<link rel="stylesheet" href="//fonts.googleapis.com/css?family=Roboto%3A400%2C700">Hoe kies een vpn verbinding en welke is de beste keuze voor Nederland

De juiste VPN provider kiezen voor elke behoefte

Hoe kies je de juiste VPN verbinding is een vaak gestelde vraag. Het namelijk niet zo makkelijk als het lijkt. Er is zoveel keuze op de markt. De prijs en de snelheid zijn twee aspecten die een belangrijke rol spelen bij de keuze van een versleutelde verbinding.

Deze wensen kunnen harde eisen zijn bij het kiezen van een versleutelde verbinding:

 • Een stabiele connectie voor streaming
 • Anonimiteit en veiligheid
 • Snelle verbinding voor gamen
 • Censuur ontwijken

Bij elk van deze eisen past een ander soort verbinding, want niet elke aanbieder sluit aan of is geschikt voor jouw specifieke wensen.

Dit artikel (wat is VPN verbinding) kan gezien worden als de samenvatting van deze site. Het zal duidelijk worden welke provider het beste bij jou past en er zullen links zijn naar belangrijke artikelen die aansluiten op onderwerpen die hier worden besproken.

—Laatst bijgewerkt 19 januari, 2020—

Wat is een VPN verbinding

“Wat is een versleutelde verbinding?” Is een veel gestelde vraag die ik hoop door middel van onder andere dit artikel (wat is VPN verbinding) te beantwoorden. Een VPN verbinding is een versleutelde dienst die je privacy en bescherming levert. Hiermee bedoelen we dat al de communicatie afgeschermd wordt, door de versleutelde verbinding is het onmogelijk voor derden deze te ontcijferen. Je IP-adres en locatie worden verborgen. Het is dan mogelijk volledig anoniem het internet op te gaan.

De VPN verbinding

Wat is een gecodeerde verbinding? Deze vraag zal ik nu beantwoorden. Het is de verzamelnaam van verschillende versleutel technologieën. Deze technologieën worden protocollen genoemd. Elk protocol heeft weer zijn eigen versleutel technologie en is verschillend in snelheid. Daarbij is niet elk protocol geschikt voor ieder apparaat. De meest gebruikte protocollen zijn OpenVPN, PPTP en L1TP. Hierbij is OpenVPN het meest gebruikt, omdat deze technologie een van de veiligste en snelste is. De PPTP is een iets minder krachtige versleuteling, maar werkt hierdoor wel sneller. De  laatst genoemde versleuteling is de L1TP. Deze behoort ook tot de meest krachtige versleutelingen, maar is niet geschikt voor elk apparaat.

Wat is een gecodeerde verbinding en hoe anoniem is deze verbinding?

Zoals hierboven al geschreven is zal het IP-adres en de locatie worden verborgen. Dit betekent niet dat je gelijk onzichtbaar bent. De communicatie loopt via de VPN provider en deze weet nu precies wat je surf gedrag is. De meeste providers geven aan dat ze geen log bestanden opslaan of gebruiken om de dienst te verbeteren. Maar omdat je niet kan controleren of een dienst daadwerkelijk geen logbestand bijhoudt, is het een kwestie van vertrouwen.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden, is de vestigingsplaats van de VPN provider. Dit is zeer belangrijk omdat je valt onder het recht van de vestigingsplaats van de VPN provider.  Zo kun je beter niet kiezen voor een VPN provider die is gevestigd in de Verenigde Staten, Canada of Duitsland. De wetgeving in die landen zorgt er namelijk voor dat overheidsdiensten bedrijven in het geheim kunnen dwingen om volledig toegang te geven tot klantgegevens.

De snelheid van een versleutelde verbinding

Wat een gecodeerde verbinding is,is hierboven uitgebreid uitgelegd. In de ideale wereld heeft een versleutelde verbinding geen vertraging op de connectie. We hebben immers een krachtige computer en een snelle internet connectie. In de praktijk hebben we vaak niet te maken met deze ideale situatie waardoor we wel iets vertraging op de internet connectie kunnen verwachten. Is dit merkbaar? Soms een beetje, het stoort vaak niet. Uit ervaring kan ik je vertellen dat je nog steeds gewoon Netflix kunt blijven streamen.

Verbinding kiezen voor streaming

 Zoals ik al eerder aangaf heeft elke VPN provider zijn eigen specificaties. Voor streaming van HD-kwaliteit heeft de aanbieder een snelle connectie nodig.

Goede keuzen voor media streaming zijn:

[ranking_default]

Wanneer je Netflix USA wilt openen zodat je de volledige Netflix catalogus kan streamen heb je ook een versleutelde verbinding nodig om de geografische blokkade op te heffen. Niet elke aanbieder is in staat de strijd aan te gaan met Netflix om altijd een connectie te kunnen garanderen.

Wat is een gecodeerde connectie?

Werkende versleutelde verbindingen voor Netflix USA zijn:

[ranking_netflix_us]

Werkende gecodeerde verbindingen voor Netflix NL zijn:

Gratis en goedkope VPN verbinding

Een VPN verbinding kiezen die gratis wordt aangeboden is een grote fout, omdat er zijn geen gratis VPN providers zijn die een volledige goed werkende privacy en bescherming kunnen bieden. Sterker nog de gratis VPN provider moet je mijden omdat deze juist geen anonimiteit en bescherming kunnen bieden. Veel van deze VPN providers verzamelen juist het surfgedrag van de klant, om het vervolgens weer aan derden door te verkopen.

Wanneer je toch voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten zal ik de volgende optie aanbieden voorleggen: een uitgeklede versie van een bestaande, bekende VPN. Deze bekende VPN providers gebruiken de gratis variant juist om klanten over te halen een abonnement bij hun te kiezen. Je kunt ervan uitgaan dat deze aanbieders geen surfgedrag zullen doorverkopen.

Beste gratis VPN provider

Goedkoopste VPN provider

Welke VPN verbinding is het beste voor gaming

 Er is een grote game community en juist voor deze gamers is een snelle en betrouwbare game VPN verbinding van belang, omdat niet elke gamer eerlijk speelt. Je zou bijvoorbeeld aangevallen kunnen worden, waardoor de connectie vertraagd wordt, met alle gevolgen van dien (DDos aanval).

 VPN providers voor gamers zijn:

Best geteste versleutelde verbinding

Al eerder in dit artikel (wat is VPN verbinding) gaf ik aan dat de beste VPN Nederland van een tal van zaken af zal hangen. Toch ben ik erin geslaagd, op basis van de volgende criteria, een ranking te maken van de VPN aanbieders die ik heb getest:

 • Kwaliteit
 • Gebruikersgemak
 • Stabiliteit netwerk
 • Randapparatuur
 • Aantal beschikbare landen
 • Prijs

De best geteste VPN providers op basis van de bovenstaande criteria

 Kosten van een gecodeerde verbinding

De prijs van een VPN provider zal variëren van ongeveer 3 USD tot 8 USD. De prijs zal aanzienlijk lager zijn wanneer er een jaarabonnement wordt afgesloten. Ik raad je aan voor deze optie te kiezen. De meeste VPN providers hebben namelijk een niet goed geld terug garantie beleid. Je hebt doorgaans voldoende tijd om te testen. Let wel op: de bedenktijd is per aanbieder verschillend en varieert van 3-30 dagen.

Enkele voorbeelden van de looptijd van de proefperiodes

VPN providerProefperiodeAantal multi-loginBezoek website
30 dagen 3 gelijktijdige connecties Bezoek ExpressVPN
30 dagen 6 gelijktijdige connecties Bezoek NordVPN
3 dagen 5 gelijktijdige connecties Bezoek IPVanish
7 dagen 5 gelijktijdige connecties Bezoek VyprVPN

Wanneer de maandelijkse kosten nog steeds een barrière zijn, zou delen met vrienden een optie kunnen zijn. Zo heb je wel profijt van de beste VPN provider op de markt maar betaal je niet de hoofdprijs. Zelf gebruik ik de versleutelde connectie op de thuiscomputer, mijn mobiel en tablet.

Een optie zou ook kunnen zijn de versleutelde connectie op de router te installeren.Dit scheelt ook weer 1 apparaat. Als je veel op pad bent is dit niet de oplossing, want ook buiten de deur ligt het gevaar van een hack op de loer. Er zijn tegenwoordig overal gratis openbare netwerken beschikbaar, deze zijn verre van veilig.

75 procent gebruikt geen VPN provider op openbare netwerken (Wifi hotspot)

Dit bovengenoemde percentage komt uit een onderzoek van Symantec (juli, 2017). Het zegt veel over de onwetendheid bij het grote publiek. Velen weten ook niet wat het verschil is tussen een veilige draadloze verbinding en een risicovolle Wifi hotspot. Het verschil zit namelijk in hoe de toegang tot dit netwerk is geregeld. Een onveilig netwerk is makkelijk toegankelijk, in tegenstelling tot een veilig netwerk want hier heb je doorgaans een gebruikersnaam en password voor nodig.

Wanneer iedereen makkelijk aan de login gegevens kan komen, komt dit ook niet ten goede van de veiligheid. Een belangrijke tip is dan ook om te zien wie de provider is van het netwerk. Zit je bij McDonalds en de wifi connectie heet MacDonalds dan is dit niet veilig en kan dit een val zijn. Ze proberen jou te misleiden zodat je bij hen in gaat loggen en ze zo een hack kunnen plegen.

Bij gebruik van een VPN provider op deze Wifi hotspot zal je dataverkeer dus versleuteld zijn. Het maakt niet uit of ze het op een of andere manier onderscheppen, de data is onmogelijk meer te ontcijferen. Het is een ideale manier om je buitenshuis te beschermen, want ook op vakantie kun je nu veilig gebruik maken van de wifi netwerken die je tegenkomt.


Waar zijn ze naar op zoek:
 • Bank informatie
 • Email adressen
 • Naam, IP-adres en locatie
 • Je identiteit

Top 5 WiFi hotspot bedreigingen:
 • Spam
 • Hackers
 • Malware
 • Phishing
 • Data Lekkage

Waarom is een VPN verbinding een noodzaak – Privacy & Bescherming

 In de tijd waarin we nu leven is privacy een zeer waardevol recht dat we hebben. Onze overheid wil steeds meer weten en hierdoor komt onze privacy in het geding. Onlangs heeft de eerste kamer (12 juli, 2017) ermee ingestemd dat de inlichtingsdiensten (AIVD en MIVD) grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel mogen aftappen. Er zal wel een soort TIB (Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheid) zijn, maar uiteindelijk is dit maar schone schijn.

Het klopt natuurlijk dat de oude wet (privacybeleid) die stamt uit 2002 niet is meegegroeid met de technologie van vandaag. We moeten ons wel realiseren welke macht we NU geven aan de gevestigde orde. De nieuwe privacywetgeving zal later lastig terug te draaien zijn!!

De bescherming van de nationale veiligheid en het bijdragen aan de internationale rechtsorde, waaronder bijvoorbeeld de bescherming tegen terrorisme, de bescherming van het hightech bedrijfsleven en de overheid tegen cyberaanvallen, vergt modernisering van de wet”, zegt Minister Plasterk over het belang ervan.

Dit is natuurlijk gedeeltelijk waar, maar waar ze op uit zijn is een samenleving waarin ze alles van ons weten. Net als velen van jullie heb ik ook niets te verbergen, maar daar gaat het niet om: het gaat om ons recht op privacy. Want als het zo doorgaat komen we in een samenleving terecht zoals in het boek van George OrwellBig Brother (Nineteen Eighty-Four)”

Hoe stel je een VPN verbinding in?

Wat is een VPN verbinding? Is een belangrijke vraag in dit artikel. Ik hoop dat dit artikel(wat is VPN verbinding) dan ook heeft geholpen wat licht in deze duisternis te scheppen. Hieronder zal ik ook de laatste stap uitleggen. Nadat je een VPN-dienst hebt gekozen en je daar hebt geregistreerd, moet je nog connectie met de dienst maken. Hiervoor heb je wel de inloggegevens van de VPN-aanbieder nodig. Met de volgende stappenplannen kun je een VPN-verbinding instellen.

Windows

 1. Ga naar Instellingen
 2. Kies voor Netwerk en internet > versleutelde connectie > Een versleutelde connectie toevoegen
 3. Vul de gegevens van de dienst in

Mac

 1. Ga via het Apple-menu naar Systeemvoorkeuren
 2. Klik bij netwerkverbindingen op het plusje om een nieuwe connectie aan te maken
 3. Kies in het menu Interface voor de versleutelde connectie
 4. Voer de gegevens in van de dienst

Android

 1. Ga op je Android-toestel naar Instellingen
 2. Kies voor “connectie” en klik dan op “Meer netwerken”
 3. Klik op versleutelde connectie
 4. Klik op het plusje om een nieuwe connectie toe te voegen
 5. Voer hier de gegevens in van de dienst

iPhones / iPads

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen
 2. Kies bij Algemeen voor versleutelde connectie
 3. Klik op ‘Voeg versleutelde connectie configuratie toe’
 4. Vul de gegevens in van de dienst

Ik hoop dat ik het kiezen van een VPN verbinding makkelijker heb gemaakt. Mochten er nog vragen zijn stuur mij dan gerust een email.

Mike

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

3 Comments
 1. Vraag van een leek: heb nu nordvpn gekozen en een maandabonnement gekozen. Kan nu op Netflix inderdaad andere en vooral meer!! seizoenen van series zien! Dat is dus alvast een groot pluspunt. Vraag is nu wel: mijn wifi blijft aanstaan en als ik op mijn router druk voor info staat er nog gewoon mijn normale ip-adres. Als ik mijn ip-adres opzoek op internet staat er echter een ip-adres uit Amerika. Dat is dan toch vreemd? Is mijn ip-adres dan toch nog gewoon zichtbaar of moet ik mijn wifi uitzetten? Dan verlies ik echter de internetverbinding

 2. Duidelijke uitleg van welke VPN ik moet kiezen. Ik ga voor ExpressVPN, voor die uitleg dat ik 30 dg kan testen en altijd voor een jaar abonnement moet nemen, super advies!!

 3. Ik heb voor ExpressVPN gekozen en geïnstalleerd. Dat is allemaal gelukt Maar hoe nu verder.

  Ik wil graag live de Superbowl kijken zo meteen. Graag met reclame.
  Kan ik dan direct naar de NBC? Of ESPN?

  Stel een vraag

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  DeBesteVPN.nl