<link rel="stylesheet" href="//fonts.googleapis.com/css?family=Roboto%3A400%2C700">Veilig internetten op het draadloos netwerk van je buurman | DeBesteVPN.nl

Wifi hotspot | De gevaren van openbaar netwerk

WiFi hotspot locaties zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. We maken elke dag wel contact met een draadloos netwerk en gaan we als een “bij” van bloem naar bloem.

Ons gedrag is echter super onveilig en is vergelijkbaar met sex hebben zonder condoom. Wanneer we veilig het net op zullen gaan is de “condoom” voor ons de “versleutelde verbinding“.  We geven we ons bewust of onbewust dagelijks bloot aan de gevaren van onbeschermd het net op gaan. Hoe dit precies gaat en hoe een versleutelde verbinding nu precies werkt. Ga ik uitleggen in dit onderstaande artikel.

Het onderzoek van Symantec en CBS

Uit een  Symantec onderzoek komt6 naar voren dat drie op vijf mensen gelooft dat een publiekelijk Wifi netwerk betrouwbaar is.  Het gaat zelfs verder dat 76% van de 15000 geënquêteerde geen VPN gebruikt makende van een wifi netwerk. Deze publiekelijk Wifi punten zijn tegenwoordig alom te vinden. In de afbeeldingen die we gebruiken kan je zien dat we het hebben over WiFi hotspot op de volgde mogelijk locaties  : winkel centra, vliegvelden, restaurants, NS-station, treinen en overige instellingen en bedrijven.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat maar 35% van de ondervraagden geen idee heeft  wat een versleutelde verbinding is. Wij hopen met dit artikel mensen te waarschuwen voor de gevaren van onbeschermd het internet op gaan.

Bron: nu.nl en Symantec

WiFi hotspot en de gevaren

Gebruikmakende van de studie “Smartphone en WiFi hotspot” heb ik het volgde artikel geschreven. Het zal allemaal nog duidelijker worden met de plaatjes die hieronder zijn weergeven. Bij elke afbeelding zal ik een korte samenvatting geven.

 

Wifi hotspot veilig internetten

 

Onze openbare Wifi netwerk

Zoals is het plaatje als staat weergeven is de kans dat we met cyber crime te maken krijgen zeer groot. Dit komt met name omdat we ons veel meer bezighouden met online activiteiten. De hardware die we daarvoor gebruiken is zeer geavanceerd, zodat we op allerlei mogelijk locaties gebruik kunnen maken met openbare Wifi hotspots.

Hierbij vergeten het belangrijkste aspect namelijk privacy en bescherming. We laten we als het ware de deur wijdt openstaan voor iedereen die maar misbruik wil maken van onze datastromen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben zoals bank- en identiteitsfraude.

Meest voorkomende WiFi hotspot bedreigingen

Wanneer je gebruik maakt van onveilig openbaar netwerk zal je onbewust in contact komen met de volgde gevaren. In de afbeelding hieronder zijn de top 5 gevaren te zien.

Top 5 WiFi hotspot bedreigingen:

 • Spam
 • Hackers
 • Malware
 • Phishing
 • Data Leakage

 

Wifi hotspot de 5 bedreigingen

Onbewust van het gevaar

De 76% van de internet gebruikers surft het internet zonder enige protectie. Verder hebben 3 van de 5 geen flauw idee van de gevaren waaraan ze blootstaan. Dit zijn zeker geen rooskleurige cijfers.

Het lijkt erop dat we vergeten zijn dat een smartphone en tablets net computer zijn. Het zijn kleine geavanceerde mini computers vol met  persoonlijke informatie, emails, contacten, persoonlijke kiekjes. Wanneer onze deze zogenaamde mini computer dus gehackt wordt jan het heel vervelend worden en uiteindelijk resulteren in veel schade waar jij voor opdraait.

Interessante data voor derde:

 • Bank informatie
 • Email adressen
 • Naam, IP-adres en locatie
 • Je identiteit

 

Wifi hotspot

 

 

Een VPN connectie

Zo’n VPN aanbieder verzogt een gecodeerde of versleutelde verbinding tussen X en Y. Het is nu onmogelijk voor derde de connectie te ontcijferen. Hierdoor zullen de ISP (Internet Service Provider), overheden en hackers onmogelijk kunnen achterhalen wat de internet activiteiten zijn van de gebruikers. Een VPN provider is een legaal middel ter bescherming van onze online veiligheid en privacy.

De VPN provider zal de locatie en IPadres  zullen worden verborgen nu kan je geografische blokkades te omzeilen. Landen die censuur toepassen zoals China die Facebook en twitter blokkeren hebben nu het nakijken. Er zijn geen websites of diensten die we met een VPN niet kunnen openen.

Helaas weet 35 procent van de ondervraagden (onderzoek Symantec) niet wat een VPN is. Dit uit zich in een extreem laag percentage van 24% dat zich uiteindelijk beschermd doormiddel van een VPN provider.

 

 

draadloos netwerk

 

 

Het bovenstaande plaatje laat zien dat wanneer je geen VPN aanbieder gebruikt je surf gedrag zichtbaar is. De ISP kan kan deze info weer doorspelen aan derde en eventueel ook worden opgevraagd door de overheid.

Bescherm je wachtwoorden

Een VPN aanbieder is een begin maar nog niet voldoende, het is ook belangrijk je wachtwoorden te beschermen, lees daarom het volgende artikel Het veilig beheren van je wachtwoorden Hierin geef ik aan hoe je op een juiste manier met je wachtwoordbeheer omgaat

De kosten van een VPN aanbieder

Een  VPN provider is niet gratis. De bedrijven achter de VPN zijn grote solide bedrijven die jouw veiligheid en bescherming hoog in hun handel hebben staan. Dit is in tegenstelling tot de gratis VPN aanbieders. Hun businessmodel is juist gebruik te maken van de log gegevens en deze door verkopen aan derde. Vaak werken deze gratis VPN aanbieders ook slecht of helemaal niet. Er zijn wel wat grotere bedrijven zoals Tunnelbear , Hide.me, CyberGhost die een uitgekleed versie aanbieden. Het is veiliger dit soort VPN bedrijven te gebruiken wanneer je gratis van een VPN gebruik zou willen maken.

De gemiddelde kosten van een VPN provider lopen van 3 euro tot 8,50 euro. We hebben het hier dan over een jaar abonnement. Bij de meeste VPN is er een proefperiode van 3 tot 30 dagen. Er is dus voldoende tijd om de VPN te testen om te kijken of hij aansluit bij jouw specifieke behoefte. Let wel even op wat deze proefperiode is !!

VPN providers voor de Wifi hotspot

 

Mike

Ik ben opgeleid als journalist en gespecialiseerd in technologie. Als journalist vecht ik voor de vrijheid van de pers en het recht op vrijheid van meningsuiting. Na het afronden van mijn studie was het meteen duidelijk dat deze vrijheden met name op het Internet niet vanzelfsprekend zijn. Ik ben Mike en mede-oprichter van deze blog waar ik probeert het grote publiek te waarschuwen voor de gevaren van het internet. Deel daarom mijn artikel met je vrienden, collega's en familie en zeg het voort!!!

Wij zullen graag je mening horen

   Stel een vraag

   Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

   DeBesteVPN.nl