WhatsApp frustreert OM

WhatsApp frustreert OM, omdat berichten van verdachten niet meer ontcijferd  kunnen worden of slechts met heel veel moeite.

WhatsApp frustreert OM

Naar eigen zeggen heeft het Openbaar Ministerie rijzen er steeds meer problemen met de gecodeerde verbinding van bijv. WhatsAPP, de chat applicatie . De chat’s kunnen niet meer te ontcijferen. We hebben het dan voornamelijk over  “end 2 end versleuteling”. Dit is encryptie tussen twee punten, van A naar B.

De versleuteling is zelf niet te kraken de politie zal dus met een omweg achter die informatie moeten komen. Hierbij kan u denken aan het kraken van het password. WhatsApp frustreert OM op deze manier omdat dit allemaal tijdrovend handeling zijn natuurlijk.

Het OM wil eigenlijk dat internetbedrijven zelf een achterdeur inbouwen en wanneer hier om gevraagd wordt de informatie verstrekken. We gaan steeds meer op een samenleving lijken uit het boek van George Orwell “Big Brother is watching you”. In dit boek wordt een samenleving beschreven die gerund wordt door een alles ziende overheid. We moeten het nooit zover laten komen.

Gelukkig zijn er organisaties zoals “Bits of Freedom”, deze verdedigen met hand en tand onze privacy op internet. Volgens deze organisatie mag het niet zo zijn dat er op enige manier toegang verleend gaat worden tot deze versleutelde informatie. Deze goede beveiliging zorgt ervoor dat we als burgers op een veilige manier  met het internet kunnen omgaan. Gelukkig zitten we nog op een lijn met de regering die vindt dat er niet gesleuteld mag worden aan deze privacy.

Waarom komt het OM hiermee naar buiten “WhatsApp frustreert OM”

Normaal gesproken zou men moeten proberen aan alle technieken die bijvoorbeeld criminelen kunnen gebruiken, om in de schaduw te kunnen blijven opereren, zo weinig mogelijk ruchtbaarheid te geven. Nu heeft WhatApp onlangs een tekst geïntroduceerd die de gebruiker vertelt dat hun chat versleuteld is. Met versleuteling wordt er dan bedoelt dat de communicatie niet te kraken is.

Natuurlijk weet het OM dat criminelen gebruik kunnen maken van oneindig veel chat mogelijkheden. Hier gaat het niet om. Het is voor het OM een test case in hoever ze mogen gaan met uw privacy en communicatievrijheid. Dit zijn twee grondrechten die onmisbaar zijn voor uw eigen ontplooiing, voor technologische innovatie en de rechtsstaat. WhatsApp frustreert OM is dus eigenlijk een uit verband getrokken titel.

De knuppel is zogezegd het hoederhoek in gegooid. Het grote publiek wordt langzaam wakker en men wordt zich er van bewust dat voorheen hun chats gewoon gelezen konden worden.

Sterker nog: uw gegevens worden geanalyseerd en uw internetverkeer wordt afgeknepen (bandbreedte kleiner maken). Voor velen is dit best wel schrikken. Wie heeft opgelet weet dat we op onze hoede moeten zijn.

Neem een VPN provider

Nu dat we ons realiseren dat dit niet een ver van mijn bed verhaal is en dat de overheid probeert steeds meer macht te krijgen moeten we ons als burgers ook beschermen. Dit is mogelijk met een zelfde soort principe als de chat app WhatsAPP, de versleutelde verbinding.

De versleutelde verbinding is toepasbaar op al onze apparatuur van de computer, tablet tot mobiele telefoon. Heeft u eenmaal de VPN geïnstalleerd op uw apparatuur dan is het bijna niet meer mogelijk voor derden, zoals de overheid en hackers, uw Internet provider en verbinding te kraken.

Vaak horen we hetzelfde “ik heb toch niets te verbergen”.  Helaas gaat het hier niet om. Criminelen zouden ook met uw identiteit aan de haal kunnen gaan nadat ze uw computer zijn binnen gedrongen. We leven nu eenmaal in een samenleving waarin we de deur op slot moet toen. De VPN kunt u vergelijken met een digitaal slot voor de hele familie.

WhatsApp frustreert OM

Welke versleutelde verbinding kies je?

Er zijn wel honderden VPN aanbieders op de markt met ieder zijn eigen specialiteit. Uit ervaring kan ik u zeggen dat de TOP 10 geteste VPN bij de besteVPN.nl voor 90% zullen aansluiten bij uw behoefte. Lees daarom de VPN provider artikelen goed. U kan hierdoor veel geld besparen.

Niets is gratis in het leven, dus ook niet een goede VPN. Er zijn wel gratis VPN’s op de markt maar daar kunt u beter niet aan beginnen. TOP bescherming van uw privacy kan onmogelijk via een gratis VPN. Een goede betaalde VPN zal u veel ergernis besparen en misschien nog wel het belangrijkste: ze zijn veilig. Bij een gratis VPN provider wordt uw data  gemonitoord door de aanbieder van de versleutelde verbinding en u weet niet wat ze uiteindelijk zullen doen met uw inlog gegevens. Neem dus geen gratis VPN.

Beste Dienst 1 ExpressVPN, review 2024
9.8
2 CyberGhost, review 2024
9.5
3 Private Internet Access, review 2024
9.3
4 IPVanish, review 2024
9.1
5 NordVPN review 2024
8.9

Hoe kan een VPN uitkomst bieden

De VPN is oorspronkelijk beveiligingssoftware. Het lijkt qua gebruik op de beveiliging van WhatsApp “end 2 end” beveiliging, een versleutelde verbinding waardoor het onmogelijk wordt voor derden om mee te kijken. Met een VPN is het ook mogelijk uw IP-adres te verbergen/ veranderen. Via dit technisch kunstje heeft u geen last van geografische blokkades. Een voorbeeld van zo’n blokkade is inloggen op de BBC website. Het is onmogelijk om  de BBC TV te streamen of BBC radio te luisteren wanneer u zich niet binnen de landgrenzen van Engeland bevindt. Met een VPN is dat wel mogelijk. U gebruikt gewoon een van de aangeboden servers van de VPN provider en BBC kijken is tegenwoordig eenvoudig.

De technische truc voor het ontwijken van geografische blokkades kunt u ook gebruiken voor Netflix Amerika. U logt in op een van de Amerikaanse servers en krijgt toegang tot het volledige film en documentaire aanbod. U bent dan overigens nergens illegaal mee bezig dus u hoeft niet bang te zijn dat u op enig moment vervolgd zult worden. Maakt u gebruik van Popcorn Time of soort gelijke diensten dan kunt u misschien in de toekomst er wel last mee krijgen. Op dit moment focussen de instanties voor het bewaken van filmrechten ect. vooral op de grote jongens. Mochten ze zich in de toekomst richten op u en ik dan zijn we met een VPN provider veilig afgeschermd. Een VPN is daarom heel belangrijk voor p2p en gamers, het hoort een onderdeel te zijn van uw dagelijkse bezigheid.

star blog

Mike is journalist. Als journalist strijdt hij voor persvrijheid en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het succesvol afronden van zijn studie met een bachelor Journalistiek en een specialisatie in techniek, besefte hij al snel dat deze vrijheden, zeker op internet, niet vanzelfsprekend zijn. Als schrijver van deze blog zet hij zich volledig in om het grote publiek bewust te maken van de gevaren die het internet met zich meebrengt. Hij deelt zijn artikelen graag met je vrienden, collega's en familie, dus help het woord te verspreiden! U kunt contact opnemen met Mike via e-mail: mike@debestevpn.nl

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

DeBesteVPN.nl