Wifi hotspot | De gevaren van openbaar netwerk

WiFi hotspot en smartphones zijn in deze tijd niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We maken elke dag wel contact met een draadloos netwerk en gaan bij wijze van spreken als een techno-vlinder van netwerk naar netwerk en dit alles veelal onbeschermd.

Maar net als in het echte leven kan onveilige sex zeer schadelijk zijn voor onze gezondheid. Aan welke gevaren geven we ons dagelijks bloot en hoe kunnen we ons het beste hier tegen beschermen.

In dit onderstaande artikel zal ik hierop dieper ingaan.

Het onderzoek van Symantec en CBS

Uit dit onderzoek van Symantec blijkt dat 3 op 5 mensen denkt dat een openbaar Wifi netwerk veilig is.  Het gaat zelfs verder dat 76 procent van de 15.000 geënquêteerde geen VPN gebruikt wanneer ze gebruik maken van een openbare wifi netwerk. Deze openbare netwerken zijn tegenwoordig overal te vinden. In de afbeeldingen die we gebruiken kan je zien dat we het hebben over WiFi hotspot op de volgde mogelijk locaties  : winkel centra, vliegvelden, restaurants, NS-station, treinen en overige instellingen en bedrijven.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat maar 35 procent van de ondervraagden niet weet wat een VPN is. Er moet dus nog veel gebeuren om het gross van de bevolking te waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van een onbeveiligd Wifi netwerk en hoe een VPN provider kan bijdragen tot een veilige en beschermde internet omgeving.

Bron: nu.nl

WiFi hotspot, wat we riskeren als we verbinden?

Gebruikmakende van de studie “Smartphone en WiFi hotspot” heb ik het volgde artikel geschreven. Het zal allemaal nog duidelijker worden met de plaatjes die hieronder zijn weergeven. Bij elke afbeelding zal ik een korte samenvatting geven.

 

Wifi hotspot

 

Onze openbare Wifi netwerk

Zoals is het plaatje als staat weergeven is de kans dat we met cyber crime te maken krijgen zeer groot. Dit komt met name omdat we ons veel meer bezighouden met online activiteiten. De hardware die we daarvoor gebruiken is zeer geavanceerd, zodat we op allerlei mogelijk locaties gebruik kunnen maken met openbare Wifi hotspots. Hierbij vergeten het belangrijkste aspect namelijk privacy en bescherming. We laten we als het ware de deur wijdt openstaan voor iedereen die maar misbruik wil maken van onze datastromen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben zoals bank- en identiteitsfraude.

Meest voorkomende WiFi hotspot bedreigingen

Wanneer je gebruik maakt van onveilig openbaar netwerk zal je onbewust in contact komen met de volgde gevaren. In de afbeelding hieronder zijn de top 5 gevaren te zien.

Top 5 WiFi hotspot bedreigingen:

  • Spam
  • Hackers
  • Malware
  • Phishing
  • Data Leakage

 

Wifi hotspot

Onbewust van het gevaar

De 76% van de internet gebruikers surft het internet zonder enige protectie. Verder hebben 3 van de 5 geen flauw idee van de gevaren waaraan ze blootstaan. Dit zijn zeker geen rooskleurige cijfers.

We zijn vergeten dat een smartphone/tablet net een computer is. In dit kleine handtelefoontje/ tablets. Deze apparaten zitten vaak vol met veel persoonlijke gegevens, e-mails, contacten, foto's, winkel toepassingen met opgeslagen creditcard gegevens. Wanneer we dus gehackt worden is het dus te laat en kan dit ons uiteindelijk veel schade opleveren.

Interessante data voor derde:

  • Bank informatie
  • Email adressen
  • Naam, IP-adres en locatie
  • Je identiteit

 

Wifi hotspot

 

SLECHTS EEN KLEINE AANTAL BESCHEMD HUN SMARTPHONE TERWIJL HUN PC VOLOP BESCHERMING GENIET

Wat is een VPN

Een VPN provider verzogt een versleutelde verbinding tussen X en Y. Het is nu onmogelijk voor derde de connectie te ontcijferen. Hierdoor zullen de ISP (Internet Service Provider), overheden en hackers onmogelijk kunnen achterhalen wat de internet activiteiten zijn van de gebruikers. Een VPN provider is een legaal middel ter bescherming van onze online veiligheid en privacy.

De VPN provider zal de locatie en IP-adres afschermen waardoor het mogelijk is geografische blokkades te omzeilen. Landen die censuur toepassen zoals China die Facebook en twitter blokkeren hebben nu het nakijken. Er zijn geen websites of diensten die we met een VPN niet kunnen openen.

Helaas weet 35 procent van de ondervraagden (onderzoek Symantec) niet wat een VPN is. Dit uit zich in een extreem laag percentage van 24% dat zich uiteindelijk beschermd doormiddel van een VPN provider.

 

 

Wifi hotspot

 

 

Het bovenstaande plaatje laat zien dat wanneer je geen VPN aanbieder gebruikt je surf gedrag zichtbaar is. De ISP kan kan deze info weer doorspelen aan derde en eventueel ook worden opgevraagd door de overheid.

De kosten van een VPN aanbieder

Een  VPN provider is niet gratis. De bedrijven achter de VPN zijn grote solide bedrijven die jouw veiligheid en bescherming hoog in hun handel hebben staan. Dit is in tegenstelling tot de gratis VPN aanbieders. Hun businessmodel is juist gebruik te maken van de log gegevens en deze door verkopen aan derde. Vaak werken deze gratis VPN aanbieders ook slecht of helemaal niet. Er zijn wel wat grotere bedrijven zoals Tunnelbear , Hide.me, CyberGhost die een uitgekleed versie aanbieden. Het is veiliger dit soort VPN bedrijven te gebruiken wanneer je gratis van een VPN gebruik zou willen maken.

De gemiddelde kosten van een VPN provider lopen van 3 euro tot 8,50 euro. We hebben het hier dan over een jaar abonnement. Bij de meeste VPN is er een proefperiode van 3 tot 30 dagen. Er is dus voldoende tijd om de VPN te testen om te kijken of hij aansluit bij jouw specifieke behoefte. Let wel even op wat deze proefperiode is !!

De beste VPN providers

 

Wifi hotspot

Mocht je vragen of opmerkingen hebben horen wij het graag

Laat een bericht achter