent.

Doordat dit versleutelingsproces meerdere lagen bevat ziet iedere node enkel het IP-adres van de node ervoor en erna. Let wel: de zogenaamde entry node kan je echte IP-adres zien! Enkel de exit node zit je daadwerkelijke data.

Er zijn echter wel gevaren gebonden bij het gebruiken van Tor. Dit komt omdat iedereen een exit node kan opzetten en dus het dataverkeer zien wat er door komt. Dit betekent dat hackers en overheden dit dus ook kunnen doen. Dit soort nodes verzamelen voornamelijk inloggegevens van websites en persoonsinformatie.

tor1

Gelukkig zijn er wel oplossingen voor.

1. Log not in op een site die geen HTTPS verbinding heeft. (Dit herken je aan het groene slotje vooraan de adresbalk).
2. Gebruik een VPN in combinatie met Tor. Zo versleutel je al je dataverkeer optimaal.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van april 2024

VPN en Tor – Wat is een VPN?

Wat is een VPN precies? Simpelweg beschermt een VPN je online privacy door een beveiligde verbinding op te zetten voor je dataverkeer. Of dit nu een netwerk of server is of je smartphone, dat maakt niet uit.

VPN’s worden voornamelijk gebruikt om geografische content blokkades te omzeilen. Echter, dit VPN’s ook gebruikt worden om dataverkeer optimaal te beveiligen. Denk bijvoorbeeld tijdens het online shoppen of het inloggen op je internetbankieren.

Hoe het precies werkt is vrij simpel. Als je inlogt op een VPN, log je in op een van de vele servers van de VPN aanbieder. Dit zijn servers wereldwijd, dus je hebt keuze zat op welke server en in welk land je wilt inloggen.

Hierdoor wordt je daadwerkelijke IP-adres gemaskeerd. Zo denken websites, apps en software programma’s dat je dus ergens anders bent dan dat je daadwerkelijk bent.

Door deze versleutelde verbinding is je surfgedrag dus geheim. Hierdoor kunnen websites als Google en Facebook je surfgedrag niet meer volgen. Dit leidt ertoe dat je geen irritante reclames meer krijgt die speciaal voor jou gemaakt zijn. Dit worden ook wel ”targeted ads” genoemd.

Best geteste VPN aanbieders zelf getest

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

VPN of Tor – De verschillen

Eigenlijk is het verschil tussen VPN en Tor heel makkelijk uit te leggen. Tor is een browsernetwerk en VPN’s zijn programma’s en apps waarmee je je internetverbinding kunt versleutelen. Tor heeft allerlei lagen van beveiliging door de vele nodes waardoor het dataverkeer gaat.

VPN’s aan de aan de andere kant, hebben veilige servers wereldwijd. Via deze servers wordt data ook versleuteld.

Of je nu VPN of Tor dient te gebruiken, verschilt van je doeleinden. Als je dingen doet online waarmee je problemen zou kunnen krijgen met overheden, is Tor de beste optie. De reden hiervoor is vrij simpel. De VPN services die je gebruikt zijn bedrijven en moeten zich houden aan regelgeving. Op Tor zijn er vrijwel geen regels.

Als je een ”digital nomad” bent en veilig wilt werken in het buitenland, is een VPN de betere keuze. Dit omdat VPN’s je data beschermen op publieke WiFi hotspots. Om je online privacy echt optimaal te beschermen gebruik je beiden.

VPN en Tor samen is de allerbeste vorm van beveiliging. Dit raad ik dan ook iedere privacy bewuste internetgebruiker aan.

tor-browser

VPN vs Tor – Tor voor- en nadelen

Voordelen:

 • Tor is gratis
 • Tor maskeert je identiteit
 • Met Tor omzeil je censuur
 • Websites kunnen je niet bestoken met targeted ads
 • Je dataverkeer is niet herleidbaar naar jou
 • Tor voorkomt spionage en hacking tot een zeker niveau

Nadelen:

 • Tor is erg langzaam
 • Exit nodes kunnen misbruikt worden
 • Erg onveilige verbinding met sites die niet HTTPS beschermd zijn
 • Overheden- en instellingen kunnen het zien als je Tor gebruikt
 • Als je niet Tor’s OS gebruikt, is alleen je browsertraffic beschermd
 • Tor stelt je niet in staat torrents te downloaden

VPN vs Tor – VPN voor- en nadelen

Voordelen:

 • Versleutelde verbinding zorgt voor complete bescherming van dataverkeer
 • Websites kunnen niet je surfgedrag monitoren
 • Browsers kunnen je geen gerichte reclame meer sturen
 • VPN’s maskeren je IP zodat je geografische content blokkades kunt omzeilen
 • Ideaal om censuur te ontwijken
 • Verbindingen mogelijk met servers wereldwijd
 • Voorkomt ISP throttling
 • Beschermd al je dataverkeer, ongeacht welke browser men gebruikt
 • Beschikbaar op elk device (zelfs op routers en hele bedrijfsnetwerken)

Nadelen:

 • VPN services kosten geld (zijn echter wel goedkoop)
 • Sommige banken zullen je account als verdacht flaggen als ze zien dat je VPN gebruikt
 • Je verbinding kan langzamer worden. (inloggen op een andere server kan dit verhelpen)
 • In tegenstelling tot Tor kan VPN software vastlopen. Hierdoor kan je surfgedrag toch bloot komen te liggen. Echter, dit bieden de meeste premium VPN’s een kill switch feature aan. Met deze feature ben je in dit geval alsnog optimaal beschermd.

VPN of Tor – Wanneer Tor?

Tor is beter om te gebruiken vergeleken met VPN als:

 • Je geografische content blokkades wilt omzeilen. Tor beschermt net als een VPN je privacy. Als je content wilt kijken dat verboden in het land waar je bent, bijvoorbeeld. Denk aan US-only content in Nederland. Ook censuur in landen als Iran en China kan je gemakkelijk omzeilen.
 • Je toegang wilt tot het darkweb. Tor is namelijk de gateway soort van, tot het darkweb. Let wel: het darkweb zit vol illegale websites. Pas dus op met wat je doet op het deep- of darkweb.
 • Als je geen gigantische digitale voetstap wilt achterlaten. Je kan dus gewoon allerlei sites bezoeken, zonder dat iemand dit ooit naar jou kan herleiden.

vpn en tor

VPN of Tor – Wanneer VPN?

Het is beter een VPN te gebruiken in plaats van Tor als:

 • Je geografische content blokkades wilt omzeilen. Een VPN helpt je je favoriete programma’s en streamingdiensten te gebruiken, waar dan ook ter wereld.
 • Je je internetverbinding privé wilt houden. VPN’s gebruiken beveiligingssoftware van militaire kwaliteit. Geen enkele website ziet wie je bent, wat je de hoogste vorm van digitale privacy biedt.
 • Je veilig wilt zijn tijdens het gebruik van publieke Wifi hotspots. Een VPN beschermt al je gevoelige informatie als wachtwoorden en persoonsgegevens. Zo verlaag je de kans gehackt te worden aanzienlijk.

Ga naar ExpressVPN
Speciale aanbieding tot het einde van april 2024

VPN en Tor – De beste optie

Hoewel we Thor vs VPN besproken hebben, is de beste optie ze beiden te gebruiken. Waarom? Welnu, stel dat je eerst inlogt op een VPN server voordat je met Tor verbinding maakt. Nu kan je internetprovider al niet zien dat je Tor gebruikt. Daarnaast kan de Tor entry node niet zien wie jij precies bent, ideaal.

Laten we het eens andersom doen. Stel je opent eerst de Tor browser en dan inlogt op de VPN. Nu kan de VPN niet zien wat je doet op Tor, maar ze kunnen wel zien dat je ermee verbonden bent! De Tor entry node ziet niet je echte IP-adres, maar die van de VPN server.

Let er wel op dat je dataverkeer niet versleuteld wordt wanneer het Tor netwerk verlaat! Dus eerst inloggen op je VPN en dan op Tor browsen beschermt je niet 100%!

Beste VPN’s in combinatie met Tor

Ik heb een lijst gemaakt met de beste premium VPN’s om te gebruiken in combinatie met Tor. Alle VPN’s in deze lijst zijn optimaal te gebruiken met Tor. Ik heb ze zelf allemaal persoonlijk stuk voor stuk getest. De meeste kan je voor een bepaalde tijd gratis uitproberen.

VPN vs Tor – conclusie

Dus ja, Thor vs VPN, VPN of Tor, wat nu beter is? Gewoon VPN en tor gebruiken! Je digitale privacy en rechten staan namelijk op het spel. Overheden, hackers, Google en Facebook zijn allen dol op persoonsinformatie. Bescherm je daarom optimaal online en gebruik gewoon beiden.

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl