De juiste VPN provider kiezen | De handleiding voor de VPN keuze

Hoe kies je de juiste VPN aanbieder is een vaak gestelde vraag. Het namelijk niet zo makkelijk alsof het lijkt. Er is zoveel keuze op de markt. De prijs en de snelheid zijn twee belangrijks aspecten die een belangrijke rol spelen bij de keuze van een versleutelde verbinding.

Deze behoefte kunnen harde eisen zijn voor het kiezen van een versleutelde verbinding:

 • Een stabiele connectie voor streaming
 • Anonimiteit en veiligheid
 • Snelle verbinding voor gamen
 • Censuur ontwijken

Bij elke van deze eisen past een andere soort verbinding, want niet elke aanbieder sluit aan of is geschikt voor jouw specifieke wensen.

Dit onderstaande artikel (wat is VPN verbinding) kan gezien worden als de samenvatting van deze site. Het zal duidelijk worden welke provider het beste bij jouw past en er zullen links zijn naar belangrijke artikelen die aansluiten bij onderwerpen die worden besproken.

—Laatst bijgewerkt 11 november, 2018—

Wat is een VPN verbinding

Wat is een versleutelde verbinding? Is een veel gestelde vraag welke ik hoop doormiddel van oa dit artikel (wat is VPN verbinding) te beantwoorden. De VPN verbinding is een versleutelde dienst die je privacy en bescherming levert. Hiermee bedoelen we dat al de communicatie afgeschermd wordt, door de versleutelde verbinding is het onmogelijk voor derden deze te ontcijferen. Je IP-adres en locatie zullen worden verborgen. Het zal nu mogelijk zijn in volledige anonimiteit het internet op te gaan.

De VPN verbinding

Wat is een gecodeerde verbinding? Deze vraag zal ik nu beantwoorden. Het is de verzamelnaam van verschillende versleutel technologieën. Deze technologieën worden protocollen genoemd. Elke protocol heeft weer zijn eigen versleuteling technologie, is verschillend in snelheid en daarbij is niet elk protocol geschikt voor ieder apparaat. De meest gebruikte protocollen zijn OpenVPN, PPTP en L1TP. Hierbij is OpenVPN de meest gebruikt omdat deze versleutelingen technologie een van de veiligste en snelste is. De PPTP is een iets minder krachtiger versleuteling, maar werkt hierdoor wel sneller. De  laatst genoemde versleuteling is de L1TP. Het behoort ook tot de meest krachtiger versleutelingen maar is niet geschikt voor elk apparaat.

Wat is een gecodeerde verbinding en hoe anoniem is een deze verbinding?

Zoals hierboven al geschreven is zal het IP-adres en de locatie worden verborgen. Dit betekend niet dat je gelijk onzichtbaar bent. De communicatie loopt via de VPN provider en deze weet nu precies  wat je surf gedrag is. De meeste providers geven aan dat ze geen log bestanden opslaan of allemaal gebruiken om de dienst te verbeteren. Maar omdat je niet kan controleren of een dienst daadwerkelijk geen logbestand bijhoudt, is het een kwestie van vertrouwen.

Een ander belangrijk “moet je weten” is de vestigingsplaats van de VPN provider. Dit is zeer belangrijk omdat je zal vallen onder het recht van de vestigingsplaats van de VPN provider.  Zo kun je beter niet kiezen voor een VPN provider die is gevestigd in de Verenigde Staten, Canada of Duitsland. De wetgeving zorgt er namelijk voor dat overheidsdiensten bedrijven in het geheim kunnen dwingen om volledig toegang te geven tot klantgegevens.

De snelheid van een versleutelde verbinding

Wat is eengecodeerde verbinding? Is nu wel uitgelegd hierboven. In de ideale wereld zal een versleutelde verbinding geen vertraging op de connectie hebben. We hebben immers een krachtiger computer en een snelle internet connectie. In de praktijk hebben we vaak niet te maken met deze ideale situatie waardoor we wel iets vertraging op de internet connectie kunnen verwachten. Is dit merkbaar? Soms een beetje, het stort vaak niet. Uit ervaring kan ik nog steeds gewoon Netflix bijven streamen.

Meer VPN gerelateerde artikelen

Wil je iets meer weten over privacy and veiligheid op het internet:

Verbinding kiezen voor streaming

 Zoals ik al eerder aangaf heeft elke VPN provider zijn eigen specificaties. Voor streaming van HD-kwaliteit heeft de aanbieder een snelle connectie nodig.

Goede keuzen voor media streaming zijn:

Zie de volgde artikelen:

Wanneer je Netflix USA wilt openen zodat je de volledige Netflix catalogus kan streamen heb je ook een versleutelde verbinding nodig om de geografische blokkade op te heffen. Niet elke aanbieder is in staat de strijd aan te gaan met Netflix om altijd een connectie te kunnen garanderen.

Wat is een gecodeerde connectie?

Werkend versleutelde verbinding voor Netflix USA zijn:

Zie de volgde artikelen:

Werkende gecodeerde verbinding voor Netflix NL zijn:

Gratis en goedkope VPN verbinding

Een VPN verbinding kiezen die gratis wordt aangeboden is een grote fout omdat er zijn geen gratis VPN provider die een volledige goed werkende privacy en bescherming kunnen aanbieden. Sterker nog de gratis VPN provider moet je mijden omdat deze juist geen anonimiteit en bescherming kunnen aanbieden. Veel van deze VPN provider verzamelen juist het surfgedrag van de klant om het vervolgens dan weer aan derden door te verkopen.

Wanneer je toch voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten zal ik de volgende optie aanbieden voorleggen, namelijk een uitgeklede versie van een bestaande bekende VPN. Deze bekende VPN provider gebruiken de gratis variant juist om klanten over te halen een abonnement bij hun te kiezen. Je kan ervan uitgaan dat ze hier geen surf gedrag zullen doorverkopen.

Beste gratis VPN provider

Zie de volgde artikelen:

Beste goedkoopste VPN provider

 Zie de volgde artikelen:

Welke VPN verbinding is het beste voor gaming

 Er is een grote game community en juist voor deze gamers is een snelle en betrouwbare game VPN verbinding van belang, omdat niet elke gamer eerlijk speelt. Je zou dan bijvoorbeeld aangevallen kunnen worden, waardoor de connectie vertraagd zal worden met alle gevolgen van dien (DDos aanval).

 VPN provider kopen voor gamers zijn:

Zie de volgde artikelen:

Beste geteste versleutelde verbinding

 Al eerder in dit artikel(wat is VPN verbinding) gaf ik aan dat de beste VPN provider van een tal zaken af zal hangen. Toch ben ik erin geslaagd, op basis van de volgden criteria, een ranking te maken van de VPN provider die ik heb getest:

 • Kwaliteit
 • Gebruikersgemak
 • Stabiliteit netwerk
 • Randapparatuur
 • Aantal beschikbare landen
 • Prijs

De best geteste VPN provider op basis van de bovenstaande criteria

 Kosten van een gecodeerde verbinding

De prijs van een VPN provider zal variëren van ongeveer 3 euro tot 8,50 euro. De prijs zal aanzienlijk lager zijn wanneer er een jaarabonnement wordt afgesloten. Ik raad je aan voor deze optie te kiezen. De meeste VPN provider voeren nl. een geld terug garantie beleid. Je hebt doorgaans voldoende tijd om te testen. Let wel op: de bedenktijd is per aanbieder is verschillend en varieert van 3-30 dagen.

Enkele voorbeelden van de looptijd van de proefperiodes

VPN provider Proefperiode Aantal multi-login Bezoek website
30 dagen 3 gelijktijdige connecties Bezoek ExpressVPN
30 dagen 6 gelijktijdige connecties Bezoek NordVPN
3 dagen 5 gelijktijdige connecties Bezoek IPVanish
7 dagen 5 gelijktijdige connecties Bezoek VyprVPN

Wanneer de maandelijkse kosten nog steeds een barrière zijn, zou delen met vrienden een optie kunnen zijn. Zo heb je wel profijt van de beste VPN provider op de markt maar betaal je niet de hoofdprijs. Uit ervaring gebruik ik zelf de versleutelde connectie op de thuiscomputer, mijn mobiel en tablet.

Een optie zou ook kunnen zijn de versleutelde connectie op de router te installeren dit scheelt ook weer 1 apparaat.  Ben je veel op pad is dit niet de oplossing want ook hier ligt het gevaar van een hack op de loer. Er zijn tegenwoordig overal gratis openbare netwerken beschikbaar, deze zijn verre van veilig.

75 procent gebruikt geen VPN provider op openbare netwerken (Wifi hotspot)

Dit bovengenoemde percentage komt uit een onderzoek van Symantec (juli, 2017). Het zegt veel over de onwetendheid bij het grote publiek. Velen weten ook niet wat het verschil is tussen een veilig draadloos internet en een risicovol Wifi hotspot. Het verschil zit namelijk hoe de toegang tot dit netwerk is geregeld. Een onveilig netwerk is makkelijk toegankelijk  in tegenstelling tot een veilig netwerk want hier heb je doorgaans een gebruikersnaam en password voor nodig.

Wanneer iedereen makkelijk aan de login gegevens kan komen komt dit ook niet ten goede van de veiligheid. Een belangrijke tip is dan ook om te zien wie de provider is van het netwerk. Zit je bij McDonald en de wifi connectie is MacDonald dan is dit niet veilig en kan een val zijn. Ze proberen jouw te misleiden zodat je bij hen in gaat loggen en ze zo een hack kunnen plegen.

Bij gebruik van een VPN provider op deze Wifi hotspot zal je dataverkeer dus versleuteld zijn. Het maakt niet uit of ze het op een of andere manier onderscheppen, de data is onmogelijk meer te ontcijferen. Het is een ideale manier om je buitenshuis te beschermen, want ook op vakantie zal je nu veilig gebruik kunnen maken van de wifi netwerken die je tegenkomt.


Waar zijn ze naar opzoek:

 • Bank informatie
 • Email adressen
 • Naam, IP-adres en locatie
 • Je identiteit

Top 5 WiFi hotspot bedreigingen:

 • Spam
 • Hackers
 • Malware
 • Phishing
 • Data Leakage

Waarom is een VPN verbinding een noodzaak – Privacy & Bescherming

 In de tijd waarin we nu leven is privacy een zeer waardevol recht wat we hebben. Onze overheid wil steeds meer weten en hierdoor komt onze privacy in het geding. Onlangs heeft de eerste kamer (12 july, 2017) er mee ingestemd dat de inlichtingsdiensten (AIVD en MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel mogen aftappen. Er zal wel een soort TIB (Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheid) zijn, maar uiteindelijk is dit maar schone schijn.

Het klopt natuurlijk dat de oude wet (privacybeleid) die stamt uit 2002 niet is meegegroeid met de technologie van vandaag. We moeten ons wel realiseren welke macht we “NU” geven aan de gevestigde orde. De nieuwe privacywetgeving zal later lastiger zijn terug te draaien!!

De bescherming van de nationale veiligheid en het bijdragen aan de internationale rechtsorde, waaronder bijvoorbeeld de bescherming tegen terrorisme, de bescherming van het hightechbedrijfsleven en de overheid tegen cyberaanvallen, vergt modernisering van de wet”, zegt Minister Plasterk over het belang ervan.

Dit is natuurlijk voor een gedeelte waar maar waar ze op uit zijn is een samenleving waarin ze alles van ons weten. Net als velen van jullie heb ik ook niets te verbergen, maar daar gaat het niet om: het gaat om ons recht op privacy, want als het zo doorgaat komen we in een samenleving terecht als in het boek van George OrwellBig Brother (Nineteen Eighty-Four)”

Hoe stel je VPN verbinding in?

Wat is een VPN verbinding? Is een belangrijke vraag in dit artikel. Ik hoop dat dit artikel(wat is VPN verbinding) dan ook heeft geholpen wat licht in deze duisternis te scheppen. Hieronder zal ik ook de laatste stap uitleggen. Nadat je een VPN-dienst hebt gekozen en je daar hebt geregistreerd, moet je nog connectie met de dienst maken. Hiervoor heb je wel de inloggegevens van de VPN-aanbieder nodig. Met de volgende stappenplannen kun je een VPN-verbinding instellen.

Windows

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies voor Netwerk en internet > versleutelde connectie > Een versleutelde connectie toevoegen
 3. Vul de gegevens van de dienst in

Mac

 1. Ga via het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren
 2. Klik bij netwerkverbindingen op het plusje om een nieuwe connectie aan te maken
 3. Kies in het menu Interface voor de versleutelde connectie
 4. Voer de gegevens in van de dienst

Android

 1. Ga op je Android-toestel naar Instellingen
 2. Kies voor “connectie” en klik dan op “Meer netwerken”
 3. Klik op versleutelde connectie
 4. Klik op het plusje om een nieuwe connectie toe te voegen
 5. Voer hier de gegevens in van de dienst

iPhones / iPads

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen
 2. Kies bij Algemeen voor versleutelde connectie
 3. Klik op ‘Voeg versleutelde connectie configuratie toe’
 4. Vul de gegevens in van de dienst

Ik hoop dat ik het kiezen van een VPN verbinding makkelijker heb gemaakt. Mochten er nog vragen zijn stuur mij dan gerust een email.

2 Comments
 1. Vraag van een leek: heb nu nordvpn gekozen en een maandabonnement gekozen. Kan nu op Netflix inderdaad andere en vooral meer!! seizoenen van series zien! Dat is dus alvast een groot pluspunt. Vraag is nu wel: mijn wifi blijft aanstaan en als ik op mijn router druk voor info staat er nog gewoon mijn normale ip-adres. Als ik mijn ip-adres opzoek op internet staat er echter een ip-adres uit Amerika. Dat is dan toch vreemd? Is mijn ip-adres dan toch nog gewoon zichtbaar of moet ik mijn wifi uitzetten? Dan verlies ik echter de internetverbinding

 2. Duidelijke uitleg van welke VPN ik moet kiezen. Ik ga voor ExpressVPN, voor die uitleg dat ik 30 dg kan testen en altijd voor een jaar abonnement moet nemen, super advies!!

Stel een vraag

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.